Özel Haber/ Mümin Ağcakaya
TİGRİS HABER -1982 Dersim doğumlu olan sanatçı Ali İnanır şimdi Erbil’de yaşıyor. Yaklaşık 15 yıldır profesyonel olarak müzikle ilgilenen sanatçının şu ana kadar üç albümü ve 4-5 single çıktı. Dijital medya üzerinden yayınlanan Albümlerin haricinde yaklaşık 4-5 tane de single var. Ağırlıklı olarak Kürtçe müzik yapıyor. Sanatçı müzik yaşamını anlattı ve sorularımızı yanıtladı.
Neden müzik?
Halkımıza ve gençlerimize dilimizi aktarabilmek ve yaşatabilmek içi en doğru yolun olacağını düşündüğüm için müziği seçtim. Gençlerimiz tarafından da bir ilgi var. Ayrıca müzik küçüklüğümden beri de sevdiğim bir uğraş. Bazı nedenlerden dolayı bitiremedim ama Adana Devlet Konservatuarına da gittim.
Ailede müzik geçmişi var mı?
Annem ve babam da yerel ses sanatçıları sayılabilir. Çünkü çevrelerinde babamın ve annemin sesleri meşhurdu. Çevrelerinde tanınıyordu. Bu yüzden müzikle aileden de gelen bir bağımız var. Ayrıca annemin babası dedemiz de dengbeji eserler söylüyordu. Müziğe olan bağlılığım buralardan geliyor diyebilirim. Küçükken yanımızda okunan ve dinlediğimiz yerel klamların sesi hala kulağımda. İnsanlar içinde biriktirdiği acılarını müzikle dışa vuruyorlardı. Bu bağlamda müzik benim için çok önemlidir. Bu yaşanmışlıklardır bizi müziğe çeken.
Yaşam yolculuğunuz nasıl bir rota izledi?
Dört yaşında Dersim’den Adana’ya göç ettik. Orada kendimi geliştirmeye başladım. Meslek okuluna ve Adana Devlet Konservatuarına gittim. Bir süre sonrada yaşam şartları beni zorladığı için Erbil’e göç etmek zorunda kaldım.
Yaptığınız müzikle ilgili ne tür tepkiler alıyorsunuz?
Teşfik edici güzel tepkiler geliyor. Müziği Kürtçe yapıyorum. Eski klam tarzında söylememi tavsiye edenlerde oluyor. İlerde belki bu tarza da yönelebilirim.
Projelerimiz var ama bunları gerçekleştirmek biraz da olanak ve imkânlarla ilgili. Yakında bir düet çalışmamız olacak. İran’da öldürülen Jina Amini için bir çalışmamız oldu. Sosyal medyada çok iyi ilgi gördü. Konserden sonra Dersim’de bir klip çalışmamız olacak.
Diyarbakır müziğin, kültürün merkezi
Diyarbakır müziğin, kültürün ana merkezi. Her sokağında buna rastlayabiliyorum. İnsanların kendi ana dillerinde söylenen müziğe karşı duyarlılıklarının farkındayım.