Gönül Morkoç
TİGRİS HABER - Dünyada gıda fiyatları son bir yılda yüzde 31 oranında artarken, “tarım ülkesi” olarak bilinen Türkiye’de gıda fiyatlarındaki artış, enflasyondaki artışı dizginlenemez bir noktaya getirdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Ağustos'ta yıllık TÜFE yüzde 19.25 ile politika faizini aşarken, gıda fiyatları aylık yüzde 3.18, yıllık yüzde 29 yükseldi. Böylece, yıllık gıda enflasyonunda Nisan 2019’dan bu yana en yüksek artış görüldü.
Haftalık alışveriş 200 TL
Fiyat artışları en çok bölge illerinde etkili oldu. Neredeyse her iki kişiden birinin işsiz olduğu Diyarbakır’da binlerce kişi sadece sosyal yardımlarla geçiniyor. Marketteki pahalılıktan kaçan vatandaş pazara yöneliyor. Ancak, pazarda da durum farklı değil. Bir yıl önce 60 lirayı cebine koyup, haftalık pazar alışverişini yapan bir vatandaş, şimdi haftalık alışverişi için 200 lirayla pazara gelmek zorunda.
Tigris Haber olarak Diyarbakır’da pazara gittik ve vatandaşa mikrofon uzattık:
Girdi maliyetlerinin düşmesi lazım
Deniz adlı pazarcı esnafı: Çarşı pazar kötü durumda, ürünlerin girdisi fazla olduğu için bize çok yansıyor. Vatandaşların alım gücü düştü. İzmir’den gelen bir üzümün kilosunu 12 liraya satıyorum. Bağdan bir lira, ama bize gelene kadar 12 oluyor. Girdilerimiz çok fazla. Poşet, yemek, işçi, nakliye, belediyeye para ödüyoruz. Vatandaş iki kilo almak istiyor, ama yarım kiloyla geçiştiriyor. Girdi maliyetlerinin düşmesi lazım.
Pazara boş geldim
Ensari adlı vatandaş: Boş geldim boş gidiyorum, iki kilo domates, iki kilo salatalık, bir koli yumurta aldım, 45 lira. 20 liraya salatalık, domates aldım. Bir koli de yumurta aldım. 2 bin lira maaş alıyorum, yetmiyor. Daha çok ihtiyacım vardı, ama alamadım.
Zamlar vatandaşı bitirdi
Pazarcı esnafı Seyit: Vatandaşın alım gücü düştü. Eskiden bir kişi 10 nüfusa bakıyordu. Şimdi 10 kişi çalışıyor geçinemiyor. Zamlar vatandaşı bitirdi. Eskiden 50 lira cebine koyardı, eşyasını alırdı. Şimdi 500 liraya geliyor el arabasını dolduramıyor. Ben kavun, karpuz satıyorum. Eskiden kilosu, 1 buçuk 2 liraydı. Kavunun kilosu 5 lira şuan.
Maaşım yetmiyor
Hacı adlı vatandaş: Biber 4 lira, patates 3 lira. Emekliyim. Maaşım yetmiyor. Eskiden 30 lira veriyordum, şimdi 50 lira yetmiyor.
Havva adlı vatandaş: Her şey çok pahalı. Meyve alamadım. Şeftali 15, incir 14. Eskiden arabayı doldururdum, 60 lira verirdim. Şimdi 200 gitti, sadece patlıcan ve soğan biraz da domates aldım. Param yetmediği için meyve alamadım.