Mahsum Kara/Mahsum Rençber
TİGRİS HABER- Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesinde, 6 aydır bakımı yapılmayan asansörlerin bir an önce elden geçirilmesi istendi. Kontrolleri yapılmayan asansörlerin tehlikeye davetiye çıkardığına dikkat çeken SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken, facia yaşanmadan bir an önce sorunun giderilmesini istedi.
Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesindeki asansörlerin büyük bölümü çalışmıyor. Bakım tarihi geçen asansörlerin yaklaşık 6 ay önce elden geçirildiği öğrenildi. Asansörlerin bakım ve onarımını yapan şirketin mali açıdan zarar ettiği, bu nedenle hastaneyle olan sözleşmesini feshettiği ortaya çıktı.
Devlet Hastanesindeki asansör sorunu ile ilgili konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken, yurttaş ve hastanelerde çalışan sağlıkçılar açısından devlet hastanesindeki asansörlere iki yönlü bakılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi;
“Özellikle depremden sonra hastane asansörlerinin genel kontrolünün kesinlikle Makine Mühendisleri tarafından yapılmış olması gerekiyor. Maalesef hepimiz gördük ki hastanede bulunan asansörlerin büyük bir bölümü çalışmıyor. Hastanede bulunan asansörlerin genel bakımı Aralık ayından bu yana kontrolleri yapılmamış, firma mali açıdan zarar etiklerini ifade ederek hastane yönetimiyle anlaşmasını feshetmiş. Bakanlığın buradaki tavrını net olarak ifade etmek gerekir; Bakanlık, kamu ihale kanunu ve yaklaşık maliyet kanunu değiştirmesi ve bir sürü yer kaynak aktarması lazımdır. Burada gerçekten hem hasta yakınları hem de çalışanlar mağdur oluyorlar. Bu durumdan dolayı gerçekten çok endişeliyiz. Depremden sonra hastanelerdeki çok sayıdaki makinelerin kontrolünün bir an önce yapılması gerekiyor.”
Asansörler büyük bir risk teşkil ediyor
Bakımı yapılmayan asansörlerin büyük bir risk teşkil etiğine dikkat çeken Güldiken, “Bakımı yapılmayan asansörlerin bir halatı koparsa büyük bir facia ile karşı karşıya kalacağız. Yakın bir zamanda çocuk hastanesinde buna benzer bir durum yaşandı. Asansör halatı neredeyse kopacaktı ve oradaki insanlar büyük zararlar görebilirlerdi. Aynı durum Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de var. Eğitim ve Araştırma Hastanesinin asansörleri ilk günden beri sorunlu. Asansörlerin bakım ve onarımının zamanında yapılması gerekiyor. Buradan çağırımızdır; İl sağlık müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı bir an önce buradaki hastaneler başta olmak üzere, bütün illerdeki sağlık kurumlarının, özelikle asansörlerin bakım ve onarımlarını bir an önce yapmalıdır. Aksi takdirde bakımı yapılmayan asansörler tehlike arz ediyor” ifadelerini kulandı.
Yılardır sağlıkçıların yaşadığı sorunlar dile getiriyoruz
Sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara da değinen Güldiken şunları söyledi: “Gerçekten çalışan sağlıkçı sayısı yetersiz. Teşvik ödemeleri ile birlikte hekimlerin ödemeleri artırıldı, ancak halen hekim olamayan çalışanların teşvik ödemeleri gününde yatırılmıyor. Sadece ekonomik anlamda değil, sağlık çalışanlarının özlük haklarında da bir geriye gidiş var. Bakanlığın açıkladığı atama ve teşvik ödemeleri göründüğü gibi değil gerçekten. Çalışanlar, kendi hastanelerinde randevu almadan muayene dahi olamıyor. Bizim sağlık çalışanları için öncelik istememizin tek sebebi, bir an önce muayene olup işlerini aksatmamaları içindir. Sağlıkçıların yaşadığı sorunlar bunlarla bitmiyor. Çalışan sağlıkçıların yaşadığı binlerce sorun var; özelikle kreş problemi, yemek sorunu, çalışma koşulları ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet sorunu başta olmak üzere bu sorunları yıllardır dile getiriyoruz.”