Mahsum Kara/Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Hükümet kırmızı mercimeğin fiyatını açıklamadı, çiftçi bu yüzden tedirgin. Diyarbakırlı çiftçiler, hükümetin bir an önce mercimek fiyatlarını açıklamasını istiyor. Mercimek üreticisi Ahmet Pınarbaşı, “Böyle devam ederse mercimek ekmeyeceğiz. Çok zor durumdayız. Hükümetten tek isteğimiz, bir an önce fiyat açıklasın, bizleri tüccarların eline bırakmasın” dedi.
*Diyarbakır Yenişehir ilçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, TMO’nun acil olarak kırmızı mercimeğe fiyat vermesi gerektiğini söyledi. Girdi maliyetlerinde yaklaşık yüzde 70 civarında artış olduğunu ifade eden İskenderoğlu, “Diyarbakır’da 700 bin dönüm arazide kırmızı mercimek ekilmiş. Çiftçinin mağduriyeti katlanarak artmış, bir an önce fiyat belirlenmeli, alım gerçekleştirmelidir” dedi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli hububat merkezlerinden biri olan Diyarbakır’da, kırmızı mercimek hasadı bitmek üzere. Hasat döneminin bitmesine az bir süre kalmasına rağmen 700 bin dönüm arazide ekilen kırmızı mercimek için fiyatı açıklanmadı. Çiftçiler, kırmızı mercimek fiyatındaki belirsizlik nedeniyle boşlukta kaldıklarını, ürünlerini yok fiyatına tüccar ve komisyonculara satmak istemediklerini aktardı.
TMO’da alım bandının açılmasını istiyoruz
Diyarbakır Yenişehir ilçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin acil olarak kırmızı mercimek fiyatının belirmesi gerektiğini söyledi. Geçen yıl mercimeğin kilosunun 15 lira olarak belirlendiğini hatırlatan İskenderoğlu, “Mercimek hasadı bitmek üzere, çiftçi ürününü harmana boşaltıyor. Aracı, komisyoncu ve tüccar, kırmızı mercimeği ucuza almak için bir birleriyle yarışıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız ve yeni tarım bakanımızdan acil bir şekilde ürün fiyatının belirlemesini talep ediyoruz ve TMO’da alım bandının açılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Çiftçi, mercimek ve destek fiyatının artırılmasını istiyor
Girdi maliyetlerinde geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 70 civarında artış olduğunu ifade eden İskenderoğlu, “Bunun yanında çiftçilikte kullanılan araç ve gereçlerde yüzde 130 ile 180 arasında fiyatlar artmış durumda. Sadece Diyarbakır’da 700 bin dönüm arazide kırmızı mercimek ekilmiş. Çiftçinin mağduriyeti katlanarak artmış, bir an önce TMO’dan mercimek alımını gerçekleştirmesini istiyor. Durum böyle devam ederse seneye kimse mercimek ekmez, dışa bağımlı hale geliriz. Çiftçi, mercimek ve destek fiyatının artırılmasını istiyor” diye belirtti.
Bu yıl çiftçiler verim açısından rahat bir nefes aldı
Çiftçiler için verimli bir sene olduğunu söyleyen İskenderoğlu, “2021 ile 2022 yılları çiftçiler için çok kurak geçti. Bu yıl çiftçiler verim açısından rahat bir nefes aldı. Arpa, buğday ve mercimek gibi ürünlerin tamamında verim yükselişi var. Verimde çiftçinin yüzü gülüyor, fakat fiyatlar çiftçiyi tatmin etmiyor” dedi.
Böyle devam ederse mercimek ekmeyeceğiz
Açıklanmayan fiyatlardan dolayı mağdur olduklarını belirten Kırmızı mercimek üreticisi Ahmet Pınarbaşı, “Ben sadece mercimek tohumunun tonunu 12 bin TL’den almışım, tüccarlar gelip benden mercimeği 12 binden almak istiyor. Ben nasıl kar edeceğim? Böyle devam ederse mercimek ekmeyeceğiz. Çok zor durumdayız. Hükümetten tek isteğimiz bizleri tüccarların eline bırakmasın” diye kaydetti.