Tigris Haber - Özel
TİGRİS HABER - Diyarbakır’da virüsün yaygın olduğu dönemlerde Pandemi hastanesi olarak görev yapan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi vaka sayısının düşmesi ile birlikte normal günlerine dönmeye başladı. Covid-19’dan kaynaklı diğer üniteleri kapatan hastane, randevu sistemiyle eskiden olduğu gibi hasta kabulüne başladı.
Mutasyonlu virüslü hastaların durumu ne?
Diyarbakır’da korona virüsten kaynaklı tedavi gören hastaların genel durumunu, Aşılamanın kimlere yapıldığını ve hangi aşamada olduğunu, virüsün mutasyonlu halinin sonuçlarını ve birçok soruyu, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Muhammed Asena, Başhekim Yardımcısı Dr. Mine Bahçıvan ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Özlem Çağlayan’a sorduk.
“Sahada Covid dışında hizmet bekleyen gerçek bir kitle var”
Hastanede koronadan kaynaklı hizmet veremeyen bazı ünitelerin açıldığını söyleyen Başhekim Muhammed Asena, “Poliklinikleri şu an Ocak itibariyle iki katına, Şubat itibariyle 3-4 katına çıkaracağız. Günlük insan sirkülâsyonu normalde 20 bin civarında olması gerekiyor. Sahada Covid dışında hizmet bekleyen gerçek bir kitle var. Hizmetlerimiz o yönde hızlı bir şekilde oluşturuluyor. Son dönemlerde spor hekimimiz, algoloji uzmanımız hizmetlerini vermeye devam edecekler. Organ nakli bekleyen hastalarımız var, onlar için çabalarımızı sürdürüyoruz. Yine sağlık turizmini artırmak üzere çalışmalarımız olacak” dedi.
“Korona virüs hastalarında ciddi bir azalma var.”
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma hastanesinin sağlık çalışanlarının koronaya karşı büyük bir savaş verdiğini dile getiren Asena, şöyle konuştu: “Mart ayından bu yana koronaya karşı ciddi bir savaş veriliyor. Özelikle bölge hastanesi olmamız nedeniyle burada yaklaşık 3 aylık pik yaşadık. Hastanemiz %70’i korona virüse hizmet verdi. Şu an geldiğimiz noktada korona virüs hastalarında ciddi bir azalma var. Her geçen gün ibre iyiye gidiyor. Tabi bu son dönemlerde alınan önlemlere binaen oluşmuş bir tablo bu, önlemlerden herhangi bir taviz verirsek kesinlikle eski tabloya geri döneriz. Çok dikkat etmek lazım.”
“Ekiplerimiz hazır, aşılama için bekliyor”
Aşılama çalışmalarında aktif görev alan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Mine Bahçıvan ise, Diyarbakır’da aşılama çalışmalarının hızlı bir şekilde yapıldığını belirterek,“Aşılama Bakanlığımızın talimatı doğrultusunda il genelinde ve hastanemizde ilk önce sağlık çalışanlarına yapıldı. Onun ardında 85 yaş ve üstü vatandaşlarımız hedef alındı. Evde sağlık hizmeti alan; yatalak ve bakım evlerinde olanlara öncelik verildi. Aşılama, hastanemizin gezici sağlık ekibi ve evde sağlık hizmeti veren ekiplerimizce yürütülüyor. 85 yaş üstü olan hastalarımızın aşılamasını tamamladık. Bugünden itibaren 80-85 yaş arası kitleye aşılama yapılıyor. Hepsini kısa sürede bitirmek amacıyla müdürlüğümüzün desteğiyle normalde 2 olan evde hizmet veren ekiplerimiz 7’ye çıkarıldı. Hızlı bir şekilde aşılamayı tamamlamak istiyoruz. Bunun dışında hastanemizin ana binasında 20 ek binamızda da 5 olmak üzere toplamda 25 aşı odası oluşturuldu. Yoğunluk olduğu takdirde ekiplerimiz hazır bir şeklide aşılama için bekliyor. Bakanlığımızın talimatıyla 75 yaş üstü vatandaşlarımız da randevu almaları halinde aşılanabiliyor” İfadelerini kullandı.
“Yoğun bakım hasta sayısında ciddi bir düşüş var”
Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bulanan birçok Covid-19 ünitesinin kapatıldığını dile getiren Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Özlem Çağlayan’da, tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini vurguladı.
Çağlayan, “Uzun ve yorucu bir süreç yaşadık. Alınan önlemler ve tedbirler karşısında sahaya yansımalarını görüyoruz. Yaklaşık bir, bir buçuk ayla kıyasladığımız zaman hasta sayımızda ciddi bir azalma görüldü. Yoğun bakım hasta sayılarında ciddi bir düşüş var. Geri çevireceğimiz bir hasta sayısı yok. Bazı Covid-19 kliniklerini kapattık. Daha önce hizmet verdiğimiz alanları da açmaya başladık. Yinede tedbirlerin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Önlem ve tedbirlerimiz devam edecek. Alınan tedbirler arasında randevulu hasta trafiği de var. Covid sürecinden dolayı gelemeyen, ancak hastanemizde tedavi olmak isteyen hastaların 182’den randevu almalarını öneriyoruz” şeklinde konuştu.
“Bizim mutasyondan korktuğumuz yayılma hızı”
Son olarak Lice’de 2 kişide görülen virüsün mutasyonlu haline de değinen Asena, Diyarbakır’da ciddi bir derecede bulaş riskinin görülmediğini aktararak, “Mutasyonlu virüs, İl Sağlığı Müdürlüğümüzün yürüttüğü bir çalışma. Halk sağlığı laboratuarımızda çeşitli örneklerle mutasyon analizi yapıldı. Şuan güncel olan Covid dışında bize de sonradan intikal eden 2 hastamız oldu. Bizim mutasyondan korktuğumuz yayılma hızı. Güncel durumda ülkemizde ve ilimizde ciddi derecede bir yaygınla karşı karşıya değiliz. Mutasyonlu virüse maruz kalan 2 hastamız var. İkisinin de hastanede tedavisi davam ediyor. Biri normal serviste diğeri ise yoğun bakımda. Bize gelen hastaların temaslı olanlarını alıyoruz. Onları da bizim saptadığımız büyük bir oranla oranlarsak şu anki virüsün etkisi kadar etkisi var. Bu güzel günlere ulaşmışken bir de mutasyon söz konusuyken şuan kötü bir tablo yok, ama bu kötü bir tablo oluşmayacağı anlamına gelmez. ” ifadelerini kullandı.
Kurumlar arası diyalog sorun çözüyor
Asena, kentteki diğer kurumlara da Covid-19 salgınında verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek sözlerini şöyle noktaladı: “ Biz pandemiyle boğuşurken hastanemizde hem otelcilik hem de sağlık hizmetlerini yürütmek üzere diğer kurumlarla çeşitli diyaloglarımız oldu. Diyarbakır içinde başvurduğumuz her kurumdan gerçekten çok iyi geri dönüşler aldık, maddi manevi çok önemli katkıları oldu. Hastanemiz kurumlar arası diyaloglara önem veren bir hastane. Kurumlar arası diyaloglarla sorunların daha hızlı çözüldüğünü görüyoruz. Bu minvalde sivil toplum kuruluşlarına ve bağlı birimlere teşekkür ediyoruz”