Sait BAYRAM’ın Haberi
TİGRİS HABER - TÜRK-İŞ'e bağlı Yol-İş Diyarbakır 1 No’lu Şubesi, ekonomik kriz ve hayat pahalılığına tepki göstermek için kitlesel bir basın açıklaması yaptı. Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü bahçesinde yapılan açıklamaya TÜRK-İŞ Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Bahri Karakoç, Yol-İş 1 Nolu Şube Başkanı Bülent Yentürk, yönetim kurulu üyeleri ve işçiler katıldı.
Basın açıklamasını yapan Yol-İş 1 nolu Şube Bülent Yentürk, hayat pahalılığı ve adaletsiz vergi sisteminin işçilerin yaşam koşullarını ciddi şekilde zorladığını belirtti.
Yentürk, son dönemde artan enflasyon, düşük maaşlar ve sosyal güvencesizlik konularının geniş kitleleri etkilediğine dikkat çekerek, “Marketteki fiyat artışları, kiralar ve eğitim masrafları, işçilerin geçim şartlarını katlanılmaz hale getiriyor” dedi.
“EKONOMİK KRİZİN BEDELİNİ İŞÇİLER ÖDEMEYECEK”
Yentürk, 81 ilde gerçekleştirdikleri basın açıklamaları ve 26 Ağustos ile 3 Eylül tarihlerinde Tekirdağ ve Zonguldak'ta düzenledikleri mitinglerle işçilerin sesini duyurmayı hedeflediklerini vurguladı. Mitinglerde, "Ekonomik krizin bedelini işçiler olarak biz ödemeyeceğiz" ifadesini kullanan Yentürk, toplumun büyük bir kısmının geçim sıkıntısı çektiğini dile getirdi.
“RESMİ RAKAMLAR DOĞRUYU YANSITMIYOR”
Yentürk, enflasyon oranlarının resmi rakamların çok üzerinde olduğunu belirterek, “Açıklanan resmi enflasyon, işçilerin gerçekte yaşadığı durumu yansıtmıyor. Gerçek enflasyon oranları açıklanmazsa, yoksulluk daha da artacak,” dedi. İşçilerin, sabit gelirleri ile yükselen yaşam maliyetleri arasında giderek derinleşen bir uçurum yaşadığını ifade etti.
“VERGİ SİSTEMİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER YAPILMALI”
Gelir adaletinin sağlanabilmesi için vergi sisteminde köklü değişiklikler yapılması gerektiğini vurgulayan Yentürk, “Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalı. İşçiler, 12 ay çalışmakta ancak gelirlerinin büyük bir kısmını vergi olarak ödemek zorunda kalmaktadır” şeklinde konuştu.
Kıdem tazminatına da değinen Yentürk, tavan miktarının brüt asgari ücretin 7,5 katı olması gerektiğini savunarak, “Kıdem tazminatımız, yıllar içinde eridi. İşçiler, emeklilik dönemlerinde bu güvenceden yararlanabilmeli” dedi.
Yentürk, TÜRK-İŞ’in yalnızca işçilerin değil, tüm dar gelirli kesimlerin insana yakışır yaşam şartları için mücadele ettiğini belirterek, "Sendikalı işçi ile örgütsüz işçi, memur ile işçi arasında bir ayrım yaratılmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
“Bozulan ekonominin bedelini biz ödemeyeceğiz” diyen Yentürk, işçilerin haklarını koruma konusundaki kararlılıklarını yineledi. Yentürk, bu bağlamda, sosyal adaletin sağlanması için gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasını talep etti.