Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Artan girdi maliyetleri bu yıl kurbanlık hayvanların fiyatlarını da artırdı. Fiyatların yüksek oluşu alım gücü düşük olan vatandaşları etkiledi, vatandaşlar kurban kesimi yapmayınca, kurbanlıklar besicilerin elinde kaldı. Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, Kurban Bayramını, kurbanlık koyun satışlarını Tigris Haber’e değerlendirdi.
Fiyatlar yükseldi, satışlar düştü
Oda başkanı Hacı Atlı, Diyarbakır’da eskiye nazaran kurbanlık satışlarında yüzde 50-60 oranında düşüş yaşandığını, besicilerin ciddi bir şekilde mağdur olduğunu belirterek şunları söyledi;
“Girdi fiyatları yükselince besiciler kazanç elde edemediler. Ellerinde kalan hayvanları mezbahaya götürüp maliyetin altında satacaklar. Kurbanlık fiyatlarında da yüzde 100’e yakın bir artış yaşandı. Geçen senelerde kurbanlık fiyatları bin 500 liradan başlıyordu, ama bu yıl fiyatlar 2 bin 500 TL den başladı. Bu artışta vatandaşın alım gücüne yansıdı. Burada hem vatandaş hem de besiciler mağdur durma düştü. Geçmişte 70 TL olan fenni yemin fiyatı bugün 250 Tl’den başlıyor. Eskiden arpanın tonu 2 bin 500 TL iken şimdi 6 bin 500 7 bin TL’ye çıkmış durumda. Girdi maliyetlerine elektrik fiyatları da yansıyınca maliyetler tavan yaptı. Büyükbaş hayvanlarda aşı vardı eskiden, 25 TL’ye alınan bir aşı bugün 150 TL’ye kadar çıkmış.”
“Et ithal eden ülke olacağız”
Gebe hayvanların kesilmesine dikkat çeken Atlı, “Üstünde durmamız gereken en önemli konu gebe hayvanların kesilmesi olayıdır. Her bayramda dile getiriyorum. Her sene Kurban Bayramında binlerce gebe hayvan kesiliyor. Burada tarım il müdürlüklerine büyük görev düşüyor, çok dikkat etmeleri lazım. Çünkü gebe hayvanlar kesilirse Türkiye et ithal eden bir ülke haine gelecek” dedi.
“Fiyatı en uygun gıda et”
Piyasada fiyatı en uygun gıdanın et olduğuna da değinen Kasaplar odası başkanı Atlı, “Eskiden besicilerin elinde bayramın 2. gününde kurbanlık kalmazdı, ama şimdi bayram bittiği halde kurbanlıklar elde kaldı. Besiciler bu hayvanlarını girdi maliyetlerinin altında fiyatlarla mezbahaya gönderiyor. Bu da ekonomik krizden kaynaklanıyor. Asgari ücret yeni arttı. Eski asgari ücrete göre 4 bin 250 TL alan biri nasıl 5 bin TL’ye bir kurbanlık alsın ki. Şuan da Diyarbakır’da etin kilosu 100 -110 TL. Piyasada gıda olarak fiyatı en uygun olan ettir. Bu fiyat kasapları kurtarıyor, ancak besicileri kurtarmıyor. Kasaplar azda olsa bir karla eti satabiliyorlar, ancak besiciler girdi fiyatlarından dolayı kar edemiyorlar” dedi.