Serhat Özdemir - Mahsum Rençber/ Özel Haber - Kamera
TİGRİS HABER - Maraş merkezli depremlerin ardından yetişkinlerin yanı sıra çocuklar psikolojik olarak depremden etkilendi. Ses Amed şube Başkanı Şiyar Güldiken, öğrencilerin okulalarda psikolojik destek alması gerektiğine ve sadece rehber öğretmenlere iş yükü bindirilmemesi gerektiğini ifade etti.
Maraş Merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremlerde 11 İl etkilendi. 50 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği depremlerde binlerce ev yıkıldı ve hasar aldı. 11 kentten diğer illere göç eden vatandaşlar, aylar sonra kentlere dönüş yaparken, kimileri ise gittikleri Şehirlerde yerleşik hayata geçti. Düzenin değişmesinde yetişkinler gibi çocuklarda hem deprem tramvasını yaşarken, hem de yer değişikliği nedeniyle psikolojik ve adaptasyon sorunları yaşamaya başladı.
2023 - 2024 eğitim ve öğretim yılı 11 Eylül itibariyle başladı. Ayrıca 11 kentte 3 bin 368 okul ise hasar gördü. Depremzede öğrenciler ise ders zilinin çalmasıyla eğitime başladı. Rehber öğretmenlerinin okullarda öğrencilere destek olması önem azr ederken, yetersiz kalmaması ve sadece rehber öğretmenlere iş yükü binmemesi için depremzede öğrencilere uzman psikolog desteği verilmesi gerekiyor. Konuyla ilgili Sağlık Emekçileri Sendikası Şube Başkanı ve Psikolog Şiyar Güldiken, yeni eğitim yılında yer değişiklikleri nedeniyle ve deprem tramvası yaşayan çocuklara psikiyatrik destek verilmesi gerektiğini vurguladı.
'Anormal bir dönemden geçiyoruz'
Şiyar Güldiken, depremin ardından yeni eğitim ve öğretim yılında yer değişiklikleri nedeniyle sorunlar yaşayan depremzede öğrencilere psikolojik destek verilmesi gerektiğini ve rehber öğretmenlerinin iş yükünün artması nedeniylede psikologlardan destek alınması gerektiğini ifade etti.
Güldiken, " 6 Şubat'tan bu yana geçen 7 aylık süreçte, Milli eğitimin aileler ve çocuklar için nasıl bir çalışma yaptığını çok bilgimiz yoktur. Okula yeni başlayan çocuklar için ciddi bir değişim var. Depremden önce normal zamanlarda ilkokula başlayan çocuk için aileden sistematik olarak bir ayrılık yaşanıyordu. Aileler ve öğretmenlerin düzenli olarak toplantılar yapması gerekiyor. Çocukların adaptasyonunu oluşturmak gerekiyor. Anormal bir dönemden geçiyoruz. Depremden sonra yaz tatili geçirdik. Ailelerin, büyük bir kısmı kentten göç ettiler. Aylar sonra dönünce şehre alışan çocuklar şimdide okula başlayacak. Bu nedenle rehber öğretmenlerine çok ciddi bir iş yükü düşüyor" dedi.
'okul psikolugu' projesinin tamda zamanı'
Güldiken, Milli Eğitim Bakanlığı'nın başlattığı ve ardından durdurduğu 'okul psikoloğu' projesinin tam zamanı olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti;
"Bakanlığın ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin psikologlar ile STK'larla koordineli çalışması gerekiyor. Rehber öğretmenlerin yükü biraz daha hafiflemiş olacaktır. Binlerce depremzede öğrenci söz konusuyken, öğrencilerin çok olduğu okullarda 3 rehber öğretmeni bulunabiliyor ve onların yükleri de böylece hafiflemiş olur. Hep birlikte çocuklarımız için daha iyi bir eğitim öğretim yılını ve daha iyi bir ruh sağlığını nasıl yapmamız gerektiğini konuşabiliriz. Bakanlık daha önce 'okul psikologu' diye bir uygulama başlatmıştı fakat durduruldu. Şuan tamda o uygulamanın sırasıdır. Okul psikologunun bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor."