Serhat Özdemir - Mahsum Rençber/ Özel Haber
TİGRİS HABER - Diyarbakır’da uyuşturucu kullanımı ve ekimi konusunda ciddi rahatsızlıklar var. Kentte yakalanan uyuşturucu miktarının piyasada olan uyuşturucunun çok altında olduğu belirtilirken, kullanım yaşının 13-14’lere kadar düşmesi de tedirgin ediyor. Kentin bileşenleri uyuşturucu ile mücadele konusunda ciddi hazırlıklar içinde.
Son dönemlerde Diyarbakır’ın en ciddi gündemi olan uyuşturucu kullanımının daha fazla yaygınlaşmaması konusunda kurumların hazırlık içinde olduğu öğrenilirken, vatandaşlar, gençleri her ortamda uyarmaya başladı. Kent koruma ve dayanışma platformunun, başka kurumların da bu konuda bir çalışma hazırlığı içinde olduğu öğrenildi.
Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu yürütme kurulu üyesi, aynı zamanda Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Şubesi Başkanı Samet Ucaman, uyuşturucu meselesinin son 7 yıldır kentin ciddi gündemi olduğunu, kullanım yaşının 13-14’lere kadar düştüğünü ifade etti. Ucaman, “Önüne geçmek gerekir. Platform olarak başlıklar halinde konuyu değerlendiriyoruz” dedi.
Her yıl onlarca can alan ve bağımlılığını artıran uyuşturucu, gençlerin hayatını söndürürken, ailelerinde korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele şubesi tarafından kent genelinde 7 ayda 430 operasyon gerçekleştirildi. Yapılan operasyonlarda, 3 ton 452 kilo 844 gram kenevir ve türevleri olmak üzere çeşitli uyuşturucular, 61 bin 175 adet uyuşturucu hap maddeleri, çok sayıda silah, terazi ve üretimde kullanılan düzenekler ele geçirildi.
Vatandaşlar, ailelerin çocuklarına sahip çıkması gerektiğini ve uyuşturucu kullanımının arttığını belirtirken, Kent Koruma ve Dayanışma Platformu yürütme kurulu üyesi Samet Ucaman, ciddi bir uyuşturucu ekimi olduğunu ve çeşitli uyuşturucu kullanımlarının 13 ila 14 yaşlarına kadar düştüğünü belirtti. Ucaman, yakalanan uyuşturucu miktarının piyasada olan uyuşturucudan çok daha az olduğunu söyledi.
'Tedirgin edici bir durum var'
Uyuşturucucuyla mücadele edilmesi gerektiğini ve kentte ciddi bir sorun haline geldiğini ifade eden Kent Koruma ve Dayanışma Platformu yürütme kurulu üyesi, aynı zamanda Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı olan Samet Ucaman, "Son 7 yıldır kentin bir gündemi de uyuşturucudur. Köylerin boşaltılmasının ardından oralarda tenha alanlar oluştu. Belirli kriminal insanların oralarda kenevir ekimlerinin yapıldığı aşikârdır. Bizim amacımızda bununla kapsamlı mücadele etmektir. Çözüm yollarını değerlendiriyoruz. Kırsalı tarımsal alanlarla yoğunlaştırarak, güçlendirmek gerekiyor.” Dedi.
Ekim yapılan alanlar belli
Ucaman sözlerini şöyle sürdürdü; “Başka bir yöntem olarak ta, kentte bu konuyla ilgili bilinç oluşturarak, narkotiğin önüne geçmeye çalışabiliriz. Şuanda yakalanan uyuşturucunun, sahada olan uyuşturucudan çok daha az olduğunu biliyoruz. Ciddi bir ekim söz konusudur. Kent merkezinde de asayiş ve narkotikle ilgili ciddi sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı. Uyuşturucu yaşının 13, 14 yaşlarına indirilmesi ve kristal adı verilen maddenin kullandırılması vesaire gibi çok tehlikeli sıkıntılar artık oluştu. Devletin kurumları da bu konuda düşük kapasitede hareket ediyor. Ekim yapılan alanlar belli aslında, bunların önüne geçilmesi gerekiyor.”
‘Başlıklar halinde konuyu değerlendiriyoruz’
Platform olarak başlıklar halinde konuyu değerlendirdiklerini ifade eden Samet Ucaman, şöyle dedi; “Biz sokaklarda bu işe müptela olmuş kişi ve aileleriyle konuşarak bunun önüne geçmeye çalışacağız. Tedirgin edici bir durum var. Ekim yapanlar, kendi arazileri yerine hazine ve ormanlık arazileri tercih ediyorlar. Bizlerde bu konunun takipçisi olacağız. Ailelerin çocuklara sahip çıkması gerekiyor. Çocuğun nereye gittiği, kiminle görüştüğünü, hal ve hareketlerinin takipçisi olması gerekiyor."
'Kullanım yaşı 14 yaşına kadar düştü'
Vatandaşlardan Abdullah Çapar, uyuşturucudan dolayı gençlerin kendini kaybettiğini belirterek, " Uyuşturucu sadece burada değil, Türkiye genelinde çoğaldı. Kullanım yaşı 14 yaşına kadar düştü. Devletin buna bir el atması lazım. Kimsede saygı, sevgi, kaynaşma kalmadı. Çoğu insan uyuşturucuyla geçimini yapıyor. Ailelerin Allah yardımcısı olsun. Adamın 4 çocuğu var, kendisi cezaevindedir. Eskiden hiçbir şekilde kimse kimyasal kullanamıyordu, şimdi çocuklar kullanıyor. Çevremize baktığımızda gençler, beynini, kişiliğini, kendini kaybetmiş durumdadır" dedi.
Emekli öğretmen ise, gençlere tavsiyelerde bulunarak şunları dile getirdi; "Bizlerde o yaslardan geçtik. Kesinlikle onlara zarar veriyor. Arkadaş çevrelerini iyi seçmeleri gerekiyor. Aileleri gençlerle ilgilensinler onları yalnız bırakmasınlar. Gençleri bu konuya yönlendiren çevresinde arkadaşları olabilir. Aileler, çocuklarının takibini sağlaması lazım"