Serhat Özdemir/ Özel Haber
TİGRİS HABER - Diyarbakır'da 4'üncü oto sanayi sitesi esnaf ve çalışanları ulaşım konusunda sıkıntılar yaşıyor. Toplu taşıma araçlarının güzergâhında olmadıkları için uzun mesafeleri yürümek zorunda kalan sanayi esnafı ve çalışanları belediyenin kısa zamanda bir planlama yapmasını istiyor.
Diyarbakır 4'üncü oto sanayi sitesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde inşa edilen en modern sanayi sitesi olarak biliniyor. Diyarbakır - Elazığ Karayolu üzerinde bulunan sanayi sitesi, 2 yıldır faaliyette olmasına rağmen, sorunlarını çözemedi.
Bin işyeri kapasiteli 4’üncü oto sanayi sitesinde yaklaşık 3bin kişi çalışıyor. İşyeri sahiplerinin de aralarında bulunduğu çalışanların büyük çoğunluğu ulaşım konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor. Sabah akşam büyük sıkıntılar yaşayan Sanayi sitesi sakinleri, kış yaklaşırken ulaşım ile ilgili sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istiyor. Ulaşım sıkıntısı nedeniyle, çırak ve işçi bulmakta da zorlanan sanayi sitesi esnafı, 3 bin civarındaki çalışanın dikkate alınmasını istiyor.
Sorunlarının çözümü için sanayi sitesi yönetimi ve esnafı, yetkililerle görüşme gerçekleştirdi. Başvurular sonucunda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla Haziran ayında kooperatif araçlarından 8 adet minibüsün bu hatta ulaşım sağlaması kararı alındı. Site yönetimi ise, karar alınmasına rağmen yakıt zamları nedeniyle araçların çalışmadığını belirtti.
‘3 kilometre yol yürüyoruz’
3 binin üzerinde çalışanın bulunduğu oto sanayi sitesinde şahsi araç sahibi olmayanlar, tekstil kent veya Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma hastanesi hattında çalışan araçlarla belli bir noktaya kadar geliyor, daha sonra işyerlerine ulaşmak için yaklaşık 3 kilometrelik yolu da yürümek zorunda kalıyor. Böyle olduğu için de esnaf çalıştıracak işçi, çırak bulmakta zorlanıyor.
'Ulaşım yok, çırak ta yok'
4'üncü Oto Sanayi Sitesi yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Erdoğmuş, ulaşım sorununu kısa sürede çözmesi gerektiğini, aksi takdirde çırak bulamayacaklarını belirterek, "En büyük sorunlarımızdan biri ulaşımdır. Yaptığımız görüşmeler sonucunda geçici çözümler bulundu, UKOME kararıyla minibüs hattı verildi. Ancak, minibüs kooperatifleri uzak mesafe ve yakıt zamları nedeniyle servis yapamayacaklarını bildirdiler, sorun yine çözüme kavuşmadı.
Şuan bin iş yerinden yüzde 70'i ise faal durumda. Kış ayları yaklaşıyor, çıraklarımız gidip gelme konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Burada yaklaşık 3 bin 500 çalışan var. Buraya ulaşım olmadığından çırak getiremiyoruz. Bu durum bizi üzüyor. Yetkililer, kış gelmeden ulaşım sorunumuzu çözsünler” dedi.
'Herkes iyi niyetli ama sonuç yok'
Oto servis işletmecisi Orhan Çınar, yetkililerin iyi niyetli olduklarını, ancak sorunu çözme noktasında destek olamadıklarını belirtti. Çınar, dükkânında çalışan 15 çalışanının işe gelip gitmekte büyük zorluk yaşadığını, ifade ederek, " 2 yıldır faaliyetteyiz. Minibüs, otobüs seferleri yok. Burada bin iş yeri var ve bunun yüzde 70'i doludur. Ortalama 3 bin 500 çalışan var. Benim iş yerimde 15 çalışan var. Bu çocuklar sabah işe gelmekte sorun yaşıyor. Yetkililerle görüştük, herkes iyi niyetli ama sonuç yok. Bu işin yetkilisiyle görüştük, bana diyor ki 'Diyarbakır'da bana 500 tane otobüs lazım fakat benim 300 otobüsüm var.' Biz bu çocukları hayata katmak için mücadele ediyoruz. Ama yerel yetkililer çözüm üretmiyor. Bize çözüm bulsunlar artık. Son durak Araştırma hastanesidir, toplu taşıma araçları oradan buraya yönlendirilebilir" diye konuştu.
'Soğuk aylarda gelemeyiz'
Oto serviste çalışan Mehmet Emre Zengin, Bağlar ilçesinden işe gittiğini ve kış aylarında gidip gelemeyeceklerini belirterek, şunları söyledi;
"Bağlar ilçesinden geliyorum. Bindiğim araba Araştırma hastanesine kadar geliyor. Oradan yürüyerek geliyorum. Ustalardan arabası olan varsa beni arabalarıyla alıyorlar. Onlarda olmazsa yürüyerek geliyorum. Buraya bir an önce araç yönlendirilmesi gerekir. Kış aylarında büyük zorluk yaşayacağız."