Serhat Özdemir/ Özel Haber - Mahsum Rençber/ Kamera
TİGRİS HABER - 2023-2024 Eğitim ve öğretim, bu yıl velilere yüksek maliyetlerle başlarken, servis ücretleri ise durumu vahim hale getirdi. Diyarbakır’da servis ücret tarifeleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından Temmuz ayında, 0-3 kilometre 700 TL ve 1050 TL arası fiyat belirlendi. Veliler, bu yıl servis ücretleri nedeniyle çocuklarını servis ile okula göndermezken, kendi araçlarıyla yada yürüyerek, toplu taşıma araçlarıyla çocuklarını okula götürmek ve almak zorunda kaldı. Servis şoförleri ise, gelen yakıt, lastik ve masraflar nedeniyle isyan etti. Ayrıca servis şoförleri, öğrenci bulmakta zorluk çektiklerini de belirtti. Önümüzde ki haftalarda ise tarifelerin tekrar artacağı öğrenildi.
Tarifelerin dışına çıkan bazı servis şoförleri ise, vatandaşa zorluk yaşatıyor. UKOME merkezi ise tarifeler dışında ücret alan servisçileri, UKOME merkezini veya zabıta müdürlüklerini arayarak, şikâyette bulunmaları takdirde cezai işlem uygulanacağını belirtti.
‘İş durma noktasına geldi’
Servis şoförü Cihan Saçık, gider ve gelirlerin arttığını bu nedenle öğrenci bulmakta zorluk çektiklerini ifade etti. Saçık, işlerin durma noktasına geldiğini söyleyerek, “Velileri anlamak lazım fakat bir noktada da bizi de anlamaları lazım. Bizimde alın teri sarf ettiğimiz bir nokta var. Elimizde olan bir durum yok. Her gün yakıta, lastiğe diğer masraflara zam geliyor. Belediyenin belirlediği tarifede 0-3 kilometre arası 700 liradır. Durumu olmayan aileleri anlayabiliyoruz ve yardımcı olmaya da çalışıyoruz. Artık bu işte durma noktasına geldi. Öğrenci bulamıyoruz. Günde 30 kişi ancak taşıya biliyoruz. Gönlümüz istiyor ki 400 ila 500 liraya taşıyalım. Öyle bir devre geldik ki bu mümkün olmuyor. Yakıt depomu bugün 3 bin 200’ fulledim. 2 günde bir 3 bin liranın üzerinde yakıt yakıyorum. Gider ve gelir dengeli hale gelmezse, bu işi yapmamızın bir anlamı kalmıyor. Veliler duruma isyan ediyor haklılar fakat bir noktada da bizlere hak vermelerini istiyoruz” dedi.
Velilerden 2 öğrenci babası Semih Gülistan, çocuklarını servise veremediklerini, kendi araçlarıyla gelip aldıklarını söyledi. Birçok velinin ise yürüyerek ve şehir içi araçlarla öğrencilerini aldığını belirten Gülistan, “Çocuğumuzu servise veremiyoruz. Fiyatlar yüksek ama servisçilerde bir yandan haklıdırlar. Türkiye’de günden güne her şey zamlanıyor. Benim 2 öğrencim var. Kendi aracımla gelip alıyorum. O bile büyük yük oluyor. Mecburiyetten alıyoruz. Servisçilerde haklıdırlar. Onlarında Mazot, vergiler, lastik gibi birçok masrafı var. Bütçemiz kısıtlı olduğundan bizlerde servisle gönderemiyoruz. Biz kendi arabalarımızla alıyoruz fakat kimileri yürüyerek, kimileri şehir içi arabalarıyla götürüp getiriyor. Önümüz kış nasıl olacağını bilemiyoruz” diye konuştu.
Velilerden Eşref Çiftçi, ise 3 çocuğu olduğunu ve masraflarla nasıl başa çıkacaklarını bilemediklerini ifade ederek, şunları dile getirdi;
“Mazot fiyatları 28 lirayı geçtikten sonra servisler fahiş fiyatlar almaya başladı. Okula giden 3 çocuğum var. 3’ünüde servise vermek zorundayım. Fiyatlar çok yüksek ama onlarda kendilerince haklıdırlar. Zamlardan dolayı belli bir ücret peridiyodu belirleyemiyorlar. Biz veliler bu durumla nasıl baş edeceğimizi bilemiyoruz.”