Şehmus Kızılaslan - Özel Haber
TİGRİS HABER - Diyarbakır Amatör Ligi'nin iki ezeli rakibi Diclespor ve Yıldızspor kulüplerinin 24 Haziran 1968 tarihinde birleşmeleriyle kurulan, Efsane Diyarbakırspor'un ilk ve en genç sporcusu olan, gol makinesi Nam-ı değer Buldozer Şehmus olarak da bilinen Şehmus Kireççi, Tigris Haber'e konuştu.
Torunu Beratta sporcu oldu
Diyarbakır Amatör Ligi'nin en güçlü ekibi olan Yıldızspor'da futbol yaşantısına başlayan,1950 doğumlu 74 yaşındaki Şehmus Kireççi, torunu Berat Artık'ın da sporcu olmasından gurur duyduğunu ve çok mutlu olduğunu söyledi. Kireççi kendisi ile ilgili unutulmayacak sporculuk yıllarını anlatırken, gözleri doldu, duygulu anlar yaşadı.
Diyarbakırspor'un ilk kadrosu
Diyarbakırspor 1968-1969 futbol sezonunda Türkiye 3'ncü milli liginde, Kırmızı Grupta kendi sahasında ilk resmi maçına çıkan; "Buldozer Şehmus, Beton İsmail, Emin Sevmiş (Hoş Hoş Emin), Arap Eyüp, Doşo Mahmut, Kampo Cahit, Kel Nazmi, Herif Ahmet, Kaleci Lastik Ali, Kaleci Mehmet Ali Biçer, Apollo Naif, Boğa Emin, Şorik Veysi, Hut Nezir, Cemil Kaplanoğlu, Kenan Özbek, İhsan Özbek ve Abdulkadir Çulcu" kadro arasında bulunan Buldozer Şehmus lakaplı Şehmus Kireççi, sporcu olan torunu Berat Artık ile birlikte, hatıralarını Tigris Haber'e anlattı.
"Torunumun sporcu olması beni gururlandırdı"
Efsane Diyarbakırspor'un ilk genç sporcusu olan nam-ı değer Buldozer Şehmus lakaplı gol makinesi Şehmus Kireççi, 15 yaşındaki torunu Berat Artık'ın kendisi gibi sporcu olmasından büyük gurur duyduğunu ve durumun kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Kireççi, kendisi ile ilgili unutulmayacak sporculuk yıllarını konuştuk. Torunu Berat'i spor okuluna götürürken bile büyük heyecan duyduğunu anlatan Buldozer Şehmus, "15 yaşındaki torunum Berat'ı burada görmek, beni çok mutlu etti. Ve çok gurur duydum. Onu spor okulluna bıraktığım zaman bile çok heyecanlandım diyebilirim. Çok iyi bir sporcu olmasını ve Diyarbakır'a çok faydalı bir futbolcu olmasını temenni ediyorum. Öncelikle akademik hayatında sürdürmesi çok önemli. Okul, sporculuk hayatı ile birlikte sürdürmesi, tabi ki çok güzel olacak. Bizim zamanımızda sporculuk yıllarında bu kadar rahat ve bu kadar imkanlar yoktu. Ekonomik anlamında çok büyük sıkıntılar çektiğimizi çok rahatlıkla söyleyebilirim ama bu yıllara bakıldığında ise çok rahat ortamlarda spor yapılabiliniyor. Her şeyin bol ve imkânların fazla olduğunu görüyorum" dedi.
"Bir sezonda, aynı ayakkabı ve aynı malzeme"
Diyarbakır'da 64 yıl önce futbola başladığını hatırlatan Buldozer Şehmus, "Futbol yaşantıma 1960 yılında ilk Yıldız Gençlikspor'da başladım. Ve daha sonra 1968 yılında ilk kurulan Diyarbakırspor'da profesyonel olarak futbol hayatımı sürdürdüm. O yılları anlatmak isterim. Belki bu genç kardeşlerimize biraz moral olur. Bizim oynadığımız yıllarda ekonomik imkanlar çok kısıtlıydı. Bize sezon başında bir ayakkabı ve bir tanede spor malzemesi verirlerdi. Bu spor malzemeleriyle sezon sonuna kadar idare etmemizi isterlerdi. Bu malzemeleri hem idmanlarda, hem maçlarda giyerdik. Bu malzemeleri maç ve idmanlardan sonra yıkamak için eve götürüp, getirirdik. Dinyakos Futbol ayakkabıları vardı. Altı köseleden yapılan 2'si topukta, 2 + 2 önde çivi çakılarak monte edilen 6 meşin kramponla oynardık o yıllarda. Diyarbakır stadyumunun yazın zemini sert ve kuru topraktı, kışın ise çamurluydu. İyi olmayan bu sahalarda maçlarda sık sık kramponların çivileri ayağımıza batıyor ve sık sık çivileri çıkıyordu. Saha kenarında malzemeci çantasında örs çıkartıp çekiçle çakardı çiviyi. Biz tekrar sahaya döner, maçımıza devam ederdik. Ancak ne hikmetse 10 dakikadan sonra çakılan çivi tekrardan çıkardı" diye konuştu.
"Rize deplasmanına gidiş gelişimiz, bir hafta sürdü"
Deplasmanda oynayacakları Rizespor maçına gidiş ve gelişlerinin bir hafta sürdüğüne dikkat çeken Buldozer Şehmus, "Hiç unutamadığım ilginç bir anımı anlatmak isterim. Yanılmasam 1969 yılında Rizespor'la sezonun son maçı için Rize'ye doğru yolla çıktık. Diyarbakır dan yolla çıktık, o günlerde Zigana dağı geçidi kapandığını söylediler. Maçın iptali için Kulüp federasyona yazı yazdı. Ancak bu maçın iptali söz konusu değil, oynanması gerektiğini söylediler. Takım olarak trenle Samsuna doğru yolla çıktık. Yolculuğumuz tam 3 gün,3 gece sürdü. Oradan minibüsle Rize'ye geçtik. Karşılaşamadan 1-1 beraberlikle ayrıldık. Tekrar'dan aynı yollu kullanarak Diyarbakır'a geldik bir maça gidiş gelişimiz 1 hafta sürdü" şeklinde konuştu.
57 yıllık gol tartışmasına son noktayı koydu
Diyarbakır spor camiasında sürekli tartışılan ve cevap bekleyen sorusu olan, "Diyarbakırspor'un ilk golü kim attı" sorusuna, Buldozer Şehmus yada Şehmus Kireççi, cevaplayarak, son noktayı koydu. Kireççi, "Diyarbakırspor ilk sezonunda Türkiye 3'ncü Milli liginde Kırmızı grupta mücadele ediyordu. Kendi sahamızda ilk resmi maçı olan Ankara Altındağspor'la oynadık ve sahadan 2-0 galibiyetle ayrıldık. Bu maçta ilk resmi gollümüzü aklım beni yanıltmıyorsa 30'ncu dakikada (Hoş Hoş Emin) Emin Sevmiş kafa ile attı. Maçın ikinci golünü ise Kenan Özbek atmıştı. Ama benim de Diyarbakırspor forması altında tarihe geçecek 50'nci golü Malatya'da attığım içinde çok mutluyum. Torunum Berat ise dedesi gibi çok iyi futbolcu olmak istediğini söyledi, bu da beni ayrıca mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.
O yıllarda Şehmus Kireççi ile aynı liglerde forma giyen ve şimdi Diyarbakır'da spor faaliyetlerini sürdüren Antalyaspor okulunda antrenör olarak görev yapan Ecvet Turturka da, şunları söyledi:
"15 yaşındaki torun Berat Artık, okulumuza başlayalı iki hafta oldu. Değerli abim bizi daha önce takip ediyordu. Kendisiyle konuştuğumuz zaman torunu için bize söylediği zaman, hemen gelsin başlatalım dedik ve iki haftadır bizimle birlikte antrenmanlara çıkıyor. Şu anda çok iyi durumda ve gelecek vaat eden bir sporcu kardeşimizden birisi. Biz de kardeşimiz için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek isterim."
1968-1969 sezonunda 3.Lig Kırmızı Grup'ta 9.olan Diyarbakırspor. Soldan sağa; Ayaktakiler: Muzaffer Çetin, Cemil Kaplanoğlu, Şehmus Kireçci, Nazmi, Naci, Mahmut, Emin Sevmiş, Mehmet Ali Biçer.