VİDEO - Diyarbakır'da kira ve konut fiyatları zirve yaptı

Diyarbakır'da fahiş rakamlara ulaşan konut kiralarındaki artış kiracıları mağdur ediyor. Kiraların neye göre belirlendiği bilinmezken, yeni imar alanlarının olmaması konut fiyatlarındaki artışları büyük ölçüde tetikliyor.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır'da fahiş rakamlara ulaşan konut kiralarındaki artış, kiracıları giderek zorluyor. Kira artışlarının nedenleri arasında, inşaat malzemelerindeki artış, arsa fiyatlarındaki yükseliş, yeni imar alanlarının açılmaması gibi nedenler sıralanırken, bu nedenlere dayalı konut imali yapılmaması ciddi problem oluyor.

Geçen yıl bin TL kiraya verilen konutlar için bu yıl 4-5 bin lira arasında değişen rakamlar isteniyor. Kira fiyatları yüzde 300-400 arasında artış gösterirken, konut satış fiyatları da değerinin çok üstünde seyrediyor. Bu durum hem kiraya çıkmak isteyen hem de ev almak isteyen vatandaşları zor durumda bırakıyor. Bu artışlara karşılık çözüm odaklı bir çare bulunmaması vatandaşları mağduriyete sürüklüyor.

TÜİK istatistiklerine göre, Türkiye genelinde konut satış sayısı, ekim ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 25,3 azalarak 102 bin 660’a düştü. Bu veriler ışığında kentteki kira ve konut satış fiyatlarındaki dengesizliği vatandaşlara sorduk.

Ne dediler?

Bir çözüm olacağına inanmıyoruz

Geçen senelere oranla kira fiyatların 3 ile 4 katına çıktığını söyleyen Özkan Utku, “Bugün Ofis semtinde bile ev bulmak artık çok zor, çünkü hem kira fiyatı hem de satılık ev fiyatları çok yüksek. Geçen sene bu semtte 150 bin TL olan konut fiyatı bugün 700 bin TL’nin altında değil. Sadece kira ve konut fiyatı değil, her şeyin fiyatı çok artı. Artık insanlar ne yapacağını bilmiyor. Bir çözüm olacağına inanmıyorum, çünkü her geçen gün daha kötüye gidiyor” dedi.

Mülk sahipleri evleri yüksek fiyata veriyor

Fiyat artışından dolayı kiralık ev bulamadıkları için mağdur olduklarını belirten Necmettin Korkmaz, “Gerçekten artık insanlarda vicdan kalmadı. Mülk sahipleri evlerini daha yüksek fiyata vermek için kiracılarından tahliye talep ediyorlar. Bugün ısınma sistemi olmayan bir evin kirası bile artık 3 bin 500 TL civarında. Kimse çıkıp bunun nedeni sorgulamıyor. Parayı götüren götürüyor, olan bizim gibi fakirlere oluyor” dedi.

Kira artışlarının önüne kimse geçmiyor

Ülke genelinde kira atışlarının yaşandığını ifade eden Erhan Bilmez, “Maalesef bu kira artışlarının önüne kimse geçmiyor. Yaşanan ekonomik çıkmazdan dolayı insanların alım gücüde düşmüş durumda. Hal böyle olunca insanlar gerçekten perişanlık yaşıyor. İnsanlar artık ne yapacağını şaşırmış durumda. Ben artık bu kira artışlarının durdurulacağına inanmıyorum çünkü kimse yaşanan bu soruna el atmıyor” dedi.

Kira sorunu çıkmaza girmiş durumda

Ekonomik sorunlardan kaynaklı olarak kira ve konut fiyatlarının yükseldiğini belirten Eşref Atan, “İnsanlar artık geçinemiyor. Geçimini yapamayan insanlarda elinde olan evlerin fiyatlarını yükseltmek zorunda kalıyor. Durum böyle olunca insanlar ev bulmakta zorlanıyor. Sorunların çözümü çıkmazda, tek çözüm doğru ekonomik politikalar uygulamaktır.” dedi.

Kiralık daire bulmak çok zor

Diyarbakır İnşaat Müteahhitler Derneği (DİMDER) Başkanı Aziz Elaldı, kentteki kira ve konut satış rakamlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Ülke ve dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılardan kaynaklı barınma sorununun ortaya çıktığına dikkat çeken Elaldı, “Son yılarda satılık daire ve kiralık evlerde önüne geçilmeyen bir artış söz konusu. Özellikle imar alanlarının azalması kira artışlarını da etkiledi. Bugün en ucuz kira ücretleri 3 bin liranın altında değil. Uygun fiyata kiralık daire bulunamıyor. Bugün kenttin bazı yerlerinde kira fiyatları 15 bin TL’yi geçmiş durumda. İnsanların bunu ödemesi çok zorlaştı. Fiyat artışları sadece konut anlamında değil, iş yeri anlamında da aynı sorun yaşanıyor. İşletme yerinin kira fiyatı 4 kat artmış durumda” dedi.

TOKİ yapıları konut ihtiyacını karşılamıyor

TOKİ tarafından yapılacak olan sosyal konut projesine de değinen Elaldı, şunları söyledi: “Bizler geliri düşük insanların konut sahibi olması için TOKİ’leri olumlu buluyoruz, ciddi oranda konut ihtiyacını karşılıyor. Maalesef bu durumda köklü bir çözüm değil. Diyarbakır’da inşa edilecek sosyal konutlar, konut ihtiyacının ancak yüzde 25’ini karşılayabiliyor. Kentimizde kalabalık nüfus var, artışta yüksek. Bundan dolayı kentte konut açığı ortaya çıkıyor. Konut ihtiyaçlarının köklü çözümü kesinlikle ekonomiye dayanıyor.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri