VİDEO - Diyarbakır’lı gastronomist Alaaddin Kılıç'a 'onur' ödülü

Diyarbakır’da “Kahvaltıcı Alaaddin” olarak tanınan ve kahvaltıyı ilk kez servise açarak bu alanda ünlenen Alaaddin Kılıç, yıllar önce de kentte yine bir ilke imza attı.

Ramazan YAVUZ-ÖZEL HABER

TİGRİS HABER - Türkiye’nin yanı sıra, Irak, Suriye ve Ürdün’de Gastronomi alanında faaliyet yürüten Mezopotamya Anadolu Gastronomi Eğitim Kültür ve Araştırma Derneği(MAGEKAD), bölgede unutulmaya yüz tutmuş yemek çeşitleriyle ilgili araştırmalar yaparak gün yüzüne çıkaran Gastronomist Alaaddin Kılıç’a ‘Onur’ belgesi verdi.

Diyarbakır’da “Kahvaltıcı Alaaddin” olarak tanınan ve kahvaltıyı ilk kez servise açarak bu alanda ünlenen Alaaddin Kılıç, yıllar önce de kentte yine bir ilke imza attı. Suriçi’nde tarihi Ulu camii yanında bulunan ve daha önce kahvehane olarak kullanılan eski bir Değirmen’in restorasyonunda büyük Değirmen taşını ortaya çıkaran Alaaddin Kılıç, kafe ve kahvaltı salonunun ismini de Ding Değirmen evi koydu.

Diyarbakır’ın tarihi Sur içini görmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden olan Ding Değirmen Evi’nde hizmet veren Alaaddin Kılıç’ın Mezopotamya coğrafyasında unutulmaya yüz tutmuş yemek çeşitlerini tekrar gün yüzüne çıkarmak için sarf ettiği çaba Mezopotamya Anadolu Gastronomi Eğitim Kültür ve Araştırma Derneği(MAGEKAD)’ın da gözünden kaçmadı. Diyarbakır’da her yıl düzenlenen “Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı” nda sergilediği yemeklerle de adından söz ettiren Alaaddin Kılıç’a Mezopotamya Anadolu Gastronomi Eğitim Kültür ve Araştırma Derneği(MAGEKAD) tarafından “Onur” belgesi verildi.

DERNEK 4 ÜLKEDE ÇALIŞMA YAPIYOR

2019 yılında kurulan ve Türkiye’nin yanı sıra Suriye, Irak ve Ürdün’de de Gastronomi alanında etkinlikler düzenleyen Mezopotamya Anadolu Gastronomi Eğitim Kültür Araştırma Derneği(MAGEKAD) Başkanı Ahmet Hocaoğlu ile Başkan Yardımcısı Mustafa Polat tarafından imzalanan “Gastronomiye olan katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz” yazılı “Onur” belgesi verilen Aladdin Kılıç, söz konusu derneğin Diyarbakır, Bingöl, Tunceli, Elazığ ve Bitlis temsilcisi olarak ta görev yapıyor.

“ORGANİK MALZEMELERE BAĞLI KALIYORUM”

“Onur” ödülünün kendisi için sürpriz olduğunu belirten Alaaddin Kılıç, yıllardır Mezopotamya’nın unutulmaya yüz tutmuş birbirinden lezzetli yemeklerini tekrar gün yüzüne çıkarmak için çabaladığını ve zaman zaman günlerce bölgeyi gezdiğini dile getirerek, “coğrafyamızda dedelerimiz, ninelerimizin yaptığı ancak günümüzde unutulmaya yüz tutmuş yemeklerini tekrar gün yüzüne çıkarmaya çalışıyorum. Bunu yaparken de onların kullandığı tamamen organik malzemelere bağlı kalıyorum. Tabii bu iş kolay değil. Bazen kullandıkları malzemeleri bulabilmek için dağ bayır gezmek zorunda kalıyorum. Çünkü günümüzde tamamen organik malzeme kullanmak çok zor oldu. Ninelerimizin yaptığı o lezzetli yemeklerin püf noktalarından biri de tamamen organik olması. Bende buna bağlı kalmak için çaba sarf ediyorum. Sadece yemek değil içecek kültürünü de ortaya çıkarmaya çalışıyorum. Mezopotamya Anadolu Gastronomi Eğitim Kültür Araştırma Derneği(MAGEKAD)’ta benim bu çabama karşılık sağ olsunlar bana onur belgesi verdi. Bu beni daha da motive etti. Kendilerine teşekkür ediyorum. Çalışmalarıma devam edeceğim” dedi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Diyarbakır Haberleri