Salih Yeşil-Özel
TİGRİS HABER - T plakalarını aktifleştirmek için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin maliklerden 300 bin TL zorunlu bağış aldığını açıklayan Hüseyin Karataş, belediyenin hukuksuz ‘ceza’sıyla karşı karşıya kaldı. Karataş’ın plakası onaylanmadı, parası da iade edilmedi. Karataş, hukuki süreç başlatacak.
Kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediye, çeşitli dönemlerde ticari taksi plakası alan ancak kent kapasitesi nedeniyle plakalarını pasife alan 528 hak sahibinin, plakalarını aktifleştirme isteğine karşı 300 bin TL istedi. "Gönüllü bağış" adı altında alınan paranın, "zorunlu bağış" olduğunu, parayı yatırmayanların plakalarının aktifleştirilmeyeceğini açıklayan maliklerden Hüseyin Karataş'ın vekili olan kardeşi Orhan Karataş'ın açıklaması sonrası Hüseyin Karataş'ın hem ticari taksi plakası onanmadı hem de parası iade edilmedi. Karataş, 300 bin TL zorunlu bağışı yatırdığı hak sahipleri arasında olmasına rağmen 16 Kasım'da, parasını yatıranlarının duraklarının belirlenmesi için yapılan kura çekimine dahil edilmedi.
Belediyeyle plakanın aktifleştirilmesi görüşmeleri yürüten Diyarbakır T Plaka Hak Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİTHAK-DER)'nin hak sahiplerinden makbuzsuz ve bağış izni olmadan maliklerden 20 bin TL zorunlu bağış aldığını duyuran Orhan Karataş, açıklama sonrası ağabeyinin belediye çağrıldığını ve yapılan görüşmede, açıklama nedeniyle kendisinin plakasının aktifleştirilmeyeceği ve parasının da iade edilmeyeceğinin bildirildiğini söyledi.
'Ne plakanı ne de paranı veriyoruz'
DİTHAK-DER'in yürüttüğü görüşmelerde, belediye yetkililerinin 300 bin TL'nin hesabına yatırılmasını, 20 bin TL'nin ise DİTHAK-DER'e elden verilmesi gerektiğini kendilerine bildirdiğini ifade eden Karataş, istenilenleri yaptıklarını daha sonra Tigris Haber'e konuyu anlattığını hatırlatarak, "Demeçten dolayı 'Biz senin ne plakanı ne de paranı veriyoruz." dediler. Bunu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Civelek söyledi" ifadelerini kullandı.
'Basına konuştuğun için imza atmıyoruz' dediler
Mağdur olduklarını söyleyen Karataş, "Basına konuştuğum için 'Plakanın onayı için imza atmıyoruz.' dediler. Bundan Vali Bey'in haberi var mı yok mudur bilemiyorum. Dernek başkanının bize söylediğini yaptık. Borç harç ederek 300 bin TL'yi belediyenin hesabına 'gönüllü şartsız' hibe ettik. 20 bin TL'yi de bizden dernek aldı. Bize makbuz da vermedi. Mağduruz, bunu, Sayın Cumhurbaşkanına, İçişleri Bakanına, Ulaştırma Bakanına da duyurmak istiyorum. O bağışı gönüllü yapmadım, zorunlu bağıştır. Ben evime ekmek götüremiyorum. Belediye bana yardım edeceğine, ben belediyeye nasıl yardım edeyim. Ben bunu gönülsüz yapmışım." diye konuştu.
'Hukuki yollara başvuracağım'
Dosyası imzalanmadığı için yapılan kura çekimlerine çağrılmadıklarını dile getiren Karataş, plakasının verilmesini isteyerek, plakasının aktifleştirilmemesi durumunda hukuki yollara başvuracağını söyledi.
'CİMER'e şikayet edeceğim'
"Hakkım olandan vazgeçmeyeceğim." diyen Karataş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) de şikâyetlerini yazacağını sözlerine ekledi.
Belediyeye dilekçe ile başvurdu
Karataş, plakasının aktifleştirilmesi için Büyükşehir Belediyesine dilekçe ile başvuruda bulundu. Karataş, dilekçesinde, kayıtlı olan 21 TT 1277 aktifleştirilmesi için 320 bin TL bağış yaptığını, gerekli koşulları yerine getirdiğini belirterek, plakasının aktifleştirilmesini istedi.