Ali Abbas Yılmaz / Özel
5 ildeki teşkilatlanma çalışmalarını değerlendiren DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi İkram Dinçer, partisine bölgede yoğun bir ilginin olduğunu belirtti. Dinçer, partilerinin teşkilatlarında görev almak için 5 ilde 4 bin 490 müracaat olduğunu söyledi.
DEVA Partisinin kurucu İl Başkanlığı için Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Batman ve Mardin’de yapılan mülakatlar sona erdi. Ali İhsan Merdanoğlu, Fazıl Hüsnü Erdem, Evrim Rızvanoğlu, Muhammed İkbal Seyda ve İkram Dinçer’in oluşturduğu 5 kişilik heyet çalışmalarını tamamlayarak Ankara’ya gitti.
DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi İkram Dinçer, DEVA Partisinin bölgedeki teşkilatlarının kurulması çalışmaları kapsamında bulunduğu Diyarbakır’da Tigris Haber’e konuştu.
‘18’inci bölge olarak 5 ilimizin teşkilatlarını tespit etmeye geldik’
Diyarbakırlıların ve bölge insanının DEVA Partisine ilgisini değerlendiren, Deva Partisi Kurucular Kurulu Üyesi İkram Dinçer, bölgede ve Diyarbakır’da partilerine karşı yoğun bir ilginin olduğunu ifade etti. Dinçer, bölgenin 5 ilindeki teşkilatlanma çalışmaları üzerine şöyle konuştu: “Bildiğiniz gibi Türkiye’nin her tarafında-18 bölgeye ayırdık Türkiye’yi- Türkiye’nin 18 bölgesinde bütün kurucular kurulu üyeleri ve Genel Merkez üyeleri olarak sahadayız. Buradaki çalışmalarımızı il teşkilatlarını oluşturma amaçlıdır. Biz de bu çerçevede 18’inci bölge olarak 5 ilimizin teşkilatlarını tespit etmeye geldik. Hem il Başkanlarını tespit hem de tanışmak amacıyla bu seyahatimizi yapıyoruz. Şırnak’tan başladık. Oradan Siirt’e geçtik. Siirt’ten Batman’a gittik. Batman’dan Mardin’e ve oradan da Diyarbakır’a geldik. Çok güzel bir ilgi, alaka var. Sayın Genel Başkanımıza duyulan müthiş bir güven var. Bu ilgi, alaka ve güven tabii bizleri sevindiriyor, motivasyonumuzu arttırıyor. Dolayısıyla biz çalışmalarımızdan memnunuz. Şırnak’tan 390 arkadaşımızın talebi var, DEVA Partisinin teşkilatlarında yer almak için. Bunların bir kısmı İl Başkanlığında görev almak istiyor. Bir kısmı il yönetim kurulu ve bir kısmı da ilçe teşkilatlarında görev almak istiyor.”
‘5 ilden 4 bin 490 müracaat var’
Bölgeye hazırlıklı geldiklerini belirten Dinçer, “Ramazan’ın başından beri gece dijital ortamda, iftardan sahura kadar bize gelen müracaatları, isimleri tanımaya çalıştık. ZOOM üzerinden de buraya gelmeden önce de bu arkadaşların birçoğunu tanıyorduk. Ama tabii burada da yüz yüze görüşelim ve daha yakından tanıyalım istedik. Sahadan arkadaşlarımızla ilgi bilgiler alalım diye geldik. Şırnak’tan sonra Siirt’e gittik ve orada da 350 arkadaşımızın müracaatı var. Bu müracaat eden arkadaşlarımızın da birçoğu vasıflı arkadaşlarımız. Yani kendi alanlarında işlerini iyi yapan; doktorsa çok iyi bir doktor, avukat ise çok iyi bir avukat olan arkadaşlar. Yani, kendi alanlarında isimleri öne çıkan arkadaşlardır ve işin sevindirici bir tarafı da budur. Elemelerden sonra 20 arkadaşımızla mülakat yaptık. Siirt2teki çalışmalarımızdan sonra da Batman’a geçtik ve 550 arkadaşımızın müracaatını gördük. Bunlar elemeden sonra 21’e düştü. Bu arkadaşlarımızla yüz yüze görüştük ve onları tanımaya çalıştık. Oradaki çalışmalarımızı da tamamlayarak Mardin’e geçtik. Mardin’de ise olağanüstü bir ilgi, alaka vardı. Mardin’de bin 400 kişinin müracaatı vardı. Elemelerden sonra burada da 42 kişiye düşürdük. Bu arkadaşlarımızı da yüz yüze tanıdık, ne iş yaptıklarını öğrendik. Mardin’deki karşılıklarının ne olduğunu tespit etmeye çalıştık. Mardin’de 2 gün kaldık. Mardin’in ardından dün sabahtan itibaren de Diyarbakır’da çalışmalara başladık. Bölgenin ve belki de Türkiye’nin en güzel kenti, en stratejik kenti Diyarbakır’ın bizim için ayrı bir önemi var. Diyarbakır’ımızda bin 800 arkadaşımızın müracaatı var. Tabii bin 800 arkadaşımız ile yüz yüze görüşebilme imkânımız yok. Kâğıt üzerinde sorgulayarak bu arkadaşlarımızın sayısını 43’e düşürdük. Heyet şeklinde 43 arkadaşımızla dün sabahtan bu yana yarımşar saat görüştük. Bölgedeki çalışmamızı bugün noktalıyoruz. Tabii heyetimizde çok saygın arkadaşlarımız var. Biz 5 kişiyiz. Burada eski Diyarbakır milletvekilimiz Ali İhsan Merdanoğlu var. Dicle Üniversitesi’nden hocamız Fazıl Hüsnü Erden var. İstanbul’dan bir iş kadını kardeşimiz Evrim Rızvanoğlu var. Keza bir iş adamımız olan ve DEVA Partisi Kurucular Kurulu üyesi Muhammed İkbal Seyda var” diye belirtti.
‘Çalışmalarımızı tamamlayarak yarın sabah Ankara’ya döneceğiz’
Güzel bir çalışma yürüttüklerini ve işlerini aceleye getirmediklerini ifade eden, Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Arkadaşlarımızı tanımaya çalıştık. Teşkilatlanmanın ötesinde arkadaşlarımız hakkında bölgeden edinilen bilgiler de bizimle paylaşıldı. Vatandaş ne istiyor, Türkiye’nin derdi nedir? İnsanlarımız neden bir değişiklik yeni bir alternatif içerisindeler, bu konuda da arkadaşlarımızdan çok istifade ettik. Çalışmalarımızı tamamlayarak yarın sabah Ankara’ya döneceğiz.”
‘5 ilden 150 ismi Ankara’ya götüreceğiz’
DEVA Partisine bölgeden yüksek düzeyde bir ilgi ve alaka olduğunu değerlendiren Dinçer, şunları ifade etti: “150 civarında arkadaşımızın bilgilerini Ankara’ya götüreceğiz. DEVA Partisinde teşkilat başkanımız eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’dür. Onlar da orada bir çalışma sergileyecekler. Bizimle istişareli bir çalışma yapacaklar. Öyle zannediyorum sayı çok olmakla beraber şöyle bir 15 gün içerisinde sorumlu olduğumuz bölgenin tasnifinin biteceğini düşünüyorum. Bu tasnifin ardından Genel Merkez gerekli çalışmalarını yaptıktan sonra her il’e bir il başkanı 2 de yardımcı olmak üzere 3 kişilik bir kurucu heyet gönderecekler. O heyet gelip burada il, ilçe teşkilatlarını kuracak. Teşkilatları kurma çalışmaları esnasında bize daha önce müracaat eden il, ilçe yönetimleri için müracaat eden arkadaşları da bizden alacaklar. Dolayısıyla bizimle istişareli bir şekilde teşkilatlar oluşacak. Çok güzel insanların müracaatları var ve ümit ediyorum ki, güzel teşkilatlar olacak. Halka, Diyarbakır’a, Türkiye’ye hizmet için güzel teşkilatlar olsun istiyoruz.”
‘İktidar alternatifiyiz’
İktidar partisi ve HDP dışında DEVA Partisinin bölgede üçüncü bir güç olabilme koşullarını değerlendiren Dinçer, “Milletvekili elbette çıkaracağız. Biz iktidar alternatifiyiz. Bu bölgede, Doğu’da ve Güneydoğu’da maalesef insanlarımız 2 siyasi görüş arasında sıkışmış kalmış. Her iki siyasi parti de ki, biri devleti yönetiyor, biri de muhalefet. Farklı alanlarda muhalefet yapıyor ve keşke bir Türkiye partisi olabilse. Demokratik zeminde bir parti olabilseler. Fakat öyle olmuyor. Dolayısıyla bu iki siyasi görüş arasında sıkışan insanlarımız yeni bir arayış içerisindeydi. Kamuoyu araştırmalarına baktığınız zaman yüzde 30’lar düzeyinde insanların mevcut siyasi partilerden hiçbirini desteklemediği görülüyor. Mevcut hiçbir siyasi partiye oy verebileceğimi düşünmüyorum diyen insanların beyanlarına şahit oluyoruz. Bu açıdan insanlar bir arayış içindeydi. Hem bölgedeki hem de batıdaki insanlarımız arayıştadır. Şimdi Sayın Ali Babacan’ın güvenilirliği, geçmişteki hizmetleri, Türkiye ekonomisine yapmış olduğu katkıları, tüm bunları vatandaş biliyor. İnsanlar yürüdüğümüzde yanımıza geliyor ve kulağımıza ‘Allah rızası için ne yapacaksanız biran önce yapın, bizi bu sıkıntılardan kurtarın’ diyorlar. Bunu yüksek sesle aleni olarak söyleyemiyorlar. Malum korku iklimi var. Herkeste bir çekingenlik var. Neden, çünkü insanlar kendilerini özgür ifade edemiyor. Türkiye maalesef bugünlere geldi. O açıdan biz DEVA Partisinin gerek Güneydoğu’da gerek Doğu’da gerekse de Türkiye’nin tamamında müthiş bir taban bulacağını görüyoruz. Bu nereden anlaşılıyor, insanların ilgisinden anlaşılıyor. Diyarbakır’da bin 800 arkadaşımız elini taşın altına sokmaya çalışıyor. Hatta bir kısmı daha parti kurulmadan, kurulacak olan Ali Babacan’ın partisinde görev almak istiyorum diyor. Bu ülke hepimizin. Bizim devletimiz çok büyük bir devlet, ülkemiz büyük bir ülke. Milletimiz kadirşinas bir millettir. Milletimiz yanlış gidişatın farkına vardı ve önüne bir fırsat konursa, seçim olursa bu çarkın devam etmeyeceğini ve müspet manaya dönüşeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
‘DEVA kurulurken pandemi ve ekonomi konuşuldu’
DEVA Partisinin pandemi süreci ile Türkiye’nin gündemine girdiğini ifade eden Dinçer, “insanlarımızın büyük ekseriyeti hala DEVA Partisinin kuruluşundan haberdar değil. Bir kısım insanlar Sayın Ali Babacan’ın partisi mi diyor. Çünkü malum bir medya bloğu var. Orada yapılanlar herkesçe bilinen şeyler. İkincisi Türkiye partimizin kurulduğu günden bugüne 2 şeyi konuştu. Bir pandemiyi, koronavirüs olayını konuştu. İki maalesef ve maalesef ekonomiyi konuştu. Ekonomiyle bağlantılı olarak işsizliği konuştu. Geçim sıkıntısını konuştu. Şuanda da insanlarımızın gündeminde bu var. Yani bizim partimiz gün geçtikçe, insanlar farkına vardıkça, Sayın Genel Başkanımız gerek yazılı medyada gerek görüntülü medyada göründükçe bize olan ilginin her gün biraz daha çoğaldığını görüyoruz. İnşallah bu kartopu gibi büyüyerek Türkiye’nin derdine DEVA olacak bir boyuta gelir” dedi.
‘Güçlendirilmiş parlamenter sistem tesis etmek için varız’
DEVA Partisinin bölgenin sorunlarına çözüm gücü olabilmesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Dinçer, “Hem parti programımızda hem de Genel Başkanımızın açıklamalarında bunu çok açık bir şekilde görüyoruz. AK Partinin parti programını aldığınızda daha 3’üncü sayfadan itibaren Kürt meselesine giriyor. Yalnız Kürt meselesi değil Türkiye’de bu manada sıkıntı çeken bütün kesimlerin sıkıntılarını dile getiriyor. Bunlar Alevidir, öbür inanç gruplarıdır. Dolayısıyla bu konu Türkiye gibi büyük bir devletin lütuf olarak değil de ne hak varsa bu hakları yerine getirmek suretiyle bu konuları gündeminden çıkarması lazım. Belediye başkanlarının yerine kayyum atanması konusuna gelince. Son 7-8 senedir maalesef ülkenin bu bölgesini kayyum idare ediyor. Tabii demokratik ülkelerde bunların olmaması lazım. Bir belediye başkanı eğer seçildiyse ve mevcut kanunlara muhalif bir eylem içerisine girdiyse; yolsuzluk vs. içine girdiyse bu devletin adalet mekanizması var. Bunlar yargılanır ve gerçekten suçluysa, suçu karşılığında gereği yapılır. Ama daha belediye başkanı 2 ay önce seçilmiş, ne bir mahkemesi var ne mahkemenin bir kararı var; sadece benim partilim değil saikıyla bunu görevden almak Türkiye Cumhuriyeti devletinin büyüklüğüne yakışan bir adım, tarz değil. Bunların olmaması lazım, bunlar Türkiye’ye yakışmıyor. Bu demokratik bir tavır değil, demokratik ülkelerin tutumuna da yakışmıyor. Ülkemizin her tarafında sorunlar var. Doğu’da da sorunlar var, Batıda da sorunlar var. Kürtlerin de sorunları var, diğer bölgelerin de sorunları var. Sorunlar var ama sorunları bertaraf etmenin reçeteleri de var. Dolayısıyla DEVA Partisi, eğer milletimiz uygun görürse ve Allah nasip ederse güçlendirilmiş bir parlamenter sistemi tesis etmek suretiyle bugünkü yapı - buna ne derseniz deyin ama ucube bir hal var- yerine daha özgür daha demokratik, insan haklarına ve insanlığa yakışan bir nizamın, düzenin, yapının tesis edilmesi için elbette ki DEVA Partisi üzerine düşen vazifeyi yapacaktır. Bunu hem Sayın Genel Başkanın söylemlerinden görüyoruz hem de DEVA Partisinin programında görüyoruz. Biz bu ülkenin güzel günler görmesini istiyoruz. Gençlerimizin Batıyı tercih etmeleri yerine bu ülkede üretken olmalarını istiyoruz. Beyin göçünün önüne geçilmesini istiyoruz. Genç nüfusun, özellikle işsiz kesimin iş bulmasını ve kazanmasını istiyoruz. Adımlarımız, çabalarımız bundandır. Zaten bizi bu partiyi kurmaya zorlayan sebepler de bunlardır” diye konuştu.