Mümin AĞCAKAYA
TİGRİS HABER- UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Amida Höyük'teki kazı çalışmaları başkanlığını yürüten Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız 2024 yılı çalışmalarıyla ilgili basın açıklaması yaptı.
Amına Höyük Kazı sorumlusu Prof. Dr. İrfan Yıldız, Amida Höyük’ün 10 bin yıldır kesintisiz yerleşime ev sahipliği yaparak, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. İrfan Yıldız, 2024 yılındaki kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Yıldız; "Bölge, Filistin’in Eriha kentinden sonra kesintisiz yerleşimin devam ettiği en önemli merkez olarak kabul ediliyor.
El Cezeri’nin sibernetik biliminin temellerini attığı yer
Artuklu Sarayı, ünlü İslam alimi El Cezeri’nin sibernetik biliminin temellerini attığı bir yer olarak da dikkat çekiyor. El Cezeri’nin 25 yıl boyunca burada çalışarak ünlü eseri “Kitab-ül Camii Beyn-el İlmi Vel-Amel” adlı kitabını bu sarayda yazdığı biliniyor." Dedi.
2024 Yılı Kazı Çalışmalarında Öne Çıkanların da sergilendiği açıklamada;
Kral Yolu’nun 30 metrelik kısmı daha gün yüzüne çıkarılması,
5000 yıllık silindirik mühür ve Osmanlı dönemine ait Çanakkale Savaşı Rozeti bulundu. 1926 basımı 10 kuruş, Alman menşeli el bombası ve Roma’dan Cumhuriyet dönemine uzanan çeşitli eserler ortaya çıkarıldı.
Toplamda 23 adet envanterlik eser Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’ne teslim edildi." Diye yaptığı açıklamada ilk kazının başladığı;1961-62 yıllarında ilk kez Prof. Dr. Oktay Aslanapa başkanlığında başladığını, Artuklu Sarayı kazıları, Diyarbakır il sınırları içerisindeki ilk arkeolojik kazı olma özelliği taşıyor. 56 yıl aradan sonra 2018 yılında tekrar başlayan kazılar, Cumhurbaşkanlığı kararıyla 12 aylık kesintisiz kazı statüsünde sürdürülüyor.
Diyarbakır İç Kale Artuklu Sarayı’ndaki kazı çalışmaları, tarihe ışık tutmaya ve geçmişin izlerini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor" dedi.