Mahsum Kara
TİGRİS HABER - Seçim sonuçlarını değerlendiren Akademisyen-Sosyolog Vahap Coşkun, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Yeşil Sol Parti seçmeninden büyük bir destek aldığını söyledi. Yeşil Sol Parti’nin yaşadığı oy kaybına işaret eden Coşkun, “Yeşil Sol Parti’nin aldığı yüzde 8,7 oy tehlikeye işret ediyor. Adayların toplumu ve ya aday gösterildiği bölgenin hassasiyet gösterilmeden merkezden atanmasının yaratmış olduğu problemler kendisini çok net gösteriyor” dedi.
Gözlerin çevrili olduğu 14 Mayıs’ta cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekili seçimleri yapıldı. Yapılan milletvekili seçimleri sonucunda AK Parti 267, Cumhuriyet Halk Partisi 169, Yeşil Sol Parti 61, Milliyetçi Hareket Partisi 50, İYİ Parti ise 44 milletvekilini meclise gönderdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise çoğunluk sağlanamadığı için ikinci tura kaldı.
Tigris Haber olarak seçim sonuçlarını, HDP’nin oy kaybetmesinin nedenlerini Akademisyen Vahap Coşkun ile konuştuk.
HDP’nin Kılıçdaroğlu’na desteği hayati bir önem taşıyor
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yeşil Sol Parti seçmenin büyük bir kısmının Kılıçdaroğlu’nu desteklediğini ifade eden Coşkun, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin Türkiye haritasına baktığınızda Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazandığı yerler HDP’nin güçlü olduğu yerlerle örtüşüyor. Dolayısıyla CHP ve Kılıçdaroğlu açısından önemli bir kazanımın olduğunu söylemek mümkün. Eğer bu gün seçim ikinci tura kalmışsa ve Kılıçdaroğlu ikinci turda yarışacak bir aday olmuşsa burada HDP seçmeninin Kılıçdaroğlu’na verdiği desteğin hayati önemde olduğunun altını çizmek lazım” diye konuştu.
Memnun edecek bir tablo ortaya çıkmadı
Milletvekili seçimlerinde Yeşil Sol Parti açısından memnun edici bir tablonun ortaya çıkmadığını işaret eden Coşkun, “2018 seçimlerinde HDP yüzde 11,7 oy almıştı. Bu seçimlerde Yeşil Sol Parti çatısı altından seçime giren HDP’nin oyu yüzde 8,7’ye inmiş durumda. Bu açıdan baktığımızda HDP’nin 3 puanlık bir kaybından söz etmek mümkün. Bir milyona yakın bir seçmen kaybından söz edebiliriz. Bu tablo HDP seçmenini ve HDP yönetimini de memnun edecek bir tablo değil” dedi.
Yeşil Sol Parti çeşitli sebeplerden dolayı oy kaybetti
Yeşil Sol Parti’sinin çeşitli sebeplerden dolayı oy kaybettiğine dikkat çeken Çoşkun, şunları dile getirdi: “Bu sebepler, konjonktürel ve yapısal sebepler olmak üzere iki faktör üzerinden değerlendirebiliriz. Konjonktürel sebepler, doğrudan 14 Mayıs’a yönelik sebepler bahsinde 3 sebebin altını çizmemiz gerekiyor. Bunlardan bir tanesi HDP’nin ittifak siyasetinin HDP’nin aleyhine işlemiş olmasıdır. Özelikle TİP ile listeler konusunda yaşanan anlaşmazlık bazı yerlerde TİP’le birlikte rekabet halinde olması HDP’ye hem oy hem de milletvekili kaybettirdi. Sadece HDP’ye değil muhalefetin güç kaybına neden oldu. HDP ittifak siyasetini ciddi manada gözden geçirmesi gerekiyor. İkinci önemli olgu ise seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmüş olmasıdır. Bu durum HDP yönetimi ve seçmeninde bir motivasyon bozukluğuna yol açmış görünüyor. Daha önceki seçimlerde stratejik olarak HDP’ye oy veren bir kitlenin HDP’ye oy vermekten vazgeçtiğini bize gösteriyor. Üçüncüsü etken ise HDP’nin muhalefet ile geliştirmiş olduğu iş birliğinin özelikle CHP lehine işlediği görülüyor. Dolayısıyla bu üç nedenden dolayı HDP bu seçimlerde beklediği başarıyı elde edemedi.”
Toplumun farklı kesimlerini içine alan bir dil geliştirmesi lazım
HDP’de toplumun farklı kesimlerini içine alan bir dil geliştirme sorununun var olduğunu söyleyen Coşkun, “Bir merkez siyaset inşa etme sorunu var. Bundan sonraki süreçte HDP’nin bu konular üzerinde durması gerekir. Özelikle HDP, aday belirleme süreçlerinde çok önemli problemler yaşadı. Adayların toplumu ve ya aday gösterildiği bölgenin hassasiyeti gösterilmeden merkezden atanmasının yaratmış olduğu problemler kendisini çok net gösteriyor. Diyarbakır örneği bu anlamda çarpıcı bir örnektir” diye belirti.
Aday ve ittifak stratejisini gözden geçirmesi lazım
2018 yılından itibaren HDP’nin sadece iktidar karşıtlı bir dil geliştirmesi sonucu oy kaybı yaşadığını ifade eden Coşkun, “Bu durum HDP’nin kendi kitlesini daha güçlü edebilir ama partinin oy havuzunu geliştirmeye yönelik fayda sağlamıyor. Bütün bunları birleştirdiğimiz de bu tablonun ortaya çıkması şaşırtıcı değil. Yeşil Sol Parti’nin aldığı yüzde 8,7 oy tehlikeye işret ediyor. Eğer bu sorunlar üzerinde gerektiği gibi durulmaz ve gerekli önlemler alınmaz ise HDP’nin daha da küçülmesi durumu ortaya çıkabilir. Bu nedenle aday stratejisi, söylem ve ittifak stratejisini doğru bir şekilde değerlendirmesinin yapılması lazım” diye kaydetti.