Mümin Ağcakaya
TİGRİS HABER - Gazi Caddesinin bir başka renkli görüntülerinden olan sokak müzisyenleri caddede yürüyenler kısa süreliğine de olsa durup en az bir parça dinlemeden yoluna devam etmiyor. Bir anda toplanan kalabalıklar sanatçılara eşlik ediliyor. Bazıları gönüllerinden kopan küçük katkılar sunuyor.
Misafirlerine Diyarbakır’ı gezdirerek tanıtmak isteyenlere kentin başka bir yüzünü gösterme fırsatı da sunan sokak sanatçıları, neredeyse büyük kentlerde yerleşik bir kent kültürüne dönüştü. Sanatlarıyla hayatlarını sürdürmek zorunda kalan sokak sanatçıları neredeyse akşamları kentin farklı bir yüzü haline geldi.
Diyarbakır en iyi Sur içinde yaşanır
Diyarbakır’da yıllarını geçirenler, Sur dışında yaşamak zorunda kalmışlarsa mutlaka Sur içine uğruyorlar. Özellikle gündüz sıcağından bunalanlar akşam serinliği çökünce soluğu çocukluğunun geçtiği, anılarının tanık olduğu Sur içinde alıyorlar.
Gündüz mesai saatleri içinde zabıtanın denetiminden ve izin vermemesinden dolayı ufak tefek ticari işlerini yürütemeyenler, onların deyimiyle ortalıktan el ayak çekilince tezgâhlarını açmaya başlıyorlar. Dağ Kapıdan Balıkçılar başına kadar devam eden Gazi Caddesi akşam saatlerinden itibaren adeta eğlence panayırına dönüyor. Bir tarafta seyyar manavlar, tablaları üzerinde Kavun karpuz ve meyvelerini pazarlarken, diğer tarafta yerlere serdikleri örtüler üzerinde küçük el aletleri, çocuklara balon, giyim eşyalarını satarak evlerine ekmek götürmek için çırpınan insanların bağrışları. Bu arada müzik sesi. Gezintiye çıkan insanlar müziğin sesini duyunca ilgi göstermeden geçmiyor.