VİDEO - ‘Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’ deklere edildi

Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan Kent Konseyi kayyum atamalarından sonra atıl durumda bırakılınca, harekete geçen sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, iş dünyası Kent Korumu ve Dayanışma Platformunu ilan etti.

Salih Yeşil-Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Kent sorunlarının çözümü için kent dinamiklerinden oluşan Kent Konseyini kuran Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyum atanmasından sonra Konseyin 2015'ten itibaren işlevsizleştirilmesi üzerine sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, iş dünyası Kent Korumu ve Dayanışma Platformunu ilan etti. Aralarında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna bağlı sendikalar, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Tabip Odası, Pir Sultan Abdal Derneğinin de aralarında bulunduğu 81 kuruluş temsilcisi merkez Sur ilçesinde bulunan Green Park Otel'de düzenledikleri basın toplantısıyla Kent Koruma ve Dayanışma Platformunun kuruluşunu deklere etti.

Toplantıda konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, toplantının Kent Koruma ve Dayanışma Platformunun ilanı olduğunu belirterek, toplantının aynı zamanda kentteki diğer sivil toplum kuruluşlarına bir davet çağrısı olduğunu dile getirdi. Eren, kurulacak olan platformun, hiçbir siyasi görüşe bağlı olmadığını aktararak, "Bu kente sahip çıkma adına, bunu kentte hissettirmek, kamu kurumlarına bunu hissettirmek halka hissettirmek için bir aradayız." dedi.

'Kent hiç olmadığı kadar son dönemde sahipsiz kaldı'

Son dönemde kenttin büyük acılar, yıkımlar yaşadığını dile getiren Eren, "Ama bu kent hiç olmadığı kadar, son dönemlerde sahipsiz kaldı. Tarihiyle, kültürüyle, tarihi eserleriyle bir yıkım yaşadı. Bizlerin artık bu kentin bütün zenginliklerini koruyarak, ileriye, bizden sonraki nesillere aktarabilmek adına bir sorumluluk bilinciyle hareket ettiğimizi belirtmek istiyorum." diye konuştu.

Platformun kurulduğunu Kaya duyurdu

Bileşenler adına açıklama yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, kentin tarihi ve kültürel mirasına işaret ederek, "Kentimizin; tarihine, kültürüne, mimarisine, sanatına, ekonomik kaynaklarına ve sosyal dokusuna sahip çıkma; bu amaçla sorunlarının tespiti ve çözümü gayesiyle siyasi görüş, ırk, din, dil, etnik köken, cinsiyet ayrımı olmaksızın her türlü farklılığıyla kentteki bütün aktörleri bir araya getirecek kent dayanışma ve koruma platformuna büyük bir ihtiyaç duyulmaktadır. Bu farklılıklarımızla kentimizi korumak üzere Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma platformunu oluşturmaya karar vermiş bulunmaktayız." şeklinde konuştu.

'Demokratik katılımı güçlendirecek'

Platformun, kentin sorunlarının tespiti, sorunları ortak akılla, uzlaşı sağlayacak, sorunların çözümünde diyalogun esas almasının sivil toplumu güçlendireceğine dikkati çeken Kaya, bunun da yerelde demokratik katılımı güçlendireceğini kaydetti. Platformun, sürdürülebilir kalkınma, kentli hakları ve yönetişim kavramları etrafında şekilleneceğini vurgulayan Kaya, Platformun tespit edilen sorun alanlarına yönelik tavsiye niteliğindeki kararlarıyla kamusal alanda güçlü bir katılım ve destek sunacağını anlattı.

Platformun hedeflerini anlattı

Platformun hedeflerini anlatan Kaya, Platformun hedeflerini şu ifadelerle sıraladı:

"Ekonomik kalkınmanın, toplumsal ve çevresel unsurları bir arada gerçekleştirerek sürdürülebilirliğini sağlayarak sağlıklı ve kaliteli bir yaşam; nitelikli eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği, yenilikçilik ve sürdürülebilir şehir yaşamını sağlamak. Sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ve kültürel değerlerin korunmasına katkı sunmak. Katılım, çalışma uyumu, çok aktörlü ve toplumsal ortaklıklara dayalı yönetim anlayışını katkı sunmak. Sivil toplumun gelişimine destek olunması ve sivil toplum kuruluşları ile yerel ve kamu yönetimleri arasında iletişimi güçlendirmek. Kent kültürünün ve kent kimliğinin geliştirilmesine katkı sunarak, kent kimliğine duyulan bağlılık ile kentlilik bilinci arttırıp kente ilişkin ekonomik, sosyal ve çevresel kaynakların etkili, verimli ve adil bir şekilde kullanılmasını sağlamak. Fiziksel, çevresel, sosyal ve ekonomik çerçevede kentlerin karşılaşabileceği her türlü tehlike, tehdit ve olumsuz durumlarla kenti oluşturan birçok dinamiklerin, aktörlerin ve kamu kurumlarının koordineli ve kapsamlı bir şekilde mücadele etmesine katkı sunmak olacaktır."

Kaya, kentin sorunlarının çözümüne katkı sunmak isteyen herkesi ortaklaşmaya ve platforma katılmaya davet etti.

Kent Konseyi kurulsa bile Platformu sürdürme kararı

Soruları yanıtlayan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Kent Konseylerinin belediyelerin öncülüğünde kurulduğunu, 7 yıldır bu alanda boşluk oluştuğuna işaret ederek, Kent Konseyinin kurulması durumunda da bu oluşumu sürdürmekte kararlı olduğunu söyledi.

Haberin videosu kısa sürede yüklenecektir...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri