Özel Haber/ Mümin Ağcakaya
TİGRİS HABER - Ormanlar hızla yok oluşa doğru gidiyor. Ağaç hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Çünkü birçok kullanım eşyamız ahşaptan. Ahmet Babur, eski ahşapları yenileyerek tekrardan kullanıma sokuyor. Ahşap ustası Ahmet Babur ahşapla gelişen hikâyesini Tigris Habere anlattı.
Tükenmez denilerek hor kullanılan doğal kaynaklar hızla tüketiliyor. Doğal kaynakların hızla tüketildiği dünyamızda geri dönüşüm önem kazanıyor. Ahşap ustası Ahmet Babur artık kullanılamaz denilerek atılan mobilyaları yeniliyor. Doğadan topladığı kurumuş ağaç ve dallardan aksesuarlar yapıyor.
Daha önceden boncuklardan süs eşyaları ve aksesuarlar yapan daha sonra da ahşap işlerine başlayan Ahmet Babur evlerde bir süre kullanılarak eskiyen ya da bir tarafı kırılan dolap, masa, sehpa gibi eşyaları elden geçirerek, tamir ederek yeniliyor ve tekrardan eskisi gibi kullanılabilir hale getiriyor.
Hatta doğadan topladığı kurumuş ağaçlardan ve dallardan çok güzel aksesuarlar yapıyor. Birçok insanın yakacak olarak baktığı, soba ya da ocaklarda yaktığı ağaçları temizliyor, hızardan geçiriyor, şekil veriyor, cilalıyor görenlerin hayret tetiği biblolara, sehpalara, kullanılabilir süs eşyalarına dönüştürüyor.
7 yıldır ahşapta geri dönüşüm
Bu işe nasıl başladığını Ahmet Babür şöyle anlatmaktadır;
“Bakıyorum insanlar birçok eşyayı çöpe atıyorlardı. Bunları yeniden nasıl değerlendirilebilirim diye düşündüm. Çünkü Daha sonra doğada kuruyan ağaçları, dalları toplamaya başladım. Bunlarla biraz uğraşınca eskisinden daha güzel aksesuarlar, biblolar, gece lambaları, sehpalar ortaya çıkmaya başladı. Yedi yıldır da bu işi yapıyorum.
Eskimiş ama artık kullanılamazları nasıl dönüştürüyorsun?
Ekonomik krizden dolayı da insanlar atmak yerine tamir ettirerek en azından bir süre daha kullanmak isteyenler var. Bir de eskiyen ama kullanılamayan eşyaların onlar açısından manevi değeri, hatıraları var. İnsanlar atmak da istemiyor. Ama kullanamıyor da. Bunları elden geçirerek, tamir edilmesi gereken yerleri tamir ediyorum. Vernikliyorum. Boyuyorum. Eskisinden daha güzel bir şeyler ortaya çıkıyor. Çünkü yenisini almak artık çok pahalı olduğundan ekonomilerini zorluyor. Bu şekilde eski eşyalarını hem kullanabiliyorlar hem de onlar için manevi değeri de olan eşyalarını korumuş oluyorlar. Hem de her ahşap bir ağacın kesilmesini önlemiş oluyor.
Eski artık eskisi gibi kullanılamayan eşyaları dönüştürürken bazen kendi fikirlerini de söylüyorlar. Bazen de bize soruyorlar ‘bundan ne çıkar’, ‘nasıl değerlendirebiliriz’ diye. Ben de fikirlerimi söylüyorum. Daha sonra gördüklerinde çok şaşırıyorlar, çok seviniyorlar. Mutlu oluyorlar.
Bir ara sandıklar çok geliyordu. O kadar çok sandık onardım ki. Bir dönemde sehpalar çok gelmeye başladı.
İnsanların kendisine nasıl ulaştığını, yaptığı işten nasıl haberdar olduğunu sorduğumuzda; “İnstagramdan, sosyal medya üzerinden ve çevredeki insanların birbirine önermesiyle ulaşabiliyorlar.”
Geçen gün köye gittim. Gezerken ağaçları budamışlar, dalları atmışlardı. Baktım bunlardan evin bir köşesini süsleyecek çok güzel lambader olur dedim. Böylece hem bir aksesuar hem de aydınlatmak için çok güzel bir aksesuar ortaya çıktı.
Geçenlerde gittiğimde de yangın sonrası geride kalan ağacın çok güzel bir görselliği vardı. Aldım getirdim. Artık birçok şeye bundan nasıl bir şey çıkar diye bakıyorum.
Geri dönüş bilincinin gelişmesi için neler söylemek istersiniz?
Doğayı korumak ve geri dönüş bilincinin gelişmesi için her şeyden önce eğitim gerekiyor. Bilinçsiz topum yok etmenin gelecekte yaratacağı zararları bilmez. Bu konuda kurumların da duyarlı olması gerekiyor. Bazen bu zararı kurumlar insanlardan daha fazla veriyor. Çıkar ve rant için doğal kaynaklar heba edilmemelidir.