VİDEO - Diyarbakır’ın semt pazarlarında isyan var!

Yüksek enflasyon ve yaşanan ekonomik kriz, vatandaşın alım gücünü bitirme noktasına getirdi. Yaşanan olumsuzluklar, pazarcı esnafı ile vatandaşı karşı karşıya getirdi.

Şehmus KIZILASLAN - Kamera Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - Yüksek enflasyon ve yaşanan ekonomik kriz, vatandaşın alım gücünü bitirme noktasına getirdi. Yaşanan olumsuzluklar, pazarcı esnafı ile vatandaşı karşı karşıya getirdi. Pazarcı esnafı aldığı sebze ve meyveleri satamamaktan, orta direk vatandaş ise alamamaktan yakındı.

Diyarbakır'da geçen yıla oranla alım gücünün dip yaptığı sebze pazarında, pazarcılar ürünlerini satamıyor, vatandaş ise yüksek fiyat nedeniyle sebze ve meyveleri, yeterince alamıyor.

Yüksek enflasyon ve ekonomik krizin en çok etkilediği pazar esnafı ve vatandaşlar, yaşadıkları sıkıntıları ve gelecek ile ilgili kaygılarını Tigris Haber'e anlattı. Ofis semtinde kurulan Perşembe Pazarı esnafı ve vatandaşın görüşlerini sizin için derledik:

Şehmus Bicen (Pazarcı): Geçen yılla göre bu yıl arasında fiyat farkı yükselmiş durumda olduğunu söyleyebilirim. Ancak paranın değeri düştüğünden dolayı fiyatlar şimdiye göre iyi olduğunu ifade edebilirim Sebze fiyatları değişkendir. Bakıyorum bir gün pahalıdır, bir gün ucuzdur, belli olmuyor. Fiyatlar da ona göredir. Mesela geçen yıl erik fiyatına göre bu yıl çok iyidir. Geçen yıl vatandaş kiloyla aldığı ürünü, bu yıl ise yarım kiloyla alıyor.

Nurullah Özdemir ( Vatandaş ) Geçen yıl göre fiyatların yüksek ama mecburen az da olsa almak zorundayız. Elimdeki poşetlerin içinde yaklaşık 1 ile 1.5 kilo olan domates, biber, maydanoz, portakal ve salatalık aldık. Bunlara 200 lira ödedik. Geçen yılla göre aldığım bu ürünlerden 4 kilo alırken bu yıl ise 1.5 kilo alabiliyorum. Önümüzdeki yıl 2025'te ne kadar alırız, kaç kilo alırız bilmiyoruz. Her halde bu gidişle yarım kilo alacağız gibi gözüküyor.

Cemil Adsız ( Pazarcı ) Pazar demek bedava demektir. Nasıl desem örneğin burada gördüğünüz ürünlerden kiraz ve elmaların kilosu pazarda 40 lira olurken, marketlerde ise bunların fiyatı iki katına çıkıyor. Geçen haftaya göre bu hafta da fiyatlarda değişen bir şey yok, aynı fiyata satıyoruz. Ama insanların, vatandaşların alım gücünü sorarsanız; alım gücü geçen yıllara göre çok düştü. Diyelim bir emekli aldığı 10 bin lira maaşını neye versin sadece kiralar 10 bin lira civarında. Ne yiyecek ne içecek? Bu insanların tabi ki alım gücü de düşüyor. Vatandaş artık kiloyu bıraktı, parasına göre alıyor. Ne kadar isterse 10 lira alan bile oluyor. Ne yapsın kiloyla alamayınca o şekilde alıp evine götürmek zorunda kalıyor.

Deli Hikmet Lakaplı ( Pazarcı ) Bu gördüğünüz ürünleri ben 1975 yılında Ulu Cami önünde çek-çek arabasıyla satıyordum. O günden bugüne kadar aynı ürünleri satıyorum. Limon ve maydanoz hiç değişmedi. O zaman ki fiyatı ise 2.5 kuruştu, şimdi ise 25 lira oldu. Gecen yıl biz aldığımız bu poşetleri 8.5 lira alırken, bugün ise 65 liradan alıyoruz. Bu da ister istemez fiyatlarımıza yansıyor. Yine eski günlere gidersek, vatandaş kiloyla aldığı ürünleri şimdi ise gramla ve hata tane ile alıyor. Ben bile evden çıkınca dua ediyorum. Hanım benden bir şeyler istemi diye, bir masrafım olmasın istiyorum. Ben buradaki ürünlerimi bu saatlere kadar 3'te 1'ni satıyordum. Ama şimdi akşam kadar ancak satabiliyorum. Şimdi 3 kişilik bir ailenin her şeyden almadığını düşünürsek ve kendini çok sıksa bile en azından bin liralık alış veriş yapmak zorunda. Tabi ki bu üç kişilik bir aile için ama benim gibi 8 kişilik olduklarını düşünürsek, kimse kusura bakmasın gerçekten alım gücü zorlaştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri