Özel Haber/ Mümin Ağcakaya
TİGRİS HABER - Arkeoloji mezunu olan arkeolog Nupelda Ada, pandemi döneminde hobi olarak mum işini araştırıyor. Yaptığı mumlar çevresinde beğenilince ve yaptıkları tasarımlara talepler gelmeye başlayınca mum yapmak bir iş olarak aklına yatıyor. Pandemi sürecinde bu işe nasıl merak sardığını;
“Doğal mum var mı diye internetten araştırmaya başladım. Sonra; sağlığa zarar vermeyen, soya fasulyesinden yapılan mumları öğrenince, evde birkaç deneme yaptım. Sonraki süreçlerde çevremdekiler çok beğenince ve almak için talepler de gelmeye başlayınca yapmaya başladım.”
Yazın sahalarda kendi mesleği olan arkeoloji çalışmalarını yürüten Nupelda kış aylarında arkeoloji çalışmalarına ara verildiği için;
Arkeologluktan sanatçılığa
“Ben de bu zamanı değerlendirmek adına atölyeyi açtım. Burası aynı zamanda sanat atölyesi çünkü sadece mum değil kadınların burada kendi el emeklerini, tasarımlarını yapabilecekleri bir alan olsun istedim.” Diye hobisini bir işe dönüştürme sürecini anlatan Nupelda Sur içi ‘Ziya Gökalp Sokak’ta açtığı ‘Rodi Mum ve Sanat Atölyesi’ küçük iş yerinde ürettiği mumlar için birbirinden farklı tasarımları da kendisi yapıyor. Nupelda sadece birbirinden farklı tasarlanmış mum değil el işi hediyelik birçok şey de üretiyor.
“Atölyeyi açmam bana mental olarak çok iyi geldi. Çünkü insanın üretim ve sanat içinde bulunması, insana kendini iyi hissettirir. Ayrıca ekonomik olarak da kendini güvende hissedebiliyorsun. Ekonomik özgürlük açısından da iyi geldi.
‘Ekonomik özgürlük için risk de alınabilmeli’
Ama bir kadın olarak da risk alıp esnaf olabilmek gerçekten kolay değil. Burayı açmadan önce kötü bir durumdaydı. Duvarları boyanmasından, elektrik tesisatına kadar elden geçirmeye çalıştım. Kendi başıma yapmaya çalıştım. İnsanın kendi emeğiyle bir şeyler yapmaya çalışması anlamlıdır. Bu açıdan diğer kadınların da kendi ekonomik özgürlüklerini kazanma adına risk almalarını isterim.
Çünkü kadının kendisi olabilmesi ve kimseye bağlı ve muhtaç olmaması için ekonomik olarak da güçlü olması gerekmektedir. Bunun için zorluk ve riskleri de göze almak gerekir.
‘Batarsam batarım’
Bir kadın isterse birçok şey yapabilir. Ben de risk aldım. Batarsam da batarım dedim. En azından yapmak istediklerimi yapmış oldum ve bu benim içimde ukde olarak kalmayacak. Bu atölyenin oluşu bu aşamaya gelmesi benim hayallerimin bir parçası.
Evlerinde yapmış oldukları her hangi bir ürünü iş haline getirebilirler. Ben hobi olarak başladım. Diğer kadınlarında eminim ki birçok yeteneği vardır. Üretiyorlardır. Onlar da istedikleri zaman benzer girişimlerde bulunabilirler. Ekonomik bağımsızlıklarını kazanabilirler.”