Mahsum Kara/Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Doğu Pediatri Derneği, deprem bölgelerinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vermek, derneğin amaçlarını anlatmak üzere basın mensuplarıyla bir araya geldi. Dernek yönetimi, deprem bölgelerinde 5 milyon civarında çocuğun yaşadığını, bu bölgelerde ‘çocuk rehabilitasyon destek birimleri’ kurulması gerektiğini önerdi.
Doğu Pediatri Derneği, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde basın mensupları ile kahvaltıda bir araya gelerek tanışma programı düzenledi. Doğu Pediatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Velat Şen, derneğin çalışmaları ve faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Deprem bölgelerinde yaptıkları çalışmalarla ilgili de bilgi veren Şen, Doğu Pediatri Derneği olarak ilk günden itibaren mesafe olarak yakın olan Adıyaman ve Maraş başta olmak üzere, afetten etkilenen yurttaşlara, çocuklara ulaştıklarını, ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını söyledi.
Adıyaman ve Diyarbakır da çadır kentleri ziyaret çocuklara destek verdiklerini de söyleyen Pediatri Derneği Başkanı Velat Şen, Depremden etkilenen 10 ilde 5 milyon civarında çocuk yaşadığını, 50 bini açkın çocuğun eğitiminin başka illere nakledildiğini ifade etti.
Davranış psikolojisi eğitimi
6 Şubat tarihinden bugüne kadar 20 bin bebeğin yaşama gözlerini açtığını ifade eden Şen, pediatri derneği olarak çocuklara yönelik hizmetler konusunda önerilerde bulundu, şunları söyledi;
“Her çocuk için olduğu gibi, depremden etkilenen ve sağlık tedavileri devam etmekte olan çocuklarımıza ‘çocukluğuna ve onuruna’ saygı ilkesine özenle uyulmalıdır. Depremde çocukların yoğun bulunduğu ortamlarda çocuk hekimi, psikolog, çocuk psikyatri uzmanı, sosyal hizmet uzmanının bulunduğu ‘çocuk rehabilitasyon destek birimleri’ oluşturulmalıdır. Tedavi süresince çocukların yanında kalan yakınlarına veya yakını yoksa refakatçilerine mutlaka davranış psikolojisi açısından eğitim ve psikolojik destek verilmelidir.
Psikolog istihdamı sağlanmalı
Hastane ve yurt gibi ortamlarda depremzede çocuklara protokol vb. ziyaretler kısıtlanmalıdır. Çocuklara hediye seçimi konusunda uzman görüşleri alınarak kısıtlamalar getirilmelidir. Çocukların hastaneden taburculuğu sonrasında psikolojik destek önem arz etmektedir. Bu konuda yeterli psikolog istihdamı sağlanmalıdır. Depremden etkilenmeyen çocuklarımız ile ilgili acil olarak gözlem ve ön inceleme çalışması yapılmalıdır. Okulda depremzede çocuklarla iletişimde bulunacak depremden etkilenmeyen çocuklara ‘davranış eğitimleri’ verilmelidir. Çocukların medya ve sosyal medya teşhirini önleyici tedbirler alınmalıdır. Yaşanan tecrübeler göz önüne alınarak bundan sonraki afetlerde kullanılmak üzere ‘acil destek yol haritası’ oluşturulmalıdır.”
Pediatri Derneği Başkanı Velat Şen, derneğin vizyonu, ilkeleri, çalışma performansı ile ilgili de bilgilendirme yaptı. Şen, Doğu Pediatri Derneğinin kurulduğu günden bu yana 2 büyük ulusal kongre, 1 online kongre, 17 eğitim ve gece toplantıları, 3 kurs, 5 online toplantı ve 2 farkındalık buluşması gerçekleştirdiğini, deprem bölgelerinde çocuklara yönelik çalışmalarını aralıksız sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.