Ali Abbas Yılmaz / Yılmaz Yigitler / ÖZEL
3 Haziran 2018 tarihinde Diyarbakır'da İstasyon Caddesi'nde halka seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakırlılara eski stadyumun yerinin Millet Bahçesi yapılacağı müjdesini vermişti. Erdoğan’ın “Eski stadı, Millet Bahçesi haline getireceğiz. İngiltere'nin Hyde Park'ı varsa bizim de bu Millet Bahçe'miz olacak” ifadelerinin üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen Millet Bahçesi yapımına dair bir gelişme yaşanmadı.
Diyarbakır merkez Yenişehir İlçesinde bulunan ve 52 dönüm arazi üzerinde bulunan eski Atatürk Stadyumu Ekim 2016’da yıkımına başlanmıştı. 45 gün yıkımı süren eski stadyumun yerine AVM ve rezidans yapılacağı söylenirken daha sonra bu projenin iptal edilmesiyle bu alanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Millet Bahçesi yapılması yönünde bir süreç başlatıldı. Ancak aradan 2 yıl geçmesine rağmen Millet Bahçesi ile ilgili henüz pratikte bir adım atılmadı.
Stadyumun yıkımının ardından inşaat alanı için kazılar yapılırken, aradan geçen 3 yılı aşkın bir zaman boyunca inşaat alanında biriken sular adeta bir gölet oluşturdu. 3 yıllık süreç içinde zamanla söz konusu bu alanda bir bataklık alan oluştu. Gölete dönen alanda büyüyen sazlıklarda canlılar yaşamaya başladı. Kurbağalar, Ördekler, çeşitli yabani kuşlar bu alanı mesken eyledi. Öyle ki, su birikintisinin içinde balıklar dahi çoğalmaya başladı. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklarda bataklık alan çevre sakinlerine rahatsızlık vermeye başladı. Bataklıkta üreyen sivrisinekler ve çeşitli haşereler çevre sakinlerinin yaşamını olumsuz etkiledi. Yaz ayında kokudan ve sivrisinekten evlerinin çamlarının açmaya korkan çevre sakinleri ciddi mağduriyetler yaşıyor.
Millet Bahçesi’nin ihalesinin yapıldığı yönünde duyumlar aldıklarını ifade eden çevre sakinleri çalışmaların biran önce başlatılmasını ve sivrisineklerden ve haşerelerden yana yaşadıkları sıkıntıların son bulmasını talep ettiler.
‘Bu semtte hayat kalmamış, ölmüş’
Apartman görevlisi Mehmet Ali Girçek, sivrisinek sorunundan dolayı yaşanan rahatsızlığa ilişkin, “Millet Rahatsız oluyor, sivrisinek çok, haşeresi var. Gerek bir şey yapılması lazım. Şimdi yapılmazsa buradaki millet kokudan zehirlenir. Burası bu semti öldürmüş yani. Bu semtte hayat kalmamış, ölmüş” diye konuştu.
‘Millet Bahçesi’nin biran önce yapılmasını istiyoruz’
Millet Bahçesi projesinin yapıldığı alanın çevresinde esnaflık yapan Abbas Kaya, şöyle konuştu: “Esnafım burada hemen hemen 20 senedir. Şimdi bu stad yıkıldı yıkılmadı, konut yapılacak dendi ama sonrası balçık. Şuan oraya milli yüzücü girse çıkamaz. Orada yabani Ördek bile var hesap edin. Oradan kurbağalar bile buraya geliyor. Birkaç tane yakaladım dükkanda sonra geri götürdüm, oraya bıraktım. Akşam korkudan lambalarımızı yakamıyoruz, sivrisinekler ışığa geliyor. Tavan sivrisinekten simsiyah oluyor. Yani, dükkana komple kolonya sıkıyorum. Sinekleri toplasın diye ışıldak da koydum. Bina hepsi şikayetçi, KOAH hastalığı olan var, kimse korkudan penceresini açamıyor. Defalarca söyledik, Belediye geldi ilaçladı ama ilaç fayda etmiyor. Çünkü o balçığın kuruması lazım. Korona hastalığı var şimdi ama sıcaklarla burada da yeni bir hastalık olur. Kötü bir hastalık olur. Buranın ihalesi yapılmış, çok kişinin telefonuna da mesaj geldi. Şemasını gösterdiler. Altı otopark üstü kütüphane güzel bir millet bahçesi olacak. Biran önce yapılmasını istiyoruz. Yapılırsa inşallah bu su kurur yeşillik olur ve sinekler de yok olur. Temennimiz o.”
‘Camları açamazsınız, mümkün değil’
Bina görevlisi Celal Üçdağ, “Akşam sivrisinekten lambayı açamıyoruz. Acayiptir, çok çoktur ama. Bize inanmıyorlarsa bir akşam gelsinler bir baksınlar, ne olduğunu iyi bilirler. Gece camları, kapıları hiç açamıyoruz, ışık gördüğü an doluyorlar. Gece sahurda yemeğimin içine giriyor, acayipti yani. Binanın içi dolu, teraslar dolu, evlerin içi dolu; ışık yandıysa tamam bitti. Camları açamazsınız, mümkün değil” diyerek yaşanan mağduriyet’i dile getirdi.
‘Sivrisineklerden, böceklerden dolayı, içinde bir sürü pislik var’
Çevre sakinlerinden Cemal Lama, şöyle konuştu: “Diyarbakır eski stadı vardı yıkıldı ama bir türlü yapılmadı. 4 senedir bu stad yeri kokuyor. Yetkililer buna bir çare bulsunlar. Yoksa millet hep hasta olur. Sivrisineklerden, böceklerden dolayı, içinde bir sürü pislik var. Bu görüntüler Diyarbakır’ın imajına yakışmayan bir şeydir. Uzun süredir burası harabedir; şu yapılacak bu yapılacak diyorlar, ne yapılacaksa yapılsın.
‘Yaz kış fark etmiyor çok yoğun bir sinek var
Sivrisinek sorunundan dolayı ciddi rahatsızlık yaşadıklarını dile getiren bir başka vatandaş ise şunları ifade etti: “Birkaç yıl önce kazıldı burası, bir inşaat yapılmak üzere. Daha sonra inşaatın yapımı durduruldu. 3 yıldan daha fazla oldu, temelinde su birikmeye başladı. Hem yağmur suları hem de muhtemelen yeraltı kaynaklarından da su geliyor. Havalar çok ısınınca koku yapıyor. Yaz kış fark etmiyor çok yoğun bir sinek var, bütün evlerde, caddenin üzerinde. Son derece rahatsızız bu durumdan ve tabii ki, bir çözüme ulaştırılmasını isteriz.”
‘Ne olacaksa biran önce yapılsın, bitsin’
Millet Bahçesi çalışmalarının biran önce başlaması talebini dile getiren Hacı Albayrak ise şöyle konuştu. “Stadın içi dolmuş su. Özellikle geceleri bizi mahvediyor bu sivrisinekler. Işığa geliyorlar. O yüzden bir ilaçlama ya da herhangi bir önlem alınsa iyi olur. Millet Bahçesi yapılacak diye bilgimiz var ama henüz bir başlangıç yapmadılar. Ne olacaksa biran önce yapılsın, bitsin. Havalar biraz daha ısındığında sivrisineklerden burada duramayız. Biran önce başlamasını istiyoruz.”
‘İğrenç bir koku yayılıyor, bildiğiniz bakteri yuvası’
Stad yanında bir kurumda güvenlik görevlisi olarak çalışan Cihan Vurmaz, özellikle gece boyunca sivrisineklerden ciddi sıkıntı yaşadığını belirterek, şunları ifade etti: “Stad bölgesinde 10 senedir çalışıyorum. Bu stadın daha öncesinde çok faydasını görmüşüz ama şimdi faydadan çok zararı vardır. Şimdi hep balçık olmuş, kurbağalar yaşıyor. Sivrisinekler, karasinekler, fareler var. Yolun ortasında kurbağaların öldüğünü görebilirsiniz. Ne yapılırsa yapılsın ama biran önce buranın yapılmasını istiyoruz. Yeşil alan olsun, alışveriş merkezi olsun ne yapılacaksa yapılsın. Burası balçık olmuş ve çocuklar gidip pis pis yüzüyorlar, hastalanıyorlar. İğrenç bir koku yayılıyor, bildiğiniz bakteri yuvası. Biran önce buranın yapılmasını istiyoruz, devlet büyüklerimizden, yetkililerden. Herkes burada rahat etsin. Sonuç itibariyle binlerce insan yaşıyor. Sorun büyük bir sorun ve biran önce buranın yapılmasını istiyoruz.”
‘Allah muhafaza çocuklar akıl edemiyor içeri girerse boğulma riskleri de var’
Çevre esnaflardan Mansur Lama, inşaat alanında biriken sularda birken bakterilerin yanında çocuklar için de bir tehlike oluşturduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “3-4 yıla yakındır burası böyle bir muamma içinde. Buranın biran önce çözülmesini istiyoruz, ne yapılacaksa yapılsın. Çünkü artık rahatsız olmaya başladık. Sivrisinek olsun, haşereler olsun, çekirgeler olsun artık insanı rahatsız edecek boyuta ulaştı. Buradaki esnaflar olarak bu sorunun çözülmesi taraftarıyız. Su var içeride, Allah muhafaza çocuklar akıl edemiyor içeri girerse boğulma riskleri de var. Ne kadar güvenlik olsa da tedbirler daha da arttırılabilir. Ya da burası bir çözüme ulaştırılırsa esnaflar olarak daha da seviniriz. Sivrisinek problemi geçici bir sorun asıl buranın biran önce çözüme kavuşturulması gerekiyor. Ne yapılacak, Millet Bahçesi mi yapılacak, arsa başka bir şekilde mi kullanılacak artık ne yapılacaksa biran önce yapılmasını yetkililerden istiyoruz.”
‘Bayram sonrası kesin işe başlanacak’
Diyarbakır Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin, Millet Bahçesi’nin sözleşmesinin imzalanmak üzere olduğunu ve çalışmaların ise bayram öncesi ve en geç bayram sonrası başlayacağını söyledi. Bilgin, şunları ifade etti: “Sözleşmesi bugün imzalanacak herhalde. Sözleşme imzalandıktan sonra muhtemelen haftaya firma buraya gelir ve hemen tahliye başlar. İş TOKİ’nin işi malum. İhalesi yapıldı, sözleşme imzalanıyor. İnşallah bayram sonrasına sarkmadan haftaya gelirler diye bekliyoruz. Malum bu salgın dönemi hem de bayram öncesi firmaların organizasyonu belki tam sağlanamayabilir ve dolayısıyla bu süreç bayram sonrasına da sarkabilir. Ama bayram sonrası kesin işe başlanacak.”