Serhat Özdemir/ Özel Haber
TİGRİS HABER - Türkiye genelinde olduğu gibi, Diyarbakır’daki üniversite öğrencileri için de barınma büyük sorun. Kiraların fahiş boyutlara ulaşması bir yana, yüksek fiyatla ev bulmakta mümkün olmuyor. Yüksek kiraya rağmen ev bulamayan üniversite öğrencileri, “Çaresiziz, çözüm bulamazsak okulu bırakacağız” diyerek dert yandılar.
Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla öğrencilerin sorunları da çığ gibi büyümeye devam ediyor. Üniversitelerin açılmasına az bir süre kalmasına rağmen, öğrenciler ciddi barınma sorunu yaşıyor. Yüksek kiralar nedeniyle öğrenciler ev bulmakta zorlanıyor. Boş ev bulan öğrenciler, ev sahiplerinin aile ve memur tercihi engeline takılıyor.
Diyarbakır’da doğalgazlı normal bir evin en düşük kirası 11 bin liradan başlarken, bazı semtlerde ise 13 bin ila 30 bin lira arası değişkenlik gösteriyor. Ayrıca yaşanan depremlerin ardından ise az hasarlı ve sobalı dairelerin kiraları ise 3 ila 7 bin TL arasında değişiyor.
'Ev sahipleri aileleri tercih ediyorlar'
Emlakçı Mehmet Dalbal, ev sahiplerinin piyasada kiralık daire olmaması nedeniyle önceliği ailelere verdiğini ifade ederek, "Piyasada kiralık ev sorunu zaten vardı. Ev sahipleri aileleri tercih ediyor. Eğer dairenin boş kalma ihtimali varsa o zaman boşta kalmasın diye öğrencilere kiralıyorlar. Fiyatlar semtlere göre değişiyor; ofis'te 7 bin TL’den başlayarak 10 bin TL’ye kadar yükseliyor. Bazı semtlerde ise, 10 bin TL’nin üzerinde fiyatlar var” dedi.
'Öğrenciler bize boynu bükük geliyor'
Dalbal, öğrencilerin minnet ve boynu bükük bir şekilde kendilerine kiralık daire sorduklarını belirtti. Mehmet Dalbal, ev sahiplerinin öğrencilerle bazen sorunlar yaşadığına da değinerek, şöyle konuştu;
"Öğrenciler bize boynu bükük geliyor. Kiralık daire soruyorlar, bizde üzülerek cevap veriyoruz. Gerçekten kiralık daire yok. Emlakçılar olarak biz insan ayrımı yapmayız. Daire sıkıntısı var. Öğrencilerin bu durumu çok üzücü. Ev sahiplerinin de kendilerine göre haklılık payları var. Memur'a kiraladıklarında, ay başlarında paraları yatıyor. Öğrenci tüketici konumunda olduğundan bazen sorunlar yaşanabiliyor. Maddi durumları bazen olmayabiliyor. 5- 6 kişi aynı evde kalıyorlar. Bunlarda ayrı bir etkendir."
'Geçinmem mümkün değil'
3 kişiyle evde kalan Üniversite öğrencisi Elif Çoban, kiralarının burslarının üç katı olduğunu ve çok daha kötü koşullarda yaşayan arkadaşlarının olduğunu belirterek, “Bende evde kalıyorum. Şuan Diyarbakır'da kiralar uçmuş durumda. Üniversite'ye yeni arkadaşlar geliyor. Öğrenciler yurtlarda problem yaşadıkları ve bir odada çok fazla kişi kaldıkları için eve geçme talepleri var. Kiralar yüksek olduğundan ev bulamıyorlar. Ben şu an bulunduğum evde, kirasıdır, faturalardır derken yetiştiremiyorum. Kiram bursumun üç katıdır. Geçinmem mümkün değil. 3 kişi kalmamıza rağmen geçinemiyoruz. 5- 6 kişi bir arada kalanlar ve kötü koşulda yaşayan arkadaşlarımız var" diye konuştu.
Muhammet Demir ise, kendisinin Diyarbakırlı olduğunu kira sorunu yaşmadığını fakat çevresinde arkadaşlarının sorun yaşadığını ifade ederek şöyle konuştu; "Kiralarda sorun yaşayan çok arkadaşımız var. 3 kişi veya 5-6 kişi kalanlar var. Dayım kirasını ödeyemediğinden buraya geldi, burada da iş bulamayınca geri gitti. Ofis semtinde bile kiralar 10 bin liradan başlıyor."