Serhat Özdemir/Özel Haber
TİGRİS HABER - Diyarbakır’da 2021 yılında Henno Enerji inş. Gıda san. Tic. Ltd şti ve İsab Enerji inş. Gıda san. Tic. Ltd şirketleri ortak olarak, Güneş Enerji Santrali (GES) kurmaya karar verdi. Elde edilen elektriği Dicle Elektrik A.Ş’ye satışı yapılacaktı. GES’in kurulacağı zemini ve bölgeyi enerji şirketi belirledi. Yer olarak, Çınar ilçesi Karabudak mevkiin de 30 dönümlük arazi öngörüldü. Ortak olan şirket sahipleri, alana panelleri yerleştirerek, santrali aktif duruma getirdi. İddialara göre bir süre sonra düşük enerji alan şirketler, durumu yazılı ve sözlü olarak, DEDAŞ’a bildirdi.
Durumun düzeltileceğini ileten DEDAŞ, zaman içerisinde herhangi bir düzeltmeye gitmeyince ortak şirketler iflasın eşiğine geldi. Son olarak mağdur şirkete DEDAŞ tarafından gönderilen yazıda ise, ‘tesisin devre dışı kalmasının nedeni gerilim düşüklüğüdür. Yapacağımız bakım ve onarım çalışmalarında 2023 ile 2025 yılları arasında gidermeyi planlıyoruz’ denildi.
Ortak şirketlerin avukatı Ahmet İnan ise, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını ifade ederek, şirketlerin iflasın eşiğine geldiğini ve her ay binlerce dolar kredi ödemelerinden dolayı milyonluk zarar olduğunu belirtti.
‘2023 ile 2025 yılı arasında yapacağını planlıyor’
Avukat Ahmet İnan, konuyla ilgili dava dilekçesini verdiklerini aynı zamanda elektrik şirketinin 3 yıldır müvekkillerini zarara uğrattığını ifade ederek, “DEDAŞ’ın sorumsuzluğu yüzünden paneller atıl ve enerji üretemez haldedir. Müvekkillerimin enerji şirketiyle imzalamış oldukları sözleşme gereği, DEDAŞ’a elektrik üreterek satmak istemiştir. DEDAŞ ise yeterli teknik alt yapıyı sağlayacak, konum belirlemek ve müvekkillerin ürettiği enerji satın alma taahhüdünde bulunmaktadır. DEDAŞ bunu yerine getirmemektedir. Gerilim düşüklüğü nedeniyle santral işlevsiz haldedir. Bu durumla alakalı DEDAŞ’a müracaatta bulunduk. Bize verilen cevap ‘ gelip onaracağız. Bakım yapacağız.’ Denildi. Fakat her seferinde ertelendi. DEDAŞ en son olarak yazılı cevapta ‘ tesisin devre dışı kalmasının nedeni gerilim düşüklüğüdür. Yapacağımız bakım ve onarım çalışmalarında 2023 ile 2025 yılları arasında gidermeyi planlıyoruz.’ Dedi. DEDAŞ bunun kendi problemleri, al yapı yetersizliği olduğunu kabul ediyor. Absürt olan durum ise bunu 2023 ile 2025 yılı arasında yapacağını planlıyor.
‘Milyon dolarlık zarar var’
Milyon dolarlık zararlar oluştuğunu ve müvekkillerinin santralden gelir elde edemediği fakat oranın aylık binlerce dolar kredi taksitini ödediğini belirterek şöyle konuştu;
“Müvekkiller bu milyon dolarlık tesisi kurmak için kredi borçları altına girdiler. Her ay yapılan devasa bir kredi ödemesi söz konusudur. Tesis devre dışı kaldığından bir gelir elde edilememektedir. Müvekkiller iflasın eşiğindedir. 2 haftada yapılacak olan onarım çalışmasını 2 yıla yayan şirket, müvekkilleri dikkate almamasıdır. Enerji krizinin bu kadar hayatımıza etki ettiği bir süreçte 30 dönümlük araziye yayılan GES’in atıl halde durması aynı zamanda toplumu da ciddiye almamaktır. Enerji krizini ciddiye almayarak büyük bir israfa sebebiyettir. Özel şirketin keyfi bir hareketidir. Bu konuda davayı açtık”