Mahsum Kara-Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Diyarbakır’da depremden dolayı evi yıkılan ve hasar gören yurttaşlar, barınma sorunu konusunda oldukça dertli. Hasarlı evlerini boşaltmak zorunda kalan yurttaşlar, mağdur olduklarını ifade ederken ilgili kurumlara kendilerine yardımcı olmaları için çağrıda bulundu.
Maraş merkezli depremlerin üzerinden 22 gün geçti. Sarsıntılardan etkilenen 10 ilden biri de Diyarbakır. Kentte evi yıkılan ve hasar gören 10 binlerce yurttaş, barınma sorunu yaşıyor. Bu Barınma sorununun aşılması için nasıl bir yol izlenileceğine dair yetkilerden net bir açıklama gelmezken, vatandaşlar, kendi imkânlarıyla sorunlarını çözmeye çalışıyor, ancak yetersiz kalıyor.
Mağduriyet yaşayan, sorunlarının bir an önce çözülmesini isteyen vatandaşlar, dertlerini Tigris Haber’e anlattı.
Depremzede yurttaşlar ne dedi?
Kiralık ev bile yok
Serdar Gök ve ailesi, hasarlı evlerini boşaltmak zorunda kalan yüzlerce aileden biri, ancak depremden 22 gün sonra akrabaları aracılığıyla kiralık bir ev bulabildi. Bağlar ilçesi Şeyh Şamil Mahallesinde buldukları müstakil eve yerleştikleri sırada bulduk Gök ailesini. Aynı zamanda tıp fakültesi öğrencisi olan Serdar Gök, bir yandan ailesinin yaşadığı sorunlar dile getirirken, diğer bir yandan eğitimden uzak kalmanın üzüntüsünü yaşıyor.
Deprem ile birlikte her kes gibi zor bir süreç yaşadıklarını ifade eden Gök, ailece yaşadıkları sorunları şöyle özetliyor: “İnsanlar yıllarca yaşadıkları evi boşaltmak zorunda kaldı. Bizde depremden etkilendik, hala korku içindeyiz. Ama tek tesellimiz, yaşıyor olmamız. Bugün kendimize bir ev tuttuk. 6 kişilik ailem ile burada yaşayacağız. Çoğu yerde maalesef kiralık ev bile yok. Fırsatçılar ev kiralarını bir anda yükseltti. İnsanlar zaten çok mağdur, birde ev bulma konusunda mağduriyet yaşıyor.”
Ne çadırımız ne de kalacak bir evimiz var
Bağlar ilçesini dolaşmaya devam ederken orta hasarlı evinde bulunan eşyaları çıkarmaya çalışan Ayşe Sana ile denk düşüyor yolumuz. Ayşe Sana, depremden dolayı eşi ve çocuğu ile birlikte, devam eden sarsıntılar nedeniyle geceleri evlerinin önünde park ettikleri arabada sabahlamak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Yaşadıkları korkudan dolayı eve giremediklerini söyleyen Sana, “Depremin ilk günü köye gittik. Köyde yer yoktu, her yerde kar vardı ısınamıyorduk. Bu sene yaşadıklarımızı hayatımız boyunca yaşamadık. Evi birkaç gün önce kontrol ettiler, orta hasar verdiler. Bizimde çıkmamız gerekiyor, binada bulunan bütün komşularım taşındı. Ne çadırımız var ne de kalacak bir evimiz. Çok zor durumdayız, hiçbir umudumuz kalmadı” diyerek yaşadıkları sorunları dile getirdi.
Tek isteğimizbir ev bulmak
Bağlar ilçesinde her sokak başında evini boşaltan veya ev arayan birileri ile karşılaşmak olağan görüntüler. Kentin tamamında da bu görüntülere rastlamak mümkün. Orta hasarlı evinden eşyalarını çıkaran Selim Topalelde evini boşaltmak zorunda kalan bir depremzede. Selim Topalel, depremden sonra yaklaşık 12 gün ailesi ile birlikte mahallesinde bulunan okulda barınmış. Daha sonrasında Bağlar Kaymakamlığı aracılığı ile KYK yurduna yerleştirilmiş ailesi ile birlikte. Yükselen kiralardan dolayı ev bulamadıklarını belirten Topalel, “İnanın ne yapacağımızı şaşırdık. Ev dahi bulamıyoruz. Bugün geldim eşyalarımı çıkardım evden, kiralık bir yer bulamadığım için Karacadağ’da bir akrabamın deposu var eşyalarımı oraya götürüyorum. Yaşanan durum, bizim tek başımıza baş edeceğimiz durum değil. İlgili kurumlar bize yardımcı olsun. Bir an önce bir evimiz olsun istiyoruz” ifadelerini kulandı.