Mahsum Kara-Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Diyarbakır’da un, maya, akaryakıt ve işletme giderlerindeki artışlardan dolayı ekmeğe yeniden zam yapılacağı yönündeki haberler vatandaşı tedirgin etmeye başladı. Vatandaşlar, “Bu durumda kuru, bayat ekmeğe talim edeceğiz. İkinci el ekmek dönemimi başlıyor” diyerek, tepkilerini dile getirdiler.
Temel tüketim ürünlerinin girdi maliyetlerinde yaşanan fiyat artışları, vatandaşın gündelik yaşamını olumsuz etkiliyor. Her yeni güne bir zam haberiyle uyanan vatandaş, ne yapacağını şaşırdı. Diyarbakır’da özellikle son aylarda ekmek fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın geçimini zorlaştırıyor.
Kentte yıl içinde ekmeğe gider artışlardan dolayı 400 gramlık ekmeğin fiyatı 6 TL’den 7 TL’ye, 200 gramlık somun ekmeğin fiyatı ise 3 TL’den 3,5 TL’ye yükselmişti. Artan maliyetlerden dolayı ekmeğe yeni bir zam daha yolda. Ekmekte yaşanacak olan bu fiyat artışı hem vatandaşı hem de fırıncı esnafını mağdur edecek gibi görünüyor. Fırıncı esnafı artan girdi maliyetleri nedeniyle zamdan başka bir yol bulamazken, vatandaş eriyen alımı gücü nedeniyle zor süreç geçiriyor.
İnsanlar ekmek alamayacak
Ekmeğe gelmesi muhtemel zamlardan dolayı vatandaşların olumsuz etkileneceğini ifade eden Abdülaziz isimli vatandaş, “Ekmeği satan da, alan da memnun değil. İnsanlar şu anda büyük sıkıntı yaşıyor. Bunun orta yolu nasıl bulunacak, bizde bilmiyoruz. Ekmeğin 8 lira olması insanların ekmek almasını engelleyecek. İnsanlar bunu nasıl alacak, zaten alım gücü çok düşmüş.” dedi.
Artan maliyetler fırın kazancını etkiliyor
Fırıncın çalışanı ise Arif Kara, çalışma koşullarının zorlaştığını belirterek şunları söyledi: “Sabahtan akşama kadar ayaktayız. Aldığımız maaşla ben geçinemiyorum. Her seferinde ekmeğe zam yapılıyor. Ama bizim maşlarımıza bu yansımıyor. Geçen sene 270 TL olan un torbasının fiyatı bu gün 500 TL’yi geçmiş. Artan maliyetler fırın kazancını etkiliyor. Zamlar gelse de ekmek satışlarına etki etmez çünkü en temel ihtiyaç ekmektir. İnsanlar ne yaparsa yapsın almak zorundalar” dedi.
Devlet halka yardım etmeli
Ekmek fiyatlarının halkın dışarıda yemek yemesine engel olduğunu ifade eden Lokanta işletmecisi Sadık Altunç, “Zamlar halkı etkilediği için bu zamlar bir an önce durdurulmalıdır. Enflasyondan dolayı bizim halkımızın alım gücü her geçen gün azalıyor. Yöneticilerin bu durma bir çözüm bulmaları gerekiyor. Bununda en büyük çözümü kesinlikle tarıma ağırlık vermektir. Devletin bir an önce halka yardım etmesi gerekmektedir” dedi.
Yoksul insanlar zor bir süreç geçiriyor
Vatandaş olarak gelen zamlara karşı çıktıklarını belirten Deniz, “Maalesef fakirin elinde sadece bir ekmeği kaldı. Yoksul insanlar bunu da alamazsa zor süreç geçirir. Bana göre en son zam yapılması gereken ürün ekmektir. Çok mecbur olmadıkları sürece ekmeğe zam yapmaları lazım. Biz buna karşı çıkıyoruz. Zamların derhal geri alınması lazım” dedi.
Ekmek almakta zorlanıyoruz
Son gelen zamlardan dolayı ekmek alımında zorluk yaşadığına dikkat çeken Mesut Özdemir, “Bölge olarak hep kalabalık olan aileler var. Bir insan günde 4 tane ekmek bile alsa aylık masrafı 900 TL’yi buluyor. İnsanlar atık gerçekten kuru ekmeğe muhtaç olmuş durumda. Artık gerçekten bu seviyeye geldik” dedi.
Artan maliyetlerden dolayı gelen zam fiyatlarını normal karşıladıklarını söyleyen bir vatandaş ise, “Her şeyin fiyatı artmış. Esnaf bundan dolayı fiyatları artırmak zorunda. Yoksa maliyetlerini karşılayamaz. Umarım ülkenin bu durumu düzelir.” dedi.