Mahsum Kara/Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Tekstil ürünlerinde artan zamlar kefen bezini de vurdu. Diyarbakır’da tekstil ürünleri satan Veysel Katran, kefen bezinin metresinin 8 TL’den 30-35 liraya yükseldiğini belirterek, artışın yüzde 180 oranında olduğunu, zamlar nedeniyle satış yapamadıklarını ifade etti.
*Tekstil sektöründe üretilen ürünlerinin fiyatları katlanırken, kumaş fiyatları da her geçen gün artıyor. Art arda gelen zamlardan kefen bezi de nasibini aldı. Kefen bezi fiyatında yüzde 170 ile yüzde 180 oranında bir artış oldu. Bir yıl içinde kefen bezinin metre fiyatı 20 liradan 30 ila 35 TL’ye yükseldi. Bu fiyatlar kumaşın kalitesine göre değişebiliyor.
3 yıl önce 8 TL’ydi
*Diyarbakır’ın Sipahiler (Aşefçiler) Çarşısı’nda 40 yıla yakındır esnaflık yapan Veysel Katran, “Kumaş ürünlerinde müthiş fiyat yükselmesi var. Üç yıl önce metresini 8 liraya sattığımız kefen bezinin fiyatı şu an 30 ile 35 lira arasında değişiyor. Sadece kefen bezinde değil. Birçok kumaş ürünlerinin fiyatında yüzde 100’ü bulan artışlar mevcut” şeklinde konuştu.
10 liraya aldığım kumaşı bugün 20 liraya alıyorum
Yaşanan zamlardan dolayı iş yapamadıklarını belirten Katran, “Geçen sene metresini 10 liraya aldığım kumaşı bugün 20 liraya alıyorum. Fiyat artığından dolayı bizim kar marjımız düşüyor. Kazancımız diğer yıllara oranla yarı yarıya düşmüş durumda. İnsanların alım gücü düştüğünden dolayı insanlar bile artık gelip alışveriş yapmıyor” dedi.
Artık insanlar bir metre kumaşa 30 TL vermek istemiyor
Ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların tekstil ürünleri almak temel ihtiyaçlara yöneldiğini dile getiren Katran, “Önceki yıllar fiyatlar çok düşük olmasına rağmen kar oranlarımız hep yüksek olurdu. Ama bugün fiyatlar yüksek olmasına rağmen kar edemiyoruz. Çünkü insanlar artık gelip fiyat bile sormuyor. Artık insanlar bir metre kumaşa 30 TL vermek istemiyor. Düşünün en düşük bir nevresim takımın yaptırmanın maliyeti bin TL’yi geçmiş durumda. Kimse artık kumaş ürünlerine bütçesini ayırmak istemiyor” dedi.
Aşefçiler Çarşısı artık eski hareketliliğini kaybetti
Kumaş ürünlerinde artan fiyatlardan dolayı birçok esnafın kapatmak zorunda kaldığını ifade eden Katran, “Mülk sahipleri kira ödemedikleri için bir şekilde ayakta durmaya çalışıyor. Kiracı olan esnafın ise tek derdi ay sonunda kirasını çıkarmak. İş yapamayan esnaflarımız maalesef dükkânlarını kapatmak zorunda kalıyor. Aşefçiler Çarşısı artık eski hareketliliğini kaybetti. Çünkü insanlar alışveriş yapmaktan bile korkuyor” dedi.