Ramazan YAVUZ-ÖZEL HABER
TİGRİS HABER - Diyarbakır'ın tarihi merkez Sur ilçesinin Alipaşa mahallesinde doğan, eski adıyla Kavasısağır yeni adıyla Savaş Mahallesinin sokaklarında büyüyen ilk, orta ve lise öğreniminden sonra 1981 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni birincilikle bitiren Prof.Dr. Vedat Göral, İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji alanında Japonya, İngiltere ve Almanya'da Dünya'da tanınmış profesörlerle çalıştı, uzmanlık alanıyla ilgili Amerika ve daha birçok ülkede düzenlenen kongrelere katılarak sürekli kendini geliştirdi.
Mezun olduğu Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji bölümünde uzun yıllar hemşehrilerinin yanı sıra bölgeden ve Ortadoğu’daki bir çok ülkeden gelen hastalara da şifa dağıtan Prof. Göral’in şu anda görev yaptığı Istanbul Medipol Üniversitesi Gastroenteroloji Bölümünde
Dünya’nın bir çok ülkesinden gelen hastalar ona müracaat ediyor. Yerli ve yabancı dergilerde yayınlanmış 280’e yakın makale ve 300'ün üstünde Türkçe ve İngilizce bildirileri bulunan Prof.Dr. Vedat Göral, yurtdışında da uzmanlık alanıyla ilgili İngilizce bir çok konferans verdi.
Tıp'taki ilgi alanları arasında ise ilk etapta üst GİS endoskopisi, Kolonoskopi, ERCP, Kromoendoskopi, Mide balon uygulaması, Darlıklarda stent uygulama, Botok uygulaması, kolanjioskopi, pankreas kanalı endoskopisi (pankreatikoskopi) yer alan Prof. Dr. Vedat Göral’in bu başarıları Uluslararası Tıp camiasın da da haklı bir ün kazanmasına neden oldu.
20 ÜLKEDEKİ RAKİPLERİNİ GERİDE BIRAKTI
“Ömrü Uzatan Alışkanlıklar” isimli bir de kitabı bulunan Prof. Dr Vedat Göral, İstanbul’da bu yılın Nisan ayında yapılacak olan ve Japonya, Çin, Hindistan, Avustralya, Rusya, Güney Kore gibi ülkelerinde aralarında bulunduğu 20 ülkeden toplantıya başkanlık etmek için profesörlerin başvurduğu Uluslararası Asya Pasifik Karaciğer Hastalıkları (APASL) toplantısı için bütün rakiplerini geride bıraktı.
Toplantıya başkanlık yapmak için başvuran 20 farklı ülkedeki profesörlerle Online üzerinden görüşen Asya Pasifik Karaciğer Hastalıkları (APASL) Derneği, Prof. Dr. Vedat Göral’de karar kıldı.
“20 ÜLKEYLE TEK TEK GÖRÜŞÜLDÜ, BEN SEÇİLDİM”
Dünyada 3 önemli karaciğer hastalıkları derneği bulunduğunu belirten Prof. Dr Vedat Göral, “bunlar APASL yani Asya Pasifik Ülkelerinin oluşturduğu Dernek, diğeri AASLD yani Amerika’nın karaciğer hastalıkları derneği, öbürü de EASL yani Avrupa ülkelerinin oluşturduğu karaciğer hastalıkları derneğidir” Dedi.
Karaciğer ile ilgili toplantıların her yıl yapıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Vedat Göral, “2025 yılının APASL toplantısını ben, İstanbul’da yapacağım. Bu toplantı için, Japonya, Çin, Hindistan, Avustralya, Rusya, Güney Kore v.s dahil olmak üzere değişik ülkelerden 20 başvuru vardı. Türkiye’den ben başvuru yapmıştım. Online olarak tek tek görüşme yapıldı. Görüşmede ben kazandım ve toplantının 2025 yılında İstanbul, Türkiye’de yapılmasına karar verildi. Toplantının başkanı benim. Hazırlıklarımızı tamamladım. Dünyanın sayılı karaciğer alanında isim yapmış hocalarını İstanbul’a davet ettim ve davetimizi kabul ettiler” dedi.
“KARACİĞER HASTALIKLARIYLA İLGİLİ YENİ GELİŞMELER”
Toplantının, 24-26 Nisan 2025 tarihlerinde İstanbul’da yapılacağını kaydeden Prof. Dr. Vedat Göral, “ bu toplantıda, ayrıca, İstanbul’un tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri tanıtılacak. Ülkemizin ve İstanbul’un tanıtımı daha iyi yapılacak. Yabancı hocalara, misafirperverliğimizi göstereceğiz. Bu toplantıda, Karaciğer hastalıkları ile ilgili konular ve yeni gelişmeler konuşulacak. Son günlerde gündem de olan, yapay zeka ve karaciğer hastalıklarının tanısındaki önemini ve avantajlarını tartışacağız. Ülkemiz ve İstanbul için büyük bir başarı ve gurur olarak değerlendiriyorum. Bu toplantıya, benim Japonya’daki hocalarım da katılacak. Onlara güzel bir misafirperverlik yapmak istiyorum. Bu toplantıya benim başkanlık etmem, benim Dünya’da daha çok tanınmama neden olacaktır. Öğrencilğim, asistanlığım, hocalığım, hep okumak, yeni bilgileri öğrenmek ve insanlarımıza aktarmakla geçti. Her şey emek vermek ve çalışmakla oluyor" diye konuştu.
“BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA GÜZELDİR, ÖĞRENMENİN SONU YOK”
Bilimin her zaman güzel bir alan olduğuna da dikkati çeken Prof. Dr. Vedat Göral, “Bilim her zaman güzeldir. Bilgi paylaşıldıkça daha da güzeldir. Her gün yeni gelişmeleri takip ediyorum. Öğrenmenin sonu yok. Yeni öğrendiklerimi de paylaşmayı ve öğretmeyi seviyorum. Yeni gelişmeler oldukça, herkese ve özellikle karaciğer hastalarına daha iyi tedaviler yapacağız ve insanlar daha iyi sağlıklı ve mutlu olacaklardır” diyerek sözlerini tamamladı.