Serhat Özdemir/Özel Haber
TİGRİS HABER - Mayıs ayı sonu itibariyle çiftçilerin buğday hasadı mesaisi başladı. Buğday hasatlarını gerçekleştiren yurttaşlar, Diyarbakır Toprak Mahsulleri Ofisine gitti. Randevu sistemiyle karşılaşan çiftçi, iddialara göre internet üzerinden randevu alamadılar. Çiftçiler, pahalı olduğu için ürününü depolara bırakamıyor, köy meydanına dökmek zorunda kalıyor. Bazı çiftçiler ise ürünler telef olmaması için mahsullerini, ucuz fiyata tüccarlara satmak zorunda kalıyor. Ürününü yok pahasına tüccarlara vermek istemeyen çiftçiler, bu duruma biran önce çözüm bulunması gerektiğini, aksi takdirde çiftçilerin tüccarlara mahkûm kalacağını ifade ettiler.
‘5-6 liradan tüccarlara satacağız’
Kentte çiftçilik yapan Zülküf Güzel, randevu alamadıklarını ve ödeme vadesiyle aldıkları gübrelerin borçlarının hala durduğunu ifade ederek, “Biz şuanda randevu alamıyoruz. Hasat zamanı ödeme vadesiyle borçla gübre ve ilaç alan yurttaşlar şuanda borçlarını ödeyemiyor. Birçok yurttaş bu konuda mağdur olmuş durumdadır. Randevu sisteminin derhal açılmasını ve yetkililerin yardımcı olmasını istiyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi randevu vermediği için çiftçi tüccarın insafına bırakılıyor, ürününü yüzde 60 daha ucuza vermek zorunda kalıyor. Buğdayı stoklayacak yerimiz yok. Stoklama yaparsak, oranın kirasını ödeyecek paramız yok. Gübre, ilaç ve tohum parası hala duruyor. Bizi tüccarların insafına mahkûm etmesinler. Ya 5-6 liradan tüccarlara satacağız, ya da derhal bu duruma bir çözüm bulunması gerekiyor” diye konuştu.
‘80 ton buğday meydanda kaldı’
Ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisine veremeyen çiftçi Zülküf Güzel, tonlarca buğdayın köy meydanlarında olduğunu belirterek şöyle konuştu;
“Benim 70 ila 80 ton civarında buğdayım, şuan köy meydanında. Her gece denememe rağmen randevu alamıyorum. Belli saatlerde sistem açılıyor. O anda çok fazla yüklenme olduğu için giriş yapamıyoruz. Girdiğimizde ise kapasite sıfır deniliyor. Ben bir türlü bulamadım.
Yüz kişiden bir kişi randevu ya alabiliyor ya da alamıyor. Birçok kişinin şuan buğdayları yerde kaldı. Orada da hayvanlar telef ediliyor. Bu konuda derhal çözüm bulunması gerekiyor. Orada hayvanlar telef etmesin diye mecburen tüccarlara ucuza vermek zorunda kalacağız.”