TİGRİS HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde temizlik, ilaçlama, asfaltlama gibi birimlerde çalışan 3 bin 600 işçi, asgari ücretle geçinmediği için, zam talebinde bulundu. Geçtiğimiz hafta yüzlerce işçinin katıldığı bir basın açıklaması ile bu talep dile getirildi. DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası 2 No’lu Şube de defalarca, zam talebini görüşmek için Vali Ali İhsan Su ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi’den randevu talep etti, ancak cevap alamadı.
Yazılı talebimize yanıt verilmedi
Tigris Haber’e konuşan sendika başkanı Hasan Hayri Eroğlu, taleplerine cevap verilmediğini söyledi. Eroğlu, sendika başkanı olarak defalarca belediyeye gittiğini, görüşme talebi için yazılı başvuru yaptıklarını buna rağmen, dönüş alamadıklarını söyledi. Eroğlu, “Uzun yıllardır biz yetkili sendikayız. Biz 3 aydır görüşme talep ediyoruz. Vali beyden, genel sekreterden ama görüşemedik. Yazılı başvuru yaptık, geri dönüş olmadı. Kurumsal bir taleple gittik ve randevu alamadık. Yetkisiz sendika defalarca görüşme yaptı, fotoğraflar sosyal medyada paylaşıldı. Yetkili sendika olduğumuz halde bizimle görüşme yapılmadı” dedi.
Asgari ücretin altına düştü
Türkiye’de yükselen enflasyona dikkat çeken Eroğlu, Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan 3 bin 600 işçinin ciddi bir ücret kaybına uğradığını söyledi. Cumhurbaşkanlığı kararnamesine rağmen, işçilerin son iki ayda asgari ücretin altında ücret aldığını belirten Eroğlu, “Vergi mevzuatından dolayı, vergi matrahını aştığı için yüzde 5 oranında daha fazla vergi kesildi. Vergi dilimi yüzde 15 iken 5 bin 500 lira alıyordu, ama vergi dilimi yüzde 20’ye çıkınca, işçinin yüzde 5’lik kaybı oldu. Maaşlar 5 bin 500 liranın altına düştü. Bekâr bir işçi, mesaisi yoksa sosyal yardım ile beraber 5 bin 580 lira alıyordu. 400 lira sosyal yardım ile bu kadar ediyordu. Bunu düştüğünüzde 5 bin 100’e düşüyordu” dedi.
Yüzde 40 zam
Sur Belediyesi’nin 4 bin 250 liralık asgari ücret üzerinden yüzde 70 zam ile işçisini rahatlattığına dikkat çeken Eroğlu, şunları söyledi: “Yüksek enflasyona karşı büyükşehir yetkililerinden ücretlerin iyileştirilmesi için ek protokol istedik. 3 aydır görüşmelerimiz devam etti. Çalışmaların sürdüğünü söylediler. Önceki ay zamlı verilmesi gerekiyordu, 1 Temmuz’dan itibaren vereceklerini söylediler. Bir hafta öncesine kadar bir iyileştirme olmadı. Bize yüzde 40 bir zam vereceklerini söylediler. Bunu da Ocak ayında açıklanan 4.250 liralık asgari ücretin üstüne ekleyerek vereceklerini söylediler. Biz de bunu kabul etmedik. Yeni asgari ücrete göre yüzde 40’lık bir zam olursa değerlendirebileceğimizi söyledik. Bizim talebimiz, şu anki asgari ücrete yüzde 40’lık bir zam. Eğer bir önceki asgari ücret (4 bin 250 lira) baz alınacaksa, Sur Belediyesi’ndeki gibi yüzde 70 zam yapılsın. 5 puan fedakârlık yapabileceğimizi, yani yüzde 65’e düşeceğimizi söyledi. Ama bunun aşağısının mümkün olmadığını söyledik. Son teklifimiz bu şekilde idi. Henüz dönüş olmadı.”
Ağır işe düşük ücret
Üyelerinin yüzde 99’unun tek maaşla geçindiğini söyleyen Eroğlu, “Bu maaşla geçinmek mümkün değil, kira mı ödesin, eğitime mi bütçe ayırsın? Pazar çarşı, marketin masrafını nasıl karşılasın? Bu adaletsizlik iş barışını bozuyor. Çöpleri, toplayan, ilaçlayan, temizlik yapan, asfalt döken ağır şartlarda çalışan bu işçiler güneş doğmadan işe çıkıyor. En ağır işi yapan işçiler en düşük ücreti alıyor.”