Haber: Sait BAYRAM - Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ
TİGRİS HABER - 2013 yılında anonim şirket olan PTT’nin o günden sonra tamamen kâr odaklı çalışmaya başladığını belirten Uluğ, personeli kendine yük olarak gören bu anlayış; var olan personel açığını "Zarar eden şubeleri kapatarak" kapatmaya çalışıyor" dedi.
Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Uluğ, postane emekçilerinin sorunlarını Tigris Haber’e değerlendirdi. 2 milyona yakın nüfusuyla Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biri olan Diyarbakır’da 17 ilçede hizmet veren PTT çalışanı sayısının 509 kişi olduğunu belirterek, bunların arasında idareciler, avukat ve mühendislerin de olduğunu söyledi. Hükümete yakın sendika üyelerine ödül gibi işler verildiğine dikkat çeken Uluğ, muhalif sendika üyelerinin ise baskı ve mobbingi uygulanarak, yandaş sendikaya geçmeye zorlandıklarını kaydetti.
PTT’lerde sorunlar halen devam ediyor
Dezavantajlı nüfus oranı yüksek olan Diyarbakır’da, buna bağlı olarak da PTT’den hizmet alan vatandaş sayısının da fazla olduğuna işaret eden Uluğ, "Sürekli önündeki kuyruklarla gündem olan Diyarbakır PTT’lerinde çözümsüz kalan sorunlar halen devam ediyor. En büyük sorunların başında gelen personel eksikliği dolayısıyla, hem PTT çalışanları, hem de hizmet alan vatandaşlar mağduriyet yaşıyor. Bu mağduriyetleri gidermek için personel alması gereken kurum, personel almayıp, çalışanlar üzerinde baskıyı arttırarak, personel hakkında soruşturmalar açarak ve bunun sonucunda disiplin cezaları vererek, 1 personelden 3 kişilik iş yapmaları bekleniyor" diye konuştu.
Emekçilere ağır iş yükü altında eziliyor
Dayatılan ağır iş yükü altında ezilen personel hem iş hayatında, hem de özel hayatında bu dayatmalara bağlı olarak sorunlar yaşadığını anlatan Uluğ, "2013 yılında anonim şirket olan PTT o günden sonra tamamen kar odaklı çalışmaya başlamıştır. Personeli kendine yük olarak gören bu anlayış; var olan personel açığını “zarar eden şubeleri kapatarakö kapatmaya çalışıyor. Şubelerin kapatılması sonrası da vatandaş mağduriyeti ortaya çıkıyor. Şube kapatmaları sonrası mağdur olan vatandaşa, ikinci mağduriyet te fiziksel anlamda yetersiz ve bakımsız olan binalarda hizmet vererek yaşatılıyorö ifadelerini kullandı.
Dağıtım alanındaki sorunlar can alıcı boyutta" şeklinde konuştu.
PTT’nin görünen yüzü olan merkezlerde sorunlar bu şekildeyken, görünmeyen yüzü olan dağıtım alanındaki sorunların daha can alıcı boyutta olduğuna değinen Haber-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Uluğ, şöyle konuştu:
"Günlük 100’ün üzerinde evrakı dağıtmak zorunda bırakılan dağıtıcılar, istenilen sayıda evrakı dağıtamadıkları için kendilerine soruşturma açılmakta ve cezalar verilmektedir. Hiçbir akla mantığa sığmayacak bir sayıda dağıtım yapılması istenen dağıtıcıya, masa başında hazırlanan sayılar dayatılmakta ve dağıtım alanının fiziksel ve sosyolojik özellikleri görmezden gelinerek yüzde 90 üzerinde teslim yapılması istenmektedir. Ve istenilenler kanunsuz olduğu için herhangi bir yazıda belirtilmeyip, tamamen sözlü olarak istenmektedir. Bu baskılar sonucu dağıtıcılar usulsüz çalışmaya zorlanmakta ve birçok dağıtıcı adli soruşturmalar geçirmektedir. Bu da yetmezmiş gibi tebligat kanununa aykırı bir şekilde PTT personeli olmayan taşeron dağıtıcılara tebligat dağıttırılmakta ve taşeron firma elemanları mağdur edilmektedir."
Muhalif sendika üyesine mobbing iddiası
Adam kayırmanın had safhada olduğu Diyarbakır PTT Başmüdürlüğü'nde, hükümete yakın sendikaya üye olanların ödül gibi yerlerde çalıştığını, muhalif sendika üyelerinin ise yandaş sendikaya üye olmaya zorlandığını ileri süren Uluğ, "Bizzat idareciler tarafından uygulanan sendikal baskı sonucu, sendikalarından istifa edip hükümete yakın sendikaya üye olanlar, başmüdürlükte çalıştırmaktadır. Bu yapılan baskı ve kayırmacılık personel arasında huzursuzluğa neden oluyor. Ve iş barışını bozuyor" ifadelerini kullandı.
Tigris Haber gündeme getirmişti
Tigris Haber’in gündeme getirdiği ATM’lerde yaşanan para sıkıntısına da değinen Uluğ, "Sosyal yardım alan vatandaşların çok olduğu Diyarbakır’da, yardım paralarını almak için PTT ATM’lerine giden vatandaşlar sürekli ATM’lerde para olmaması dolayısıyla mağdur olmaktadır. Daha önceleri ülkenin en çok kar eden kurumlarından biri olan PTT, varlık fonuna devredildikten sonra sürekli olarak zarar açıklamakta ve likidite sıkıntısı çekmektedir. Nakit para temin edilememesinden kaynaklı ATM’ler ve PTT merkezlerinde nakit sıkıntısı olmakta ve vatandaş bu konuda da mağdur edilmekte, mağdur olan vatandaş; muhatap olarak gördüğü personel ile tartışmakta ve yer yer de personele fiziksel şiddet uygulamaktadır" şeklinde ifadeler kullandı.
“PTT Çalışanları vahim bir durum içinde"
Son olarak, Türkiye’de toplam PTT çalışan sayısının 42 bin civarında olduğunu hatırlatan Uluğ, "Nüfus olarak Türkiye nüfusuna yakın alan Almanya’da ise posta çalışanı sayısı ise 560 bin civarındadır. Bu veri bile PTT çalışanlarının içinde bulunduğu vahim durumu açıklamaya yeterli bir veridir" sözlerine ekledi.