Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Çiftçi kayıt Sistemi(ÇKS)’ne kayıt süresinin 31 Aralık olarak sınırlanması çiftçileri tedirgin etti. 31 Aralık 2022 tarihine kadar ÇKS kaydını yaptırmayan çiftçiler, banka kredisi ve desteklemelerden yararlanamayacak. Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, ÇKS kayıt süresinin uzatılması gerektiğini söyledi.
2023 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının 31 Aralık 2022 tarihinde sona ereceğini söyleyen Diyarbakır Yenişehir ilçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, müracaat süresinin kısa olduğunu, yüzde 35’in üzerinde çiftçinin başvuru yapmadığını belirtti. İskenderoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığının ÇKS müracaat süresini uzatmasını istedi.
Süleyman İskenderoğlu, şunları söyledi; “Çiftçi ve üreticilerin yaşadığı sorunlar bitmek bilmiyor. Gübreden tutun tohuma, ilaca, kısaca sektörün bütün kalemlerinde yüzde 100’ü bulan zam artışları var. Bu zamlar çiftçinin belini bükmüş durumda. Çözüm, girdi maliyetlerinin düşmesiyle mümkün olabilir. Çiftçilerin yaşadığı sıkıntılar yıldan yıla giderek büyüyor. Çiftçi ve üreticilerin yaşadığı zorluklar ve sıkıntılar bitmezken, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Çiftçi Kayıt Sistemi’nde değişikliğe giderek 1 Eylül-30 Haziran olan başvuru süresini 1 Eylül-31 Aralık olarak değiştirdi. Çiftçi kayıt Sistemi(ÇKS)’ne kaydolamayan çiftçiler banka kredisi ve desteklemelerden yararlanamayacak.”
Çiftçi, destekleme alamayacak
Çiftçi Kayıt Sistemi’nde yapılan değişikliğe dair bilgiler aktaran İskenderoğlu şunları söyledi: “Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin göreve geldikten sonra tarım sektöründeki desteklemelerle ilgili değişiklikler yaptı, yakın zamanda ÇKS ile ilgili müracaat süresini de kısalttı. Asıl sorunda tamda burada başlıyor, köyde ve kırsal mahallelerde yaşayan yaklaşık yüzde 35’in üzerinde çiftçi ve üreticilerimiz müracaata son 4 gün kalmasına rağmen ilçe tarım müdürlüklerine başvuru yapmamış. Çiftçilerimiz ÇKS’ye müracaat etmediğinde destekleme ve hibelerden yararlanamayacaklar.”
Başvuru yapamayan çiftçiler var
Çiftçilerin yaşadığı mağduriyetlere bir yenisi daha ekleneceğini söyleyen İskenderoğlu, “ Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçen hafta hem ulusal basında hem de sosyal medyada ÇKS sürenin uzatılması ile ilgili bakanlığa çağırıda bulundu. Umuyoruz ki bakanlık bu çağırıya kulak verir ve süreyi uzatır. Bu süre uzatılmadığı sürece yaklaşık yüzde 35’in üstünde çiftçilerimizin mağdur olmaları söz konusudur. Bu durum çiftçinin gelirlerini ciddi anlamda geriletmiş olacak. Başvuru süresi uzatılmazsa çiftçiler çok sıkıntı yaşayacaktır. Çiftçilerin gerçekten mağduriyetleri söz konusudur. Biz müracaat süresine ilişkin bütün çiftçilerimize her yerden bilgilendirme yapmış olmamıza rağmen başvuru yapmayan çiftçilerimiz var. Sayın bakandan bu süreyi uzatmasını çiftçiler adına talep ediyoruz” dedi.
Çiftçiler artık üretim yapamaz halde
Yıl içerisinde çiftçilerin yaşadığı sorunlara değinen İskenderoğlu, “Pamuk üreticileri de ciddi anlamda büyük sıkıntılar yaşıyor. Pamuğun kilosu dünya piyasasında 135 dolardan direk 75 dolara düştü. Yılın son ayı olmasına rağmen pamuklar hala harmanda duruyor. Pamuğun bu aya kadar harmanda kalmaması gerekiyordu. Hükümet bize ‘üretim sizden, destek bizden’ dedi, ama üretim yapan çiftçiler mağdur edildi. Kazanç sağlamayan çiftçi elindeki traktörünü artık satıyor. Böyle giderse çiftçilerin üretim yapacak araçları bile olmayacak. Çiftçiler geçekten ekonomik anlamda zor günler geçiriyor” dedi.