Mahsum Kara-Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Ramazan ayına günler kaldı, milyonlarca yurttaş bir ay boyunca sahura kalkıp iftar açacak. Ancak ülkede giderek derinleşen ekonomik krizle birlikte artan hayat pahalılığı en çok gıda maddelerini vurmuş durumdayken, ramazan ayı kolay geçecek gibi görünmüyor. Hal böyle olunca ramazan ayına sayılı günler kalmasına rağmen işlerin açılmasını bekleyen esnaf ürünün satılmayışından endişeli, yurttaş ise ürünlerin pahalı olmasından şikayetçi.
Artan hayat pahalılığı gölgesinde Tigris Haber olarak Diyarbakır’da yurttaşın Ramazan ayı için yapacakları alışverişi sorduk, fikirlerini aldık.
Her şey iki üç katına çıkmış
Artan fiyatlar nedeniyle alışveriş yapmakta zorlandıklarını söyleyen Ensari Akkul, “İki sene zaten hastalık vardı, üstüne de deprem geldi. İnsanlar gerçekten maddi konuda artık perişan bir durumda. Alışveriş yaparken bile artık birçok şeyi düşünmemiz gerekiyor. İhtiyacımız olsa bile pahalı olan bir ürünü almaktan vazgeçmek mecburiyetinde kalıyoruz. Ramazan ayı gerçekten bizim için çok zor geçecek. Anlayacağınız ramazan ayını kuru ekmek ve su ile geçirmek zorunda kalacağız. Et almak istesek alamıyoruz, çay içmek istesek artık almamız çok zorlaştı. Bir kilo bulgur geçen sene 10 lirayken bugün 20 TL’yi buldu. Her şey iki üç katına çıkmış. Neyi nasıl alacağız artık bilmiyorum” dedi.
Günü birlik alışveriş yapmak zorundayız
Ramazan ihtiyaçlarını günü birlik karşılamak zorunda kaldıklarını ifade eden Hüseyin Acar, “Geçim gerçekten çok zorlaştı. Geçen sene bu aylarda aldığımız ürünü şu an iki ile üç katı arasında değişen bir fiyattan alıyoruz. Böyle devam ederse gerçekten işimiz çok zor. Biz 7 kişilik bir aileyiz, eskiden günde 50 liralık yaptığımız alışveriş ihtiyacımızı karşılarken, şu anda 300 ila 400 TL’ye yaptığım alışveriş yetmiyor bile. Önceki senelerde oruç ayı için bin liraya yaptığımız alışveriş bize 10 yada 15 gün yetiyordu ama bu yıl oruç için 5 bin TL’ye alışveriş yapsak bile yetmeyecek. Bırakın haftalık ya da bir aylık alışverişi biz artık günlük yaşıyoruz” dedi.
Ramazana sayılı günler kaldı, dükkan bomboş
20 yıla yakındır esnaflık yapana Erol Çakıl, ramazan alışverişinin geçen yıllara oranla sönük geçtiğini söyledi. Yurttaşların alım gücünün düştüğünü belirten Çakıl, yaşadıkları sorunları şöyle özetledi: “Düşünün bir ekmeğin fiyatı birkaç ay önce 5 lirayken şimdi 10 lirayı buldu. Geçen sene bir kilo Bulguru 7 liradan veriyorduk, şimdi 17 TL’den veriyoruz. Eskiden insanlar Ramazan alışverişi için koli halinde birçok ürünü alırken artık onu yapamıyor. Artık insanlar günlük yaşamaya başladı, aylık alışverişi yapacak bütçeleri yok. İnsanların gerçekten alım gücü çok düştü. İnsanlar belki bunun farkında değil ama esnaf olarak bunun farkındayız. Oruç ayına sayılı günler kaldı, dükkan bomboş. Ben 20 senedir bu işi yapıyorum ben bu şekilde böyle bir kriz görmedim. 4 kişilik bir aile, Ramazan alışverişi şu an en düşüğü 3 ila 4 bin TL arasında bir harcama yapması gerekiyor. Biz bile artık ürün alamıyoruz, eskiden tonla aldığımız ürünleri artık kiloyla alıyoruz. Her geçen sene hayat şartları daha da zorlaşıyor. Her sene bu vakitlerde binin üzerinde Ramazan kolisi hazırlardık, şu an o bile yok.”
Her sene yaşadığımız yoğunluk artık yok
Temel ihtiyaç ürünlerinde fiyatların artması nedeniyle ramazan ayında satılması gereken ürünlerin satılamadığını ifade eden Harun Akkul, “Ramazan ayında sofrada olması gereken ürünler var, ama insanlar artık bunu almıyor. Bu yılki ramazan alışverişine baktığında insanlar temel gıda ihtiyaçlarını almaya çalışıyor. Önceden ramazan alışverişine çıkan bir kişi; tahin, pekmez, helva ve yumurta alırdı ama şimdi onlardan vazgeçip sadece bulgur, pirinç, fasulye ve buna benzer ürünler alıyor. İnsanların gerçekten alım gücü çok düştü bundan dolayı ramazan alışverişi çok sönük geçiyor. Ramazana az bir vakit kalmasına her sene yaşadığımız yoğunluğu bu sene yaşayamıyoruz” dedi.
Yardımlaşmanın az olduğu bir ramazan ayı bizi bekliyor
Artan hayat pahalılığından dolayı yardımseverlerin bile yardım kolisi hazırlayamadığını belirten Akkul, “Her sene yardımseverler, ramazana sayılı günler kaldığında yardıma muhtaç insanlar için ramazan kolisi hazırlardı, ama artık onu bile yapan insanlar bulmak çok zor. Bırakın birine hayır yapmayı insanlar kendisi için bile alamıyor. Bu yılki ramazan ayı geçen senelere göre yardımlaşmanın çok az olduğu bir ay olacak” dedi.