Mümin Ağcakaya
TİGRİS HABER - 2022 sonlarında Diyarbakır Muradiye Mahallesi Muhtarı Dilek Demir’in hayatını konu alan ‘Dilek Kutusu’ adlı belgesel film festivallerde gösterilmeye başlandı.
Senaryosunu Aktivist -Yönetmen Feyzi Baran’ın kaleme aldığı ‘Dilek Kutusu’ belgeselde; kız çocuklarının eğitime ulaşımını ve çocuk yaştaki evlilikleri konu ediniyor. Yönetmenliğini Büşra Baran ve Feyzi Baran’ın yaptığı filmin yapımcılığını Kamil Kahraman, görüntü yönetmenliğini ise Cengiz Kudat yaptı.
Konusu; Zorla evlendirilen kız çocukları
Geçen yaz Diyarbakır’ın Muradiye Mahallesinde çekimlerine başlanan Dilek Kutusu belgesel filminin konusu şöyle; 14 yaşındayken zorla evlendirilen Muhtar Dilek Demir’in tek bir amacı vardır. Kendisi gibi erken yaşta evlendirilecek kız çocuklarını bulup kurtarmak ve eğitimlerine devam etmelerini sağlamaktır. Ancak bu hedef, sosyoekonomik düzeyi oldukça düşük, dar sokaklarla dolu Muradiye Mahallesinde hiçte kolay olmayacaktır. Dilek muhtar kızlarla ilginç bir iletişim yöntemi bulur. “Dilek Kutusu” . Bu kutu görevde olduğu 6 yıl içerisinde 80’den fazla kız çocuğunu erken yaşta evlenmekten kurtaracaktır. “
‘Dilek kutusu’ nasıl ortaya çıktı?
Dilek kutusunun yönetmeni Feyzi Baran; “Çekmezsem olmaz dediğiniz hikâyeler vardır. Benim için bu da onlardan birisiydi. Dilek Kutusu’nun hikâyesi üzerinde çalışırım diye, yıllar önce senaryo defterime not etmiştim. Süreç içinde muhtar Dilek’le tanıştım. Kahramanım etiyle kemiğiyle canlı olarak karşımda duruyordu. Hikâyeyi kısa bir sürede revize edip Dilek Demir’in hikâyesi ile bütünleştirdik. Bu arada Senaryoyu Ekrem İmamoğlu’nun Başkanı olduğu İstanbul Vakfı’nın ‘Büyüt Hayallerini’ adlı senaryo yarışmasına gönderdik. Bu yarışmada ‘Senaryo Destek Ödülü’ aldı. Daha sonra ise TÜRSAK Vakfının koordinasyonunda filmimizi çekip festival süreçlerine hazırlandık.
Daha önceki filmlerimizde olduğu gibi bu filmin de, kendi gündemini yaratıyor olması oldukça mutluluk verici” dedi.