Serhat Özdemir /Özel Haber Mahsum Rençber / Kamera
TİGRİS HABER - Jeoloji mühendisleri odasının öcülük ettiği ve Dicle Üniversitesi, Ticaret ve sanayi odası, Doğu ve güneydoğu iş adamları derneği federasyonu, Diyarbakır mermerciler ve madenciler derneğinin desteklediği 'Depreme dirençli kentler Diyarbakır' çalıştayı Urfa yolu üzerinde bulunan bir otelin konferans salonunda düzenlendi. Çalıştaya çok sayıda Profesör ve deprem uzmanı katıldı.
Profesör Doktor Naci Görür, depremle ilgili Tigris Haber'e özel röportaj verdi. Kentin korunaklı olduğuna değinen Görür, sadece çevreden geçen faylardan etkilendiğini söyledi.
'Diyarbakır, çevre fayların depreminden etkileniyor'
Prof. Dr. Naci Görür, Kentin korunaklı olduğunu yaşanan depremlerden dolayı oluşan sıkışmalar nedeniyle çevre faylarda oluşan depremleri hissettiğini belirtti. Görür,
'Artçı depremler olmazsa bir anormallik vardır'
Naci Görür, vatandaşların artçı depremlerden dolayı tedirginlik yaşamasına karşılık olarak, yaşanan büyük depremlerin ardından artçı depremlerin normal olduğuna ve uzun sürdüğüne dikkat çekti.
Görür, "Büyük depremler olursa artçı depremler olur. Artçı depremler olmazsa bir anormallik vardır. Büyük depremlerin ardından artçı depremler 2 yıl sürebilir. Buda Diyarbakır'a AFAD getirecek ve yerle bir edecek depremler değildir. Diyarbakır'ın kendisinde böyle bir yapı yoktur. Dediğimiz yerlerdeki depremleri kuvvetli veya az olarak hissediyor" dedi.
'Bitlis Zagros kuşağında deprem olursa şaşırmam'
Bitlis Zagros kuşağı olan ve Adıyaman Hakkari'yi de etkisi altına alan fayda deprem yaşana bileceğini belirten Görür, konuşmasının devamında şunları kaydetti;
" Doğu Anadolu da yaşanan depremden dolayı sıkışma oldu. Dolaysıyla stres transferi olmuş olabilir. Oradaki faylarda stres bedeniyle irili ufaklı depremler olabilir. Bu dönemde Adıyaman'dan Hakkari'ye kadar, Bitlis Zagros kuşağında deprem olursa şaşırmam. Ama ne büyüklükte olur onu bilemiyorum. Son depremlerin neden olduğu depremler yaşanabilir"