VİDEO - DİYARBAKIRLI RESSAMLAR ANKARA FUARINDA

16-20 Ekim arasında ATO Congresium’da dördüncüsü düzenlenen ARTNOUVA Sanat Fuarı’na Diyarbakır’dan bir grup ressam da katıldı.

Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Ankara’da sanat dünyasına yeni bir soluk kazandırmak amacıyla düzenlenen sanat fuarında mimari ağırlıklı dekoratif sanat eserlerine özel bir yer veriliyor. Sanat ve mimarinin bir araya getirmeyi amaçlıyor. ARTNOUVA sanat galerileri, sanatseverlere, sanat projeleri ve mimari projeleri de içeren, sanatı her yönüyle kapsayan yenilikçi bir yaklaşımla sanatseverleri ve sanatçıları bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Diyarbakır Sanat İnisiyatifi

‘Diyarbakır Sanat İnisiyatifi’ olarak bir araya gelen ve Ankara Artnouva Sanat Fuarına katılan sanatçılar bir araya gelmelerini; “ Sanatı toplumsal değişimin bir aracı olarak kullanma kararlılığıyla bir araya geldik. Kültürümüzü ve yaşadığımız şehrin hafıza oluşturan mekânlarını sanat aracılığıyla ifade etmek, anlamak ve yeniden şekillendirmek için bir aradayız.” diye açıklıyorlar.

İnsan, çevre ve bellek

Sanattaki bellek algısını “Geçmişle şimdi arasındaki bağı kurarak, kültürel mirasımızın korunması konusunda bilinç oluşturulmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. İnsanın çevresiyle ilişkisi ve bu ilişkinin bellek üzerindeki etkileri üzerine odaklanarak, yaşadığımız çevrenin bizi nasıl şekillendirdiğini anlamaya çalışıyoruz.” Olarak açıklıyorlar.

Kadın özgürlüğünü, renklerle nasıl özdeşleştiğini ele aldı.

Sergiye katılan Diyarbakırlı sanatçılardan Özlem ATALAY; Duygu ve düşüncelerini kadın objesi üzerinden soyutlayarak anlatan resimler yapıyor. Sanatçı kadının kısıtlanan özgürlüğünü, kırmızı renk ile kadının nasıl özdeşleştiğini, kozmik yolculuğu, hayatın içindeki renkleri ve özgürlük ana fikri altında toplanan birçok konuyu ele aldı. Dört kişisel sergi, çok sayıda karma sergi ve uluslar arası fuarlara katıldı.

Savaşların Çocuklar üzerindeki etkileri

Diyarbakır Sanat İnisiyatifinden Aydın BİÇEN. Diyarbakır'da yaşıyor ve kişisel atölyesinde sanat üretmeye devam ediyor. Sanatçı Biçen eserlerinde savaş olgusunun çocukların yaşamı üzerindeki etkilerini çarpıcı bir dille yansıtıyor.

Tarih ve sanat arasındaki bağ

Dicle Üniversitesi ve Şırnak Üniversitesi mezunu olan sanatçı Ömer UĞUŞ; sanat çalışmalarına Diyarbakır’da devam ediyor. Sanatçı Uğuş, Sur’ların mimari dönüşümlerini, farklı dönemlerdeki mimari değişimlerle şehrin tarihini sanatsal bir dille yorumlayarak, tarih ve sanat arasındaki bağa vurgular yapıyor.

Geçmiş yaşamların izleri

Sanatçı Ali Ekber ÖVET. Diyarbakır'da yaşayan ve lisans eğitimine devam ediyor. Sanatçı Övet; çalışmalarında terk edilmiş ve önceki yaşantılardan izler taşıyan ve başkalarının pencerelerinden gördüklerini sıcak bir tonla resmediyor.

Yüksek lisans eğitimine devam eden sanatçı Azime İPEK; çalışmalarında insan figürlerini semboller ve şekiller kullanarak resmediyor.

Mekânlarda kültürel hafıza

Şirin Nergiz Dicle üniversitesi resim iş öğretmenliği ve Şırnak Üniversitesi yüksek lisans mezunu olan sanatçı Şirin NERGİZ çalışmalarında mekân nesne bağlamını, yaşanmışlığın izinden yola çıkarak kültürel hafızayı vurgulamaktadır.

Eserlerinde Diyarbakır'ın hafıza mekânlarını ele alan ve bu yolla kentin mekânlarını sanatsal biçimlere konu edinen sanatçı Abdullah MEŞE ve sanatsal çalışmalarında beslendiği coğrafyanın kültüründe var olan imgelerin hafızada bıraktığı izlerin izini takip edip görsel olarak yansıtmayı amaçlayan sanatçı Ahmet YURTSEVER katıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür-sanat Haberleri