VİDEO - Diyarbakırlılara sorduk! Sokağa çıkma yasağı kaç gün olmalı?

Sokağa çıkma yasağının bitmesiyle birlikte kendilerini dışarı atan Diyarbakırlılara Tigris haber olarak  yasağın kaç gün sürmesi gerektiğini sorduk.

Diyarbakırlı vatandaşlar çağrı ve uyarıları dikkate almıyor. Vaka sayısı her geçen gün artıyor. Yetkililer önlemleri sıkılaştırmasa salgın can almaya devam edecek. Kentteki vahim durumu sokaktaki vatandaşa sorduk.

Korona virüsle mücadele kapsamında aralarında Diyarbakır’ın da bulunduğu 30 Büyükşehir ve Zonguldak ilinde hafta sonu iki gün uygulanan sokağa çıkma yasağı ardında yasak kaç gün olmalı tartışması başladı. Tigris haber olarak sokaktaki vatandaşlarla konuştuk. Bazı vatandaşlar ekonomik kaygılardan dolayı yasağın sadece hafta sonuyla sınırlı kalmasını isterken bazı vatandaşlarda en az 10-15 gün süreyle genel bir karantina uygulamasına geçilmesi yönünde görüş belirtti.

‘Zorunlu bir yasak olmalı’

Yasağın 2 gün olmasını eleştiren bir vatandaş virüsün yayılımını durdurmak için en az 15 gün sokağa çıkma yasağının uygulanması gerektiğini belirterek, “Yasak iki gün olmamalıydı. Şu an yasak yok binlerce kişi dışarıda ve birbirlerine virüsü bulaştırıyorlar. Ölümcül bir hastalık olduğu için 2 gün yetersiz bir süre. Birçok ülke en az 15 gün yasak koymuş olmasına rağmen biz 2 gün koyabildik ve onu da 2 saat kala haber verebildik. Bakanımızda istifasını verdi ama kabul edilmedi. Yasak yetersiz Diyarbakır’da dün sadece 150 kişinin taburcu olduğu söylendi. Bu çok yüksek bir rakam. Belki bilmediğimiz daha yüksek rakamlarda olabilir. Zorunlu bir yasak olmalı esnaflar desteklenmeli. İnsanlar zor durumda” dedi.

‘Yasaklama hafta sonuyla sınırlı kalmalı’

Başka bir vatandaş ise yasaktan dolayı bakana teşekkür edip ve yasağın hafta sonuyla sınırlı kalması isteyerek şunları söyledi “Bundan sonrada her hafta sonu yasak uygulansın. Böylece halkın sağlık güvenliği de sağlanmış oluyor. Yasaklama hafta sonuyla sınırlı kalmalı. Çünkü hafta içi çoğu kişi çalışıyor. Vatandaş kendini emniyetli bir şekilde izole etsin.”

‘Bu önlemler yeterli değil’

“İki gün sokağa çıkma yasağı verildi. Bu uygun değildi. Sürekli yasak olmalı. İnsanlarımız olsun devletimiz olsun ne kadar önlemde alsalar insanlar mecburen bir araya geliyor. Kimi iş için, kimi başka bir şeyi için. Sadece bu önlemler yeterli değil. Eğer yasak uzun süreli olursa insanların geçim kaynakları var. Onların tedarik edilmesi gerekir. Bazı insanlar kirasını ödeyemiyor, bazıları erzak  alamıyor. Bu tür sıkıntılılar gireldiği zaman uzun süreli yasak uygulanmalı.”

‘Duyurular erken saatte yapılsın’

Surda esnaf olan başka bir vatandaş da, iki günlük yasak uygulanmasında memnuniyet duyduğunu söyleyerek, zamanlamayla ilgili şu eleştirilerde bulundu, “Bizlere daha erken bir saate duyuru yapılabilirdi. Şimdilik 2 gün sokağa çıkma yasağı yeterli. Hafta sonları çok kalabalık oluyor. Tatil olduğundan dolayı. Şu an da kalabalık ama hafta sonu kadar değil”

Vatandaşlar, Tarihi Sur ilçesi Dağkapı Meydanı ve Gazi Caddesi’nde güneşli havanın da etkisiyle “evde kal” çağrısına uymak yerine dışarıya çıkmayı tercih ediyor. Suriçi Gazi Caddesi adeta koronavirüs salgınını yok sayarcasına vatandaş hareketliliğine sahne oluyor. Banka kuyrukları ve postanelerin önünde kuyruklar devam ederken, vatandaşın maske kullanımında ve sosyal mesafeyi korumada yer yer de olsa özen göstermeye çalıştığı görülüyor.

Haber: Yılmaz Yigitler

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri