Özel Haber/Mümin Ağcakaya
TİGRİS HABER -Çocukların problemlerini en iyi çocukların anlayabileceği ve çözümlerinin de çocuklardan gelebileceğini söyleyen 15 yaşındaki çocuk aktivisti Roza Tümay, küçük yaşlardan itibaren sanatın birçok dallarıyla ilgilenir. Hobilerinden biri de fotoğraf çekmektir. Çocuk işçileri daha fazla dikkatini çeker. Bu konuda bir farkındalık yaratmak için onlarla röportajlar yapar, fotoğraflarını çeker. Çalışan çocukların problemlerini yansıtmaya çalışır, her şeye rağmen çocuk kalma çabalarını yansıtmaya çalışır.
Çocuk aktivisti Roza Tümay, aynı zamanda akran zorbalığına da uğramış biri olarak da bu konu üzerinde özel bir hassasiyeti oldu, akran zorbalığına karşı çalışmalar yaptı.
Tümay, çalışmaları ile ilgili şunları söyledi;
“2019 yılında sadece çocuklardan oluşan bir inisiyatif kurmuştuk. Amacımız çocukların haklarıyla ilgili bilinçlendirmekti.
Ekip olarak bizde biraz bilgiler aldık. İşaret dilini öğrendik. Ana dilimizi öğrenmeye çalıştık. Çoğumuza ana dili öğretilmemişti. Çocuklara kendi ana dillerinde haklarıyla ilgili bilinçlendirmek istiyorduk. Çalışmalara başladıktan sonra özel gereksinimli çocuklara ulaşmaya çalıştık. Bununla ilgili sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yaptık. Çalışmalara başlayacağımız sırada salgın, virüs, dersler derken maalesef fazla bir çalışma yapamadık. Birçok sivil toplum örgütünde katılımcı çocuk olarak çalışmalarında ve etkinliklerinde yer aldım.
Dernekleşmeye ilişkin yaşımız yetmiyordu. Çocuklara hakları konusunda bilinçlendirmek ve özgüven aşılamayı amaçlıyorduk. Ancak dernekleşmek için yaşımız yetmiyordu. Bu yüzden çalışmalarımızı insiyatif olarak yürüttük. Fakat dernek kurabilecek yaşa geldiğimizde de pandemi süreci yasakları ve sınavlardan dolayı ekibimiz dağıldı. Ben de bireysel olarak çalışmaya karar verdim. Çocuklarla röportajlar yaptım. Zorbalık, zorbalığın nedenleri hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalıştım. İlerleyen süreçte dernekleşme çalışmalarımız da olacak. Ayrıca bireysel olarak çalışmalarımı da sürdüreceğim. Şu an akran zorbalığını araştırıyorum. İlerleyen zamanlarda akran zorbalığından çocuk işçiliğine değinen çalışmalarım da olacak.”
AKRAN ZORBALIĞI
Bu çalışmaların olumlu ve olumsuz tepkiler aldığını söyleyen Roza Tümay, tepkilerin yansımalarını ise şöyle aktarıyor; “Akranlarım tarafından olumsuz tepkiler aldım, beklediğim tepkilerdi zaten. Bazen yetişkinler tarafından ciddiye alınmadığımız oldu sadece çocuklardan oluştuğumuz için. Sergi için birçok yere başvurdum ama çoğu beni ciddiye almadılar çocuk olduğumdan dolayı. Ama olumlu tepkilerde oldu. Benimle çalışmak isteyen sivil toplum örgütleri oldu. Bana destek olmak isteyen insanlar da oldu.
İlerleyen süreçte çocuklarda akran zorbalığının sonuçlarına da odaklanmak istiyorum. Şu anki çalışmalarım araştırma yönünde, sonra farkındalıklar oluşturmak için etkinlikler düzenlemeyi planlıyorum.
HER ŞEYE RAĞMEN ÇOCUK KALMA
Röportajlar sırasında çocuk işçiler çok dikkatimi çekti. Çünkü toplum onları çocuk değil işçi gözüyle görüyordu. Çocuklarda kendilerini büyümek zorunda hissediyorlardı. Kendilerini çocuk olarak görmüyor, kendilerini birer yetişkin gibi davranmak zorunda hissediyorlardı. Üzerlerinde büyük bir baskı vardı. Toplumun onlara karşı olan yargıları ve onların da kendilerine olan yargıları eklenince sorunlarını daha da ağırlaşıyordu. Sonra çocuk işçilerle röportajlar yapmaya başladım. Onların problemlerini daha detaylı öğrenmek istiyordum.
Çocuk işçi çalıştırmak yasal değil ama çalıştırılan yerlerde de birçok hak ihlallerine maruz kaldığını biliyoruz. Ayrıca yetersiz beslenme, uygunsuz çalışma ortamları, fazla çalışma saatleri ve hatta şiddete kadar giden birçok hak ihlaline maruz kalıyorlar. Ama her şeye rağmen çocuk kalma çabaları var.
ÇOCUK OLDUKLARINI UNUTMUŞLARDI
Onlar çocuk olduklarını unutmuşlardı, çünkü toplum da onları çocuk işçi olarak tanımlıyordu. Bu da o çocuklarda büyümeleri gerektiği düşüncesine neden oluyordu.”
“Ben de çalışmamı topumun onlara karşı olan tutumlarına rağmen hala çocuk kalabildiklerini hem topluma hem de çocukların kendisine göstermek istedim. Her ne kadar toplum onları işçi, çocuklarda kendilerini yetişkin gibi görseler de onları her koşulda her şeye rağmen çocuk olduklarını belgelemeye çalıştım” diyen Tümay, planlamalarına dair düşüncelerini ise şöyle açıklıyor;
Fotoğraflarımda da onları her şeye rağmen çocuk kalabildiklerini bunu hem çocuklar ve hem de insanlara göstermek istedim. O yüzden bu şekilde bir fotoğraf sergisi düzenlemeye karar verdim.
Fotoğraf, yansıtmanın en iyi yolu
Çok küçük yaşlarımdan beri sanatın birçok dallarıyla ilgilenen bir çocuktum. Fotoğrafçılık hobilerimden biridir. Fotoğraf çekmeyi çok seviyorum. Bir şeyi yansıtmanın en iyi yolu olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda fotoğraf incelemeyi de çok seviyorum. Çocuk işçilerle yaptığım röportajlar sonucunda bunları insanlara göstererek farkındalık oluşturmanın güzel bir yol olacağını da düşündüm. Fotoğrafları çekmem yaklaşık iki ay sürdü. Sekiz farklı işçi grubundan çocukların en çok çalıştırıldıkları iş hanlarından çocukların fotoğraflarını çektim. Fotoğraflarda çocuk işçilerin problemlerini yansıtmaya çalıştım. Aynı zamanda her şeye rağmen çocuk kalma çabalarını da göstermek istedim. Çocuklarla ilgili çalışmalarım devam edecek. Sanatın farklı dallarıyla da insanlara yansıtmayı planlıyorum.”