Serhat Özdemir/Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Diyarbakır’da su tüketimi konusunda uyarılar devam ediyor. Türkiye geneli kişi başına düşen su miktarının 190 litre olduğunu, Diyarbakır’da bunun iki katının kullanıldığı belirtildi. DİSKİ Genel Müdürü Tutşi, artan sıcaklardan dolayı su sıkıntı çekilebileceğini, bu nedenle kullanım konusunda daha dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulundu.
Türkiye genelinde kişi başına 190 litre su kullanılırken, Diyarbakır’da kişi başı 300 litre su kullanılıyor. Kentte baraj ve kaynak sularının normal şartlarda yeterli olduğunu, ancak rastgele kullanım ve israf nedeniyle suların yetmeyeceğini ifade eden DİSKİ Genel Müdürü Mehmet Fırat Tutşi, yurttaşlardan israfların önüne geçerek, birbirlerini uyarmaları gerektiğini söyledi.
‘İstemeden de olsa su kesintilerine gideceğiz’
Genel Müdür Mehmet Fırat Tutşi, “Dicle Barajımızda suyla ilgili bir sorunumuz yoktur. Barajdan 3 metreküp saniye suyu Diyarbakır’a getiriyoruz. Kaynaklarımızla beraber toplam kapasitemiz 300 metreküptür. Normal şartlarda günlük insanın su kullanımı 140 ile 150 litre, Türkiye geneli ise 190 litre tüketilirken, maalesef Diyarbakır’da 300’ün üzerinde tüketiyoruz. Aşı bir tüketimdir. Yolları hortumlarla yıkıyorsak, birilerinin hakkına giriyoruz. Gelecek nesillerimizinin hakkını şimdiden korumamız gerekiyor. Her evden ve her kişiden günlük 10 litre tasarruf istiyoruz. Günlük 10 bin metreküp tasarruf etmiş olacağız ve buda bizleri rahatlatacak. Böyle olursa, şehirde su kesintisine gitmek zorunda kalmayız. Halkımızdan suyu tasarruflu kullanmalarını istiyoruz. Damlayan her musluğu kapatmalarını istiyoruz. Aksi takdirde istemeden de olsa su kesintilerine gideceğiz. Barajımızda suyumuz var. Kapasiteyi iki katına çıkartıyoruz. Fakat suyun var olmasıyla, bu şekilde kullanılma hakkını bizlere vermiyor. Kaynaklar sınırsız değildir. Sıcaklıklarda su tüketimi daha da artıyor. Bu şekilde giderse suyu istemeden de olsa keseceğiz. İhtiyacın 2 katı su veriyoruz, fakat yetmiyor.
‘Ciddi cezalar vereceğiz’
Kentte yüzde 34,58 oranında kaçak kullanım olduğunu bunun yüzde 20’sinin fiziki kaçak olduğunu söyleyen Mehmet Fırat Tutşi, “Merkezdeki kaçak durumumuz, yüzde 34,58’dir. Yüzde 20 civarları fiziki kaçak, diğerleri idari kaçaklardır. Onlarda kaçak kullanınca suyu vicdansızca kullanıyor. Umurlarında olmuyor. Onlar öyle kullandığı zaman, hakkı olan adam su alamayacak. Onları da uyarmamız gerekiyor. Birçok siteyi, ticari şirketleri yakalayarak ceza veriyoruz. İkincisi olduğu takdirde Savcılığa veriyoruz. Bir site havuzunu ve bahçesini kaçak suyla suluyorsa, ciddi cezalar vereceğiz. Çünkü o su, Diyarbakır halkının suyudur. Onların hakkını korumak bizim görevimizdir. Kaçak varsa bizleri bilgilendirin” dedi.
‘Borç yapılandırması uzatıldı’
100 bin abonenin borcunun olduğunu ve 20 bin borçlunun yapılandırıldığını dile getiren Tutşi, yapılandırmaların Eylül ayına kadar uzatıldığını belirterek, “31 Aralık 2022’den önce olan borçlar yapılandırıldı. Bunun süresi Mayıs ayı sonu ve Temmuz ayı başında bitecekti. Deprem bölgesi olması nedeniyle, bu sürede Eylül ayının sonuna kadar uzatıldı. Yaklaşık 100 bin mükellefimizin borç yapılandırması yapma ihtiyacı vardır. Borçları birikmiş ve geçmiş dönem faizleri var. Bu yapılandırmayı yaparlarsa bu faiz giderlerinden kurtulmuş olacaklar. 48 ay taksit imkânı sunuluyor. Şuana kadar 20 bin civarında müracaat oldu. Onları yapılandırdık. Diğer mükellefiyetlerimizin ise gelip borç yapılandırmalarını yapmaları gerekmektedir” dedi.