Tigris Haber - Özel
TİGRİS HABER - Pandemiden kaynaklı zor günler geçiren Diyarbakır otogar esnafı kiralarını ödemeyince Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından mahkemeye verildi. Mahkemelik olan otogar esnafına haciz kağıtları gelmeye başladı. Esnaf, bugüne kadar belediyenin sorumluluğunda olan otogar giderlerinin yarsının sırtlarında olduğunu belirterek Belediyenin haciz işlemlerini durdurmasını istedi.
“Valimiz yardımcı olsun”
Yaklaşık 30 yıldır otogarda esnaflık yapan Mustafa Güler’e haciz kağıdı geldi. Pandemiden bu yana zor günler geçirdiğini söyleyen Güler, şöyle konuştu: “Pandemiden bu yana kiralarımız ödeyemiyoruz. Kiralarımız artmış. Üst makam yetkililere bildirmemize rağmen herhangi bir sonuç alamadık. Esnaflarımız şuan icralık. Bu sabah icra kağıdı benim evime geldi. Ben kiramı ödeyemiyorum. Biz ödeme taraftarıyız fakat iş olmadığından dolayı ödeyemiyoruz. Yardım talep ediyoruz. Pandemiden dolayı iş yok zaten ilk pandemiden dolayı kapalı kaldık şuan haftada 2 gün zaten yasaklı olduğu için yolcu yok, gelen yok, giden yok kiramızı ödeyemiyoruz. Yoksa ödeme taraftarıyım ama ciddi bir anlamda iş olmadığından dolayı ödeme yapmıyorum. Bir de katkı paylarımız var bizim bu otogarın katkı payları daha önce kiralarımız 1300 lira civarındayken şuan 3 bine yakın kiraya çıkmış. Bize bu konuda gerek valimiz gerekse şirket yöneticileri yardımcı olursa seviniriz.”
“İndirim yapılması gerekirken zam yapılıyor”
Kirasını ve giderleri ödemekte zorlanan Çetin Yiğiter’de, işyerini kapatmak zorunda kalacağını belirterek, “Geçtiğimiz ay kiralara zam yapıldı, şuan kiralarımızı ödeyemiyoruz. Kiralarımız için defalarca başvuruda bulunduk valiyle görüşmek istedik ama görüşemedik. Biz esnaflar olarak çok zor durumdayız. Bırakın indirime gitmeleri zam yapılıyor. Katkı payı % 50 Türkiye’nin hiçbir yerinde % 50 katkı payı yok. %50’ye itiraz edince %35e düştü. 600 lira bir dükkandan katkı payı isteniliyor. Biz burada soğuktan donuyoruz. Bugün havaalanları %10’dur kira bedelleri üzerinden %10 katkı ödüyorken biz %35 katkı payı ödüyoruz.. Ödeyebilecek gücümüz yok biz perişan durumdayız. Kaldıramıyoruz. Gerçekten esnaf olarak iş yerlerimizi kapatma eşiğindeyiz. Dükkanları mecbur kapatacağız çünkü kiramızı ödeyemiyoruz. Üstüne üstlük zamlar geliyor. Biz buna nasıl halledeceğiz, bilmiyoruz, şaşırmışız. Belediyeye gittik, belediyeye derdimizi anlattık, her tarafa söylediğimiz halde hiçbir cevap alamadım siz imza atmışsınız, imza atıldı ama şimdi millet veremiyor yani imza attık diye bizi icralık ettiler bütün esnaf icralıktır” dedi.
“Kimse bizi dikkate almıyor”
Valilikten yardım isteyen Yiğiter, sözlerine şöyle devam etti: “Büyüklerimizden bunu iyileştirmelerini istiyoruz. Valimizden, belediye başkanımızdan bunu iyileştirmelerini istiyoruz. Biz defalarca belediyeye müracaat ettik, gittik kimse bizi dikkate almadı. Şimdi de bizi avukatlara vermişler, avukatlar bize icra kâğıtları getiriyor. Biz bunu nasıl ödeyeceğiz gelsinler dükkânlarımızı alsınlar icra etsinler. Başka yapacak bir şeyimiz yok. Kiraların yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Bizim ricamız budur. En son çaremiz biz CİMER’e müracaat etmek zorunda kalacağız. Çünkü onu da yapmak zorundayız başka yapacak bir şeyimiz kalmadı. Gidiyoruz belediyeye belediyeden bir cevap alamadık, dernek başkanımız validen randevu talepte bulundu ondan da bir cevap alamadık. Valimiz bilse bunu halleder bizim sorunlarımız ona yetişmiyor. Bir çare bulunsun biz kiraları “vermiyoruz” demiyoruz. Veremiyoruz.”
“Kiralarda iyileştirme yapılsın”
Otogarın ısınma ve ışıklandırma sorununa değinen Ferit Coşkun ise kiralarda iyileştirme olmadığı sürece kiralarını ödemekte zorluk çekeceğini ifade ederek, “Kiralarımız zaten çok yüksek hiç iş yaptığımızda yok. Pandemiden dolayı gelen giden yok zaten. Ondan sonra burada hiçbir şey yok. Ne ışıklandırma var ne de ısıtma var kiraları ödemediğimiz için bizi icraya vermişler. Cumhurbaşkanlığı “kirada iyileştirilecek” diyor ama öyle bir şeyde görmedim kimsenin umurunda değil. Kimse gelip bakmıyor zaten bizim talebimiz kiralarda bir iyileştirme olsun gece burada hiç ışık yok bütün aydınlatmaları kendimiz yapıyoruz. Elektrik parası zaten kendilerine göre yazıyorlar. DEDAŞ gelip bakmıyor burada kime ne yazıyorlarsa odur. Bizim isteğimiz bir baksınlar buranın bir yetkilisi var mı? Varsa niye gelip bakmıyor. Kiralar düşürürsün zaten 1 yıldır kira ödeyemiyoruz bütün esnafların hepsi icralık şu anda iş olmadığından dolayı çevrenize baktığınızda da görebilirsiniz bir müşteri bile yok. Sadece esnaf arkadaşlar var. Bir de kiramız birken iki buçuk olmuş üstüne aidat istiyorlar. 600 lira aidat parası neyin aidatı olduğu bile belli değil. İş güvenliği yok temizliği yok hiçbir şeyi yok Allah'a emanet bir garaj yani anlayacağınız” şeklinde konuştu.
“Çevre illerde belediyeler kira almıyorlar”
Belediyenin esnaf sorunlarıyla ilgilenmediğini dile getiren İbrahim Bilban da şöyle konuştu: “En düşük yolcu bazı bizim kendi ilimizindir diğer illere göre gelen yolcuların sayısı az ama en çok bizden kira isteniyor. Biz kaç sefer yönetime bu bilgiyi ilettik belediyeye dilekçe yazdık esnaf arkadaşlarla dedik ki “biz bu kirayı ödeyemiyoruz biz ödeme taraftarıyız yani ödemeyeceğiz demiyoruz bize bir yardımcı olun kiramıza bir iyileştirme getirin yani eski kiramıza getirin çevre illerdeki kiralarla eşit şekilde kiramızı düşürün” dedik. Ama kimse bize cevap vermedi her seferinde dediler “tamam” hiç kimse bize dönüş yapmadı. Bana henüz icra kağıdı gelmedi ama bazı arkadaşlara icra kağıtları geldi bizde bekliyoruz. Çevre illerde belediyeler kira almıyorlar şuan biz onlara kira almayın da demiyoruz biraz iyileştirme yapın diyoruz.”