Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - ‘Yaramıza tuz bastık, Malatya, Maraş, Adıyaman ve Hatay'a koştuk.’ Bu sözler, Diyarbakır Organize Sanayi bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan’a ait. Diyarbakır’daki diğer kurumların yaptığı gibi, kenti organize ettikten sonra Hatay, Adıyaman, Malatya ve Maraş’a yöneldiler, buralardaki canlara ilaç, temel gıda, giyim malzemelerinin dışında bir de iş makinesi ulaştırdılar.
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesindeki sanayicilerin, kendi idari merkezlerinde oluşturduğu kriz merkezinin sadece Diyarbakır ile sınırlı kalmadığı, ilk andan itibaren diğer deprem bölgelerine ulaşarak, hem kurtarma çalışmalarına destek vermesi hem de temel gıda ve ihtiyaç malzemelerini ulaştırarak başarılı bir grafik çizmesi takdir topladı. İlk günden itibaren iyi organize olduklarını belirten OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, yönetim kurulu ve OSB’deki sanayiciler adına yaptıkları çalışmaları Tigris Haber’e anlattı.
Profesyonel tarz izledik
Diyarbakır’daki duruma hâkim kapasite olduğu için ilk etap çalışmalardan sonra çevre illere yöneldiklerini anlatan Fidan, son derece profesyonel bir tarz izlediklerini, oluşturdukları kriz masası ile hazırladıkları depoları takviye ettiklerini, ardından adım adım Adıyaman, Malatya, Maraş ve Hatay illerine malzemeleri aktardıklarını ifade etti.
OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, Kahramanmaraş merkezli yaşanan yüzyılın en büyük deprem felaketinde, kendi yaralarını unutup, depremden etkilenen diğer bölgelere ilk günden beri yaklaşık 100 TIR yardım ulaştırdıklarını söyledi.
TIR'lar içerisinde ilaç, temel gıda ve giyim malzemelerinin yanında iş makinelerini de gönderdiklerini belirten Fidan, depremin 2'inci günü 55 bin kişiye soğuk sandviç ulaştırdıklarını anlatarak, "Yaramıza tuz bastık, Maraş, Adıyaman ve Hatay'a koştuk" dedi ve şöyle devam etti;
"Pazartesi günü depremin şokunu atlattıktan sonra hemen Valilik, AFAD ve STK’lar ile iletişime geçtik, neler yapabiliriz üzerinde çalışmalar yaptık. İlk gün hemen yardım toplamaya başladık, bu yardımların ardından Salı günü kendi OSB’mizde kriz merkezi kurduk. Kriz merkezimizden 100’e yakın TIR gönderdik, bunların içerisinde iş makinesi, vinç, hilti, jeneratör, ilaç ve temel ihtiyaçlar vardı. Bunların dışında AFAD’a günlük 10 bin ekmek veriyoruz" dedi.
‘Sanayicilerden olağanüstü destek geldi’
Diyarbakır OSB'yi oluşturan 4 etapta faaliyette bulunan sanayicilerin, destek çağrılarına olağanüstü bir destekle cevap verdiklerini ifade eden Fidan, "Elimizden geldiği kadar bir şeyler yapıp, yaraları sarmaya çalışıyoruz. Diyarbakır'daki depremzedelere burada günlük 150-200 kişi arasında sıcak yemek verdik. OSB yönetimi olarak geçtiğimiz günlerde depremin yaşandığı merkezlere gittik ve oradaki durumları yakından gördük. Buradan şunu belirtmek isterim ki; devletimizden ricamız orada bulunan sanayi alanlarının biran evvel ayağa kaldırılmasıdır. Evet, Diyarbakır'da da binalar yıkıldı, insanlar öldü, göçük altında kaldı ama Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay'da gördüklerimiz ve duyduklarımız karşısında şoke olduk” dedi.
Nokta atışı yardım
OSB İdare Binasında oluşturdukları kriz masasında 60 kişilik bir ekiple çalıştıklarına da dikkat çeken Fidan, "Birçok depo noktası oluşturduk. Burada toplanan yardımlar, kendi üretimimizden ziyade dışarıdan gelenler de çok oldu. Biz de buna tepkisiz kalmayarak koordinasyon merkezi ile irtibatlı olarak bölgelere gönderim sağladık ve nokta atışı yaptık diyebiliriz. Bize düşen ne var ise biz hazırız ve kardeşlerimizin yanındayız. Deprem bölgelerine yaptığımız yardımlarda emeği geçen sanayicilerimiz ve iş insanlarına, Diyarbakır'daki tüm sivil toplum kuruluşları yönetimi ve temsilcilerine, Diyarbakır Valiliği, AFAD, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyor şükranlarımı sunuyorum. Tarihte benzeri görülmemiş bir yardım organizasyonuna büyük katkılar sağladılar" ifadelerini kullandı.