TİGRİS HABER - Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır’daki esnaf ve sanatkârın son 5 yılda pandemi, deprem ve ekonomik krizden dolayı ağır darbe aldığını söyledi. Bin 375 esnafın kepenk indirdiğine işaret eden Ebedinoğlu, “Esnaf ve Sanatkârın Anayasa’nın ilgili maddelerinde belirtildiği gibi korunması ve kollanması gerekiyor, ancak bizim esnaf anayasal haklarından yararlanamıyor” dedi.
Mahsun Rençber’in Özel Haberi
Tigris Haber’e özel açıklamalarda bulunan Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, yıllardır bölgedeki esnaf ve sanatkârın hem istihdam hem de ekonomide büyük bir rol aldığına değinerek, “Ancak, son 5 yılda yaşanan sıkıntılar hem pandemi süreci hem de ekonomik krizler ile yaşanan depremlerle birlikte esnafımız ağır bir darbe aldı. Özellikle Türkiye’deki 11 İl’de olduğu gibi Diyarbakır esnafı da zor ve sıkıntılı bir dönem geçti, bu sıkıntı halen devam ediyor” diye konuştu.
Diyarbakır’da Bin 375 Esnaf Kepenk Kapattı
Son dönemlerde Diyarbakır’da bin 375 esnafın kepenk kapattığına değinen Ebedinoğlu, bu kapanmaların altında deprem ve pandemi olduğunu, ayrıca, deprem ve pandeminin etkilerinin halen devam ettiğini sözlerine ekledi. Ebedinoğlu, “Aslında açık kalan işletmelerimizde can çekişiyor. Neden? Ekonomide yaşanan kriz ve fiyatlardaki artışlar akaryakıt ve asgari ücretlerdeki artış da maalesef esnaf ve sanatkârı derin bir şekilde etkiledi. 10 kişi çalışan işletmelerde bu sayı 5 işçiye indi” dedi.
“Esnaf Anayasal haklarından mahrum bırakılıyor”
Sorunlarla ilgili hükümetten hazırladıkları raporlar ışığında Genel Merkez ve Ticaret Bakanlığı üzerinden taleplerinin olduğuna dikkat çeken Ebedinoğlu, şunları söyledi; “Esnaf ve sanatkârımızın ayakta kalabilmesi için depremden etkilenen 11 İlde destekler var, ancak yeterli değil. Bu desteklerin biraz daha artırılması gerekiyor. Mutlak suretle en az 2 yıllık faizsiz kredinin ödenmesi gerekiyor. Yine Bağ-Kur ve SGK primlerinde destek çıkılması gerekiyor. Aksi takdirde esnaf ve sanatkârın ayakta durması gittikçe zorlaşacaktır. Çünkü şuanda esnafın sosyal devletin esası olan istihdam yükümlülüğünü esnaf çekmektedir. Onun için mutlaka devletin Anayasa’nın ilgili maddelerinde belirtildiği gibi esnaf ve sanatkârın korunması ve kollanması gerekiyor’ maddesi uyarınca esnafa destek vermesi gerekiyor, ancak, şu an için böyle bir destek söz konusu değil.”
Zincir marketler en büyük etken
DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, küçük esnafın kapanmalarıyla ilgili zincir marketlerinde rolünün çok büyük olduğunu ifade ederek, “Yani gelişi güzel her sokak başında ve 100 metre aralarla açılan zincir marketler esnafı yok etme noktasına getirdi. 10 yıl önce 5 bin 500 bakkal ve market esnafımızın sayısı 2 binlere düştü. Günlük milyonlarca liralık sıcak para İstanbul, İzmir ve Ankara’ya gönderiliyor
Bu zincir marketler bu bölgeye hizmet etmediği gibi, vergileri de kentin geliri olarak gösterilmiyor. Merkezleri Ankara, İstanbul ve İzmir’de olduğu için bunların gelirleri orada gösteriliyor. Günlük milyonlarca liralık sıcak para bölgeden hortumlanıyor. Ama hiçbir yatırımları yok, zincir marketlerin sahiplerinin tümü üretim sahibi olmalarına rağmen, Diyarbakır’da üretime dayalı bir yatırım yapmıyorlar. Bu nedenle, vatandaşları yerel esnaf ve sanatkârı desteklemeleri için duyarlılığa davet ediyorum” ifadelerini kullandı.