TİGRİS HABER- Diyarbakır'ın Bağlar ilçesindeki bir bölgenin "riskli alan" ilan edilmesi kararlaştırıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, Bağlar ilçesi Kaynartepe Mahallesi sınırları içerisindeki belirlenen bölge, "riskli alan" ilan edildi. Karar, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un 2'nci ve ek 1'inci maddesi gereğince verildi. Diyarbakır’ın en büyük ilçesi olan Bağlar’ın çarpık kentleşmesine son verecek kentsel dönüşümü Bağlar sakinlerine sorduk.
Uzun yıllardır Bağlar için bir kentsel dönüşüm sözünün ortada dolaştığını ancak bugüne kadar bu konuda herhangi bir somut adımın atılmadığını ve Bağlar’ın kentsel dönüşümüne yakın zamanda ihtimal vermediklerini ifade eden mahalle sakinleri için önemli olan kentsel dönüşümde vatandaşın mağdur edilmemesi.
Yerinde bir kentsel dönüşümden yana olduklarını ve bunun için astronomik rakamlarda borçlandırılmak istemediklerini kaydeden Bağlar halkı, mağduriyet yaşamadan yapılacak bir kentsel dönüşümden de memnuniyet duyacaklarını ifade ettiler.
‘Kendi evimizi geri alamadığımız için ben istemiyorum’
Bağlar’ın Kaynartepe mahallesinde bakkal dükkanı işleten Salih Sürer, kentsel dönüşüme ilişkin şunları söyledi: “Ben şayet gelmesini istemem. Kentsel dönüşüm geldiği zamana ben göçmek zorundayım. Kendi evimizi geri alamadığımız için ben istemiyorum. Gücüm olmadığını biliyorum. Maddi bütçe olarak, onun için ben istemiyorum. Yerinde dönüşüm bence çok daha iyidir. Bir yandan çarpık kentleşme var, bir yandan ise bu fakir insanların hali ne olacak. Evsiz mi kalsınlar.”
Vatandaş mağdur edilmeden kentsel dönüşüm olsun
Bağlar’da oturan vatandaşlardan Murat Çelik ise kentsel dönüşüm konusunda şöyle konuştu: “Kentsel dönüşüm olmasını istiyoruz. Tabii ki, vatandaşlarımızın mağdur olmaması şartıyla. Evlerin dönüştürülmesini istiyoruz.”
‘Yeni yapılar yapıldığı zaman hava alırız’
Bağlar’da esnaflık yapan Remzi Sayar, çarpık kentleşmeden dolayı nefes alamadıklarını belirterek, “Öncelikle kentsel dönüşümle alakalı buraların yıkılması millet adına çok iyi olur. Halkımız adına çok iyi olur. Çünkü burası kapalı bir alan, çünkü buralara hava gelmiyor. Yan yana yapılan eski yapılar var burada. Burada kapalı olan rögarlar koku yapıyor. Yeni yapılar yapıldığı zaman hava alırız. Çocuklar içinde iyi olur. Çünkü çocuklarımızın oynayacağı bir alan yok. Çünkü kentsel yapıda parklarda olur” diye konuştu.
‘Ellerini bu yıkımlardan çeksinler’
Bağlar’da oturan bir değer vatandaş Sait Öz ise kentsel dönüşüme karşı olduğunu ifade ederek, “Kentsel dönüşüm olmasını istemiyoruz. 30 yıldır burada oturuyoruz. Çocukluğumuz burada geçti. Çocuklarımızın da, çocuklukları burada geçsin istiyoruz. Ellerini bu yıkımlardan çeksinler. Şehri olduğu gibi bıraksınlar. Onların mühendisleri var. İnceleme yapsınlar. Onların yaptıkları yeni yapılar mı sağlam yoksa buradaki yapılar mı? Bu bir ranttır ve bunu kabullenmiyoruz”diye belirtti.
‘Devlet eğer yıkacaksa, bunların kirasını vermeleri lazım’
Bağlar’da oturan gençlerden Mustafa Özkan, “Buralar yıkılacaksa bu fakirler ne yapacak. Babaları ölen çocuklar ne yapacak. Onları düşünmek lazım. Devlet eğer yıkacaksa, bunların kirasını vermeleri lazım” diyerek kentsel dönüşüme ilişkin kaygılarını dile getirdi.
‘Kentsel dönüşüm gelirse ben bir muhtar olarak elimden gelen desteği veririm’
Kaynartepe Mahalle Muhtarı İlhami Altun, kentsel dönüşüme her türlü destek vereceklerini ancak bu süreçte vatandaşın da mağdur edilmemesi gerektiğini belirtti. Altun, “İnşallah gelecek. Kaynertepe’nin buna ihtiyacı var. Sokaklar dardır. İtfaiye ve ambulanslar giremiyor. Memurlar giremiyor ve çalışma olmuyor. Çarpık kentleşme mevcut. Temizliğine kadar zorluk çekiyoruz. Şu anda çok mekruh evlerimiz var. Bunları belediye tek tek yavaş yavaş temizliyor. Bizim sıkıntılarımız çoktur. Ama eğer kentsel dönüşüm gelirse ben bir muhtar olarak elimden gelen desteği veririm. Ama vatandaşı da mağdur etmemek şartıyla” ifadelerini kullandı.
‘Burada yoksulluk var, hırsızlık var, uyuşturucu var, fuhuş var’
Bağlar’dasobacık yaparak geçimini sağlayan Hanifi Demir ise kentsel dönüşümü şöyle değerlendirdi: “Kentsel dönüşüm olsa belki Bağlar canlanır. Bağlar oldukça karışıktır, belki düzelir buralar. Burada yoksulluk var, hırsızlık var, uyuşturucu var, fuhuş var. Ama bir düzene girse bu iyi olur.”
‘Burası çok sahipsizdir, buralara sahip çıkılsın’
Mehmet Aksel isimli vatandaş ise; “Bağlar’da bazı yerler var. Hiç araba falan giremiyor. Ambulans ve itfaiye giremiyor. Burada çok sıkıntılar var. Nerede bir hırsız varsa buraya girmiş. Burası çok sahipsizdir ve buralara sahip çıkılsın. Kentsel dönüşüm olsa iyi olur ama kim söylemişse çoğu yalan söylemiş. Tayyip Erdoğan giderse hiç yapılmaz. Kentsel dönüşüm için Erdoğan kalsın. Bu adam hiç olmazsa çalıyor” diye konuştu.
‘Bağlar ile Diclekent arasında dağlar kadar fark var’
Bağlar’ın gençlerinden Abdulkadir Astekin, yaşadığı mahallenin sorunlar yumağı olduğunu ve geceleri dışarıya çıkmanın ciddi riskler taşıdığını belirterek şunları söyledi: “Bağlar’da yüzde 70 ve 80 hep harabe evlerdir. Girilmez sokaklar ve dar sokaklardır. Buralar ve gençlerimiz hep uyuşturucunun batağına girmiş. Bağlar ile Diclekent arasında dağlar kadar fark var. Bizim insanlarımız ve gençlerimiz burada hep heba oluyor. Evlerin yüzde 80 ve 90’nı yıkılmak üzere. Geçen ay 250 ev yıkıldı. Bizim temennimiz bir TOKİ olmasıdır. Burada insanlar gerçekten çok mağdur durumda.”
Kentsel dönüşüm acil bir ihtiyaç
Muradiye mahalle Muhtarı Dilek Demir ise kentsel dönüşümün bir ihtiyaç olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bizim mahallede çok sayıda mekruh ev bulunmaktadır. Bu mekruh evlerde işlenen çok çok kötü şeyler oluyor. Örneğin uyuşturucu ve her türlü pislik mevcut. Bu mahallede bulunan evlerin derhal acilen yıkılması gerekir. Buda kentsel dönüşüm ile gerçekleşecektir. Diyarbakır’da en kötü çarpık kentleşme bizim Bağlar Muradiye mahallesi ve çevre mahallerde bulunmaktadır. Bu kentsel dönüşüm projesi eğer hayat dönüştürülse bağlar çok temiz bir alana dönüşecektir.”