Haber: Mahsum Kara / Kamera: Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Diyarbakırlı yurttaşlar, geleneksel alışkanlıklarının ekonomik kriz nedeniyle yok olmasına tepki gösteriyor. Kışlık kurutma ve salça hazırlığı için sebze-meyve almak üzere pazara giden yurttaşlar, yüksek fiyatlar yüzünden alışveriş yapmadan evlerine dönüyor. Herkes şikâyetçi; vatandaş alamıyor, pazarcı satamıyor.
Diyarbakırlı yurttaşlar, geleneksel alışkanlıklarının ekonomik kriz nedeniyle yok olmasına tepki gösteriyor. Kışlık kurutma ve salça hazırlığı için sebze-meyve almak üzere pazara giden yurttaşlar, yüksek fiyatlar yüzünden alışveriş yapmadan evlerine dönüyor. Herkes şikâyetçi; vatandaş alamıyor, pazarcı satamıyor.
Ülkede yaşanan ekonomik krizle beraber gün geçtikçe gıda ve temel ihtiyaç ürünlerinde fiyatların artması vatandaşın alım gücünü de düşürüyor. Sebze ve meyve fiyatlarının yüksekliğinden yakınan vatandaşlar, kışlık hazırlıklarını yapmak istediklerini, ancak fahiş fiyatlar nedeniyle alışveriş yapamadıkları için isyan ediyor.
Sebze ve meyve fiyatlarında düşüş bekleyen, ancak, pazara her geldiklerinde fiyatların daha da arttığından şikâyet eden vatandaşların sesine kulak verdik. Diyarbakır’ın merkez Kayapınar İlçesinde kurulan semt pazarında alışveriş yapan vatandaş ve esnafla kış hazırlığı ile ilgili düşüncelerini sorduk, bin ah işittik.
Ne dediler?
Kış hazırlığını yoksul insanlar yapamaz
Yüksek olan fiyatlardan dolayı gönül rahatlığıyla alışveriş yapamadıklarını ifade eden Nizamettin Aydın, “Bir kilo elma, bir kilo domates ve biber almışım. Fiyatlar çok yüksek. Ekonomi çok iyi diyenler vatandaşı kandırıyor. Artık fakir insanlar pazarlarda bile alışveriş yapamıyor. Artık kış hazırlığı yapmak imkânsız, ancak durumu iyi olan insanlar kış hazırlığı yapabiliyor. Bir emekli ve bir asgari ücretle çalışan biri için kış hazırlığı artık imkânsız oldu. Gerçekten artık insanlar aç dolaşıyor” dedi.
Bu sene zorladığım kadar daha önce hiç zorlanmadım
23 yıldır semt pazarlarında esnaflık yapan Yunus, önceki senelere oranla ekonomik anlamda bu senenin kendisi için çok zor geçtiğini belirti. Yunus, “Daha önce 2-3 kiloya ürün alan müşterilerimiz bugün yarım kilo alıyor. Yaptığımız satış aldığımız ürünün maliyetini karşılayamıyor. İnsanların alım gücü artık yok. Bu yüksek fiyatlardan dolayı kış hazırlığından söz etmemiz artık imkânsız” dedi.
Yanlış yönetim, faturasını vatandaşlar ödüyor
Ülkeyi yönetenlerin yanlış politikalarının faturasını vatandaşların ödediğini belirten Raif Aslan ise, “ Bugün bir koli yumurtanın kilosu 60 lira, domatesin kilosu 10 lira, üzüm olmuş 20 lira. Size soruyorum bu nereye kadar böyle sürecek, ne olacak bu insanların hali. Ben emekliyim, aldığım maaş ile neyin kış hazırlığını yapacağım. Doğru dürüst alışveriş bile yapamıyorum. Kim bu fiyatlardan dolayı alışveriş yapabilir soruyorum. Buradan yetkilere sesleniyorum; insanların sesini duyun ve artık bir adım atın. Bu gemide hepimiz batacağız” dedi.
Her gün zamla uyuyup zamla uyanıyoruz
“Dilediğimiz gibi alışveriş yapamıyoruz” diyen Tahsin Özkan, şunları söyledi: “Geçen hafta pazardan alabildiğimizi bugün alamıyoruz. Her gün zamla uyuyup zamla uyanıyoruz. Bakın pazarlar normalde tıklım tıklım olurdu, şimdi kimse yok, gelenlerin elinde de bir iki poşet var. Geçen sene bir pazar alışverişi için 100 lira harcıyordum, bu sene 300 lira harcıyorum. 6 kilo aldığım domatesi bugün bir kiloya düşürmek zorunda kaldım, çünkü daha fazlasını alacak gücüm yok” dedi.
Her şey çok pahalı
Yakıta yapılan zamlardan dolayı temel ihtiyaçların fiyatlarının yüksek olduğunu ifade Abdullah Filiz, “Bugün aldığımız yarın alamıyoruz. Dün domatesin kilosu 4 TL’ydi bugün olmuş 8 lira. Bir ürün bir günde iki katına çıktı. Her şey çok pahalı” dedi.
Kazancımız düştü
Semt pazarında kurduğu tezgâhta domates satan esnaf Hasan Yağmur, “Kış hazırlığından dolayı birazda olsa yoğunluk var. Geçen sene ile bu sene domates fiyatı yüzde bin 500 artı. Bugün alışveriş yapanlarda bunun planını kurarak alışveriş yapabiliyor. Fiyatların yüksek olmasından kaynaklı olarak bizde istediğimiz satışı yapamıyoruz. Kazancımız geçen seneye oranla çok düştü. Herkes kendi bütçesine göre alışveriş yapmak zorunda kalıyor” dedi.
Kış yaklaştı şu an pazar bomboş
Semt pazarında esnaflık yapan Cengiz Öztürk ise, “Yaşanan ekonomik krizden en çok fakirler etkileniyor. Düşün geçen sene patlıcanın kilosunu bir buçuk liradan satıyorduk, bu sene 10 liraya çıkmış durumda. Kimsenin bu fiyatları karşılayacak bütçesi yok. Gelen fiyatları gördükten sonra almıyor zaten. Geçen sene kurutma için biberin kilosunu 2 liradan satıyorduk, şu an fiyatı 10 katına çıkmış. Halden satmak için ne alsak satamıyoruz. Kış yaklaştı, şu an pazar bomboş. Geçen sene bir günde 3 ton ürün satabiliyordum, bugün sadece bir ton satabiliyorum” dedi.