VİDEO - Silvan’da yüzyıllardır devam eden gelenek

Silvan ve çevresinde yüzyıllardır devam eden bir gelenek var, kutlanarak sürdürülüyor. ‘serê gulanê’ her yıl olduğu gibi bu yıl da 15 Mayıs günü coşkulu bir şekilde kutlandı.


Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Diyarbakır’daki Silvanlılar Derneği ve STK temsilcilerinin de katıldığı etkinlik,  festival havasında geçti.

Yüzyıllardır Silvan ve çevresinde her yıl Mayıs ayının 15’inde kutlanan bu etkinlik bir festival havasında geçmektedir. Piknik alanlarında herkesin doyasıya eğlendiği bu gün Mayısın biri olarak kabul edilmekte ve baharın gelişi olarak kutlanmaktadır.

Bu seneki etkinliğe Diyarbakır’daki Silvanlılar Derneğiyle birlikte Şivi-Der (Şırnak il ve ilçeleri Derneği), Ömeryanlılar, Hazrolular, Mazıdağlılar, Kulp, Çüngüş, Ergani, Terkan, Lice, Bin-Der (Bingöllüler) ve Şeyh Saidi Kal dernek başkanları da temsilen katıldılar.

Diyarbakır’dan üç otobüsle Serê Gulanê şenliklerine katılmak için yola çıkan Silvanlılar, şenlik alanına gitmeden önce kısa bir bölge gezisi de yaptılar. Önce Silvandaki Kaniya Nanie uğrayan burada Mala Begi ziyaret ettikten sonra Malabadiye, Hasuniye ve daha sonra Silvan’daki piknik alanına giderek halkla birlikte Serê Gulanê kutlamalarına katıldılar.

Mervanilerden bu yana kutlanıyor

Diyarbakır’daki Silvanlılar Derneği başkanı Mehmet Çeliker, kutlamalarla ilgili şunları söyledi;

“Serê Gulanê’nin tarihi yüzyıllarca öncesine dayanmaktadır. Bunu tarih kitaplarından okuduğumuz ve bilge insanlardan duyduğumuz kadarıyla 984 yılında Mervani Kürt Devleti kurulduğu döneme kadar giden ve  mahalli olarak kutlanan eski bir geleneğimiz.

Bu kutlamanın temel esprisi de üç günlük olması. Bu kutlamada zenginlerle fakirler aynı sofrayı paylaşıyor. Yani ağasıyla, beyiyle, köylüsüyle, gulamıyla hazırlanan sofralarda beraber yenilip içilen ve eğlenilen bir etkinlik.”

‘Üç günlük festival olmalı’

Çeliker; “Silvan Belediyesine gelenekselleşen Serê Gulanê etkinliğinin üç günlük bir festivale dönüştürmesini dernek olarak öneriyoruz. Zaten doğal bir festivaldir. Belediyenin çok fazla çaba harcamasına da gerek yok. Zaten halk kendiliğinden katılıyor.

Şu an burada bir müzik olsaydı, insanlar daha coşkulu bir şekilde eğlenirlerdi. Dernek olarak bunu organize edecek gücümüz yok. Bundan sonra belediye bunu yapabilir. Yetkililerden bunu talep ediyoruz.” Dedi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kültür-sanat Haberleri