Mahsum Kara/Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Kahramanmaraş merkezli depremden sonra gelen doğalgaz ve elektrik faturaları yurttaşları mağdur etti. Gelen yüksek faturalardan dolayı şikâyetlerini dile getiren Diyarbakırlılar, yetkililerin kendilerine yardımcı olmasını ve mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.
Geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından vatandaşlardan elektrik ve doğal gaz faturalarının tahsilâtıyla ilgili sorular geldiğini belirterek, "Tabii olağanüstü bir hal yaşıyoruz. Doğal olarak bu faturaların tahsilâtını da erteliyoruz" demişti. Ancak şubat ayının son günlerinde Diyarbakır’da yaşayan vatandaşların elektrik ve doğalgaz faturaları gelmeye başladı. Gelen faturalar, yurttaşların yaşadığı mağduriyeti ikiye katladı.
Bizde Tigris Haber olarak sokağa indik, yurttaşlara gelen faturaları sorduk, taleplerini dinledik.
Vatandaşlar ne dedi?
Mağduruz devletin bize yardım etmesi gerekiyor
Şubat ayı için 550 lira elektrik faturası geldiğini söyleyen Mecit Açış, “Ben bu ay 15 gündür evde değildim, evin elektrik faturası diğer aylara göre 2 kat fazla gelmiş. Ben bir esnafım zaten işlerimiz durgun, korkudan dükkânı bile açamıyoruz. İş yaptığımız yok. Bu kadar sıkıntı yaşarken, birde faturalarımız çok yüksek geldi. Zaten mağduruz, devletin bize yardım etmesi gerekiyor. Faturalarımızı ertelemek yerine birkaç ay bizden istemesinler. Ertelense bile bizim için çok zor olacak, çünkü tamamını bir seferde ödemek zorunda kalacağız. Ertelemek çözüm değil” dedi.
Kısa bir sürede olsa bütün faturalar ertelenmeli
İnsanların rahat bir nefes alması için kısa bir süreliğine de olsa bütün faturaların ertelemesi gerektiğini ifade eden Hikmet Kurnaz, “Şu an iş yerlerinin çoğu kapalı. Bende bir işverenim, kiraya verdiğim bir yer var yaşanan zor süreçten dolayı iş yerimden birkaç ay kira almayı düşünmüyorum. Sonuç olarak insanların mağduriyeti söz konusu. İnsanlar öyle bir hale geldi ki kaybettiklerini mi düşünsün, yoksa gelen yüksek faturaları mı? Hükümetimiz bu duruma bir an önce el atmalı, çözüm üretmeli. En azından deprem bölgelerinde insanların kendilerini toparlaması için haziran ayına kadar fatura gönderilmemesi daha doğru olur. Şu an hiç kimsenin gelen faturaları ödeyecek gücü yok” dedi.
Mağduriyet arttı
Gelen faturalar nedeniyle mağduriyetin artığını belirten Veysel Özdemir ise, “Vatandaşların mağdur edilmemesi için faturaların bir süre gelmemesi gerekiyordu. Maalesef gelmeye başladı. Düşünün küçücük bir çay ocağımız var, oraya sadece bu ay için 11 bin TL elektrik faturası gelmiş. Biz bu faturayı nasıl ödeyeceğiz. İnsanlar bu süreçte evlerine dahi bile giremezken faturaların kesilmesi çok yanlıştır. Derhal bir çözüm bulunması gereklidir. Bir süreliğine bile olsa bile bir kaç ayın faturalarının silinmesi lazımdır” dedi.
Yetkiler yardımcı olsun, insanlar nefes alsın
Yaşanan süreçten kaynaklı olarak elektrik ve doğal gaz faturalarının gelmemesi gerektiğini savunan Sedat Aygün, “İnsanlar gerçekten zor bir süreçten geçiyor. Yetkililerin bu konuda daha duyarlı olması lazım. En azından halkın deprem mağduriyeti giderilene kadar faturaların alınmaması gerekli. Yetkililer bunu yapabilir ve insanlar birazda olsa nefes alabilirler” dedi.