Serhat Özdemir/Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Maaş, KDV ve tüketim ürünlerine gelen son zamlardan sonra yurttaşlar, artık geçinemediklerini ve çocuklarını okutamadıklarını ifade ederek isyan etti. Akaryakıt zamları altında ezilen vatandaş, geçimini sağlamak için araçlarını satılığa çıkarmaya başladı.
Son aylarda KDV-ÖTV, maaş, yakıt, kira ve tüketim ürünlerine gelen zamların ardından yurttaşlar, tencereyi nasıl kaynatacaklarının hesabını yapmaya başladı. Maaşlara yapılan artışların ardından ürünlere de gelen zamların ardından yetmeyen maaş yurttaşları memnun etmedi. Kimi vatandaş, yakıta yapılan zamların ardından aracını satılığa çıkardığını ifade ederken, şehir merkezine çocuklarını okutmaya gelenler ise, çocuğunu okutmakta zorluk çektiğini belirtti. Tuncay Kızıl, asgari ücretin üzerinde çalıştığını fakat yetmediğini belirtti. Kızıl, “Bu maaşla zor geçiniyoruz. Asgari ücretin üzerinde çalışıyoruz fakat enflasyon aldı başını gitti. Bir paket sigara 50 lira, dolmuş 10 lira oldu. Allah sabır versin.”
‘Kim ona oy verdiyse onlar düşünsün’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kimler oy verdiyse onlarında bu sıkıntıları düşünmesi gerektiğini belirten Mehmet Emin Çakar, “Biz geçinebiliyoruz. Oyumuzu Kılıçdaroğlu’na verdik, birileri gidip Erdoğan’a verdi. Kim ona oy verdiyse onlar düşünsün, bizim sıkıntımız yok. Allah hakkımızı bırakmasın. Geçine biliyor dememizden kastımızda geçinemesek de yapacak bir şey yok. Oy da versek aynı vermesek de aynıdır”
‘Aracımı satılığa çıkardım’
Yakıt alamadığı için aracını satılığa çıkardığını söyleyen Abdulcebbar Sürücü, ya mal satacağını ya da öleceğini belirtirken, işsiz olan Zafer Dinç ise, çocukların artık ekmek yiyemez duruma geldiklerini söyledi.
Sürücü, “Gelen zamlardan dolayı aracıma yakıt alamadığım için satılığa çıkardım. Geçim gerçekten sıkıntılı. Ya mal-mülk satacağız ya da öleceğiz. Araç satışı da çok, fakat alıcı yok” dedi.
Dinç, “Zamlardan dolayı artık geçinemiyoruz. Maaşlar yine aynı kalmış oldu. Asgari ücret artışı çok az oldu. Asgari ücret ancak kira, elektrik ve suya yetiyor. Çocuklar, ekmek yiyemiyor. Evde birbirlerini kemirecek durumdalar artık. Bende işsizim devlet bana iş bulsun” diye konuştu.
Ayhan Yaman ise, halkın bu duruma nasıl sessiz kaldığına anlam veremediğini, bu durumu eleştirerek, “Bu zamlarla ilgili sorun bir tek benim değil, bütün ülkenin sorunudur. Bu işin içerisinden çıkmak gerçekten çok zor. İnsanlar, perişan oldu. Belli bir yerden sonra artık buna bir dur demek lazım. Halk çok sessiz. Olmaması gereken yerde neden sessiz kalıyor halk, ona da şaşırıyorum. İnşallah Türkiye biran önce düzelme yoluna girer. Fakat buna inanmıyorum” dedi.
‘Çocuğa harçlık veremiyorum’
Çiftçi olan ve çocuklarını okutabilmek işin şehir merkezine yerleşen İhsan Yüce, geçinemediğini ve çocuğuna harçlık bile veremediğini ifade ederek, şunları söyledi;
“Geçinemiyoruz. Ekmek 15 TL, şehir içi araba 15 lira, köylü malını satamıyor. Buğday 6 buçuk lira ama biz ekmek alınca 10-15 lira, TMO’dan sıra alamıyoruz. Kaç gündür sıra bekliyoruz. Çocuğumuzu okutalım derken, okutamıyoruz. Herkes yalan söylüyor. Bir evde 2-3 memur olmazsa geçinemez. Piyasada çalışarak geçinilmiyor. Ben geri kaldım, çocuklarım geri kalmasın diye şehre geldik. Onları okutamıyorum. Çocuğa harçlık veremiyorum. Ben çocuğuma harçlık veremiyorsam iyi bir baba değilim demektir. Asgari ücretle kira vermek, çocuk okutmak artık çok zor, her şey ortada”
‘Müşteri potansiyelimizde artık kalmadı’
Taksici Ferit Arslan ise, hem yurttaşları taşımakta hem de kendi geçimlerini yapmakta sıkıntı çektiklerini belirterek, “Enflasyonun hükümet tarafından düzeltilmesi gerekiyor. Yakıtın zamlanması, giderlerimizin artması, dövizin yükselmesi ister istemez hayat pahalılığını artırıyor. Şuan araç içerisinde müşteri bekliyoruz. Müşteri potansiyelimizde artık kalmadı. Bundan 17 gün önce taksilere zam yapıldı. Bu zamla geçimimizi sağlarız düşüncesine girdik, ama yakıtın tekrar zam alması, hayal kırıklığı yarattı. Masraflarımızın artmasından kaynaklı geçim sıkıntısı çekmeye devam ediyoruz” dedi.